Οικονομία

Σχέδια ευρωπαϊκής bad bank επεξεργάζεται ο SSM λόγω κορωνοϊού

  • Γιώργος Χ. Παπαγεωργίου


Η ΕΚΤ και ο SSM επεξεργάζονται διάφορα εναλλακτικά σχέδια για τη δημιουργία πανευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» η οποία θα απορροφήσει τα κόκκινα δάνεις της κρίσης  του κορωνοϊού

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μια ευρωπαϊκής bad bank η οποία θα απορροφήσει κόκκινα δάνεια από όλες τις χώρες συζητείται και πάλι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM).

Σύμφωνα με πληροφορίες από πρόσωπα που συνομιλούν με υψηλά ιστάμενες πηγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η άποψη που έχει η ηγεσία της τελευταίας είναι ότι θα πρέπει να υποστηριχθεί κάθε χώρα του ευρώ, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει το κοινό νόμισμα. Για το λόγο αυτό η απόφαση είναι ότι θα στηριχθεί με απεριόριστη ρευστότητα όποια χώρα το χρειάζεται, για όσο το χρειάζεται.

Ο ευαίσθητος κρίκος του συστήματος είναι οι τράπεζες, κυρίως δε οι ιταλικές οι οποίες έχουν το μεγαλύτερο ποσό κόκκινων δανείων στην ευρωζώνη και αναλογικά με το ΑΕΠ το τρίτο μεγαλύτερο πρόβλημα, ύστερα από την Ελλάδα και την Κύπρο.

Για το λόγο αυτό, επανέρχονται τα σχέδια για δημιουργία μια ενιαίας ευρωπαϊκής «κακής τράπεζας» η οποία θα απορροφήσει τα κόκκινα δάνεια, έτσι ώστε οι τράπεζες να ελαφρυνθούν από το φορτίο και να είναι σε θέση να διοχετεύσουν στο σύστημα τη ρευστότητα που θα γίνει διαθέσιμη.

Ήδη ο SSM μελετά εναλλακτικά σχέδια για μια τέτοια «κακή τράπεζα».

Η πρόταση για ευρωπαϊκή bad bank είχε συζητηθεί στο παρελθόν, αλλά η υπόθεση τελικά δεν προχώρησε λόγω αφενός των αντιρρήσεων που είχαν οι χώρες του Βορρά, υπό το φόβο ότι ένας τέτοιος μηχανισμός θα οδηγούσε σε μια μεταφορά βαρών από τις χώρες με το μεγάλο πρόβλημα, σε εκείνες που διαθέτουν πλεονάσματα και ισχυρό τραπεζικό τομέα, όπως κατ΄εξοχήν η Γερμανία.

Επιπλέον, υπήρχε τότε στο «τραπέζι» η υποχρέωση για bail in για όποια τράπεζα θα εντασσόταν στο σχήμα της bad bank, καθώς αυτό προβλέπει η σχετική οδηγία (BRRD) που ισχύει από το 2014. 

Ωστόσο, η κρίση του κορωνοϊού, δημιουργεί νέα δεδομένα, ενώ έχει οδηγήσει και στην απόφαση να τεθεί σε αναστολή η BRRD και η πρόβλεψη για bail in εφόσον πρόκειται για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Γιάννης Στουρνάρας στους FT: Πρέπει να δημιουργηθεί γρήγορα μία «bad bank»

Απόρρητο Απόρρητο