Διπλή παρέμβαση στην αγορά, με κίνητρα για συγχωνεύσεις ιδιωτικών επιχειρήσεων, αλλά και αλλαγή πλεύσης για εξυγίανση επιχειρήσεων του δημοσίου, προετοιμάζει ως το Πάσχα η κυβέρνηση. Δύο νέα νομοσχέδια τα οποία προανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης για τον μετασχηματισμό των ελληνικών επιχειρήσεων, κυοφορούν αλλαγές σε όλα τα πεδία.

Το σχέδιο Χατζηδάκη, σύμφωνα και με όσα προανήγγειλε σε εκδήλωση του Economist. οικοδομείται ως εξής:

· για τις επιχειρήσεις ιδιωτικού τομέα:  οι πολλές μικρές που κινδυνεύουν να κλείσουν, θα δούνε νέα κίνητρα που θα τις δελεάζουν να προβούν σε συνέργιες και συγχωνεύσεις, ώστε να αποκτήσουν το κρίσιμο μέγεθος για να επιτύχουν οικονομίες κλίμακος, καλύτερη οργάνωση, εξωστρέφεια και μεγαλύτερα μερίδια αγορών, που θα τους επιτρέψουν να καταστούν βιώσιμες.

· για τις επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος (ιδίως προβληματικές που βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό χωρίς να βοηθούν όσο θα έπρεπε στην οικονομία), ο Κωστής Χατζηδάκης σχεδιάζει να εφαρμόσει μοντέλο «μικρών ΔΕΗ» για την εξυγίανσή τους. Ακολουθώντας το παράδειγμα της ΔΕΗ που ως το 2019 κινδύνευε με «ξαφνικό θάνατο» αλλά πλέον κινείται και επεκτείνεται ακόμα και στον τομέα του λιανεμπορίου , θα μπορούσαν αναλόγως και άλλες επιχειρήσεις κρατικού ενδιαφέροντος να αναπτυχθούν σε τομείς πέραν του στενού πεδίου δράσης τους.

Στόχος της κυβέρνησης και στις δύο περιπτώσεις –και σε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη και αντίξοη περίοδο όπου η Ευρωζώνη διέρχεται συνεχώς από Συμπληγάδες ύφεσης και ακρίβειας-  είναι να βάλει τις βάσεις στη χώρα ώστε στα επόμενα χρόνια να βγουν πιο ενισχυμένες οι ελληνικές επιχειρήσεις και κερδισμένοι οι εργαζόμενοι, οι καταναλωτές καιη Εθνική Οικονομία συνολικά.

Πού, πότε, πώς

Σε ανύποπτο χρόνο, από το 2023 ο Κωστής Χατζηδάκης προϊδέαζε για το σχέδιο που ήθελε να θέσει σε εφαρμογή φέτος. Στις δηλώσεις του τόνιζε ότι ήδη με την πολιτική που εφαρμόστηκε, η Ελλάδα έχει σημειώσει ρεκόρ Ανάπτυξης και επενδύσεων  ενώ οι εξαγωγές της πλησίασαν το 50% του ΑΕΠ,  «ωστόσο απέχουν ακόμη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», όπως επεσήμαινε. Και σε αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση:

–  θα δώσει έμφαση σε τομείς στους οποίους η Ελλάδα είναι διεθνώς πιο ανταγωνιστική (φαρμακοβιομηχανία, αγροδιατροφικός τομέας, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας)

– θα εφαρμόσει ισχυρότερα κίνητρα για τη μεγέθυνση των επιχειρήσεων μέσω εξαγορών και συγχωνεύσεων, για στήριξη της καινοτομίας, καθώς και για ενίσχυση των εξαγωγών υψηλής προστιθέμενης αξίας, με «μοχλό» το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το σχέδιο αυτό θα τεθεί σε πρακτική εφαρμογή μετά το Πάσχα και στο β΄εξάμηνο της χρονιάς.

«Δύο Σχέδια Μάρσαλ»

Η χρηματοδότηση του το σχεδίου κινητροδότησης και μετασχηματισμού των ελληνικών επιχειρήσεων, είναι από τώρα εξασφαλισμένο. Όπως έχει αναφέρει ο Κωστής Χατζηδάκης «ο συνδυασμός του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ δεν είναι απλώς ένα νέο Σχέδιο Μάρσαλ, όπως συχνά λέγεται. Είναι ένα πακέτο υπερδιπλάσιο από το Σχέδιο Μάρσαλ. Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν ενίσχυση από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ αθροιστικά. Θα αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις δυνατότητες που μας δίνουν τα δύο αυτά ισχυρά αναπτυξιακά εργαλεία».

Στη λογική αυτή παρουσίασε και τους άξονες αυτής της πολιτικής, ως εξής:

1. δημοσιονομική υπευθυνότητα και σοβαρότητα, που αποτελεί η βάση και το πλαίσιο όπου λειτουργεί η αγορά και ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας, αλλά με αναπτυξιακή διάσταση και εκσυγχρονισμό του πλαισίου για τις δημόσιες επενδύσεις, που θα προσδίδουν δυναμική και ευκαιρίες και στον ιδιωτικό τομέα.

2. νομοσχέδιο για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων. Με το νομοσχέδιο θα ενισχύονται τα κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων και θα διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής τους, ώστε να καλύπτουν περισσότερες περιπτώσεις. Παράλληλα θα απλοποιείται το θεσμικό πλαίσιο ώστε «να ανοίξει το παιχνίδι» και η αγορά να αισθάνεται ότι οι αλλαγές και οι ευκαιρίες στον συγκεκριμένο τομέα, αφορούν όλους.

3. νομοσχέδιο που θα δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις δημοσίου συμφέροντος –ιδίως όπου διατηρεί συμμετοχές το Υπερταμείο- με δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και εκσυγχρονισμό των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών κατά το πρότυπο της ΔΕΗ.

Πιο συγκεκριμένα όπως εξήγησε  μιλώντας στην εκδήλωση του Economist ο υπουργός:

–   επίκειται η δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου στο πλαίσιο του Υπερταμείου

– δρομολογείται ο εκσυγχρονισμός των δημόσιων επιχειρήσεων και οργανισμών που λειτουργούν υπό την ομπρέλα του Υπερταμείου. Θα ακολουθήσουν «μοντέλο ΔΕΗ» με στόχο να αποτελέσουν πολλές «μικρές ΔΕΗ», επιτυγχάνοντας επιχειρηματική ευελιξία και την καταπολέμηση κακών πρακτικών που εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

Διαβάστε ακόμη

Τα πρόστιμα, οι γκρίνιες, οι λιτανείες και οι αφορισμοί, οι μπίζνες με τους αναδόχους και ο καυγάς στο Amanzoe για τις βίλες

«Πράσινο» για το νέο υπερπολυτελές «Six Senses Porto Heli» στην Αργολίδα (pics)

Πώς η ΔΕΗ θα πιάσει το «όνειρο» για €2,3 δισ. λειτουργικά κέρδη το 2026

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ