Στο συρτάρι μέχρι το 2023 ενδέχεται να μπουν τα σχέδια της κυβέρνησης για μόνιμες μειώσεις φόρων, καθώς το οικονομικό επιτελείο της σχεδιάζει να αξιοποιήσει το δημοσιονομικό περιθώριο που έχει, δηλαδή ένα ποσό της τάξης των 5 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές και την αναζωπύρωση της υγειονομικής κρίσης.

Λόγω των έκτακτων δαπανών για τις αποζημιώσεις των πυροπαθών και των ήδη προγραμματισμένων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, το βάρος της οικονομικής πολιτικής πέφτει στη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και οι μόνιμες μεταρρυθμίσεις περνούν σε δεύτερη μοίρα.

Με αυτή τη λογική θα κινηθούν τόσο οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ όσο και η κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Πρακτικά, το υπουργείο Οικονομικών θα διαθέσει 4,5 δισ. ευρώ σε μέτρα στήριξης των βιώσιμων επιχειρήσεων και 500 εκατ. ευρώ για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων.

Περιθώριο ελιγμών υπάρχει. Υπενθυμίζεται ότι σε δύο χρόνια από τώρα επιστρέφει η υποχρέωση της Ελλάδας για υψηλά πλεονάσματα και η μόνη περίπτωση για να μπορέσει η κυβέρνηση να ενεργοποιήσει ένα πακέτο μόνιμων εκπτώσεων στα φορολογικά βάρη είναι να πετύχει κάτι καλύτερο σε αυτό το επίπεδο. Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, ο πήχης για τα πλεονάσματα ξεκινά από το 2% του ΑΕΠ το 2023 και ψηλώνει στο 2,8% του ΑΕΠ το 2024, για να καταλήξει στο 3,7% του ΑΕΠ για το 2025.

Σε περίπτωση που οι εταίροι δεν αλλάξουν τη μνημονιακή δέσμευση για πλεονάσματα 2,2% μετά το 2023, από την υπέρβαση της Αθήνας δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος άνω των 4 δισ. ευρώ. Στη βάση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση των σημερινών προσωρινών ελαφρύνσεων, δηλαδή τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και τη μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών εργοδότη – εργαζομένου κ.ά.

Αρμόδιες πηγές τονίζουν ότι ξεκάθαρη εικόνα για τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις μόνιμες μειώσεις φόρων θα υπάρξει τον Σεπτέμβριο, χωρίς να αποκλείουν το ενδεχόμενο οι μόνες διαπραγματεύσεις (τον Οκτώβριο με τη 12η αξιολόγηση) με τους δανειστές να αφορούν προσωρινές μειώσεις φόρων.

Αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι θα προχωρήσουν μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ για να στηριχτούν επιχειρήσεις και εργαζόμενοι κατά την επιστροφή τους στην κανονικότητα μετά τα lockdown.

Πρόκειται για τις ακόλουθες παρεμβάσεις:

■ Πρόγραμμα επιδότησης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων, ύψους 500 εκατ. ευρώ.
■ Προγράμματα επιδότησης κεφαλαίου κίνησης μέσω του ΕΣΠΑ για την εστίαση, τον τουρισμό, τα γυμναστήρια και τους παιδότοπους, συνολικού ύψους 766 εκατ. ευρώ.
■ Νέο εγγυοδοτικό πρόγραμμα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για πολύ μικρές επιχειρήσεις, με κόστος 220 εκατ. ευρώ, που με τη μόχλευση η διαθέσιμη ενίσχυση ανέρχεται σε 450 εκατ. ευρώ.
■ Επέκταση προγράμματος «Συν-Εργασία» έως τον Σεπτέμβριο, με εκτιμώμενο κόστος 122 εκατ. ευρώ για την εν λόγω περίοδο.
■ Επιδότηση δανείων φυσικών προσώπων μέσω του «Γέφυρα» και νομικών προσώπων μέσω του «Γέφυρα 2», με εκτιμώμενο κόστος περί τα 400 εκατ. ευρώ, για το β’ εξάμηνο του 2021.
■ Ενίσχυση της απασχόλησης μέσω του προγράμματος των 100.000 θέσεων εργασίας, με ειδική πρόβλεψη για τους εποχικά απασχολούμενους, με εκτιμώμενο κόστος 200 εκατ. ευρώ, για το β’ εξάμηνο του 2021.
■ Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού του υπουργείου Τουρισμού και του ΟΑΕΔ, ύψους 110 εκατ. ευρώ.
■ Μείωση προκαταβολής φόρου επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, με κόστος 907 εκατ. ευρώ,
■ Αναστολή πληρωμής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα, με εκτιμώμενο κόστος 609 εκατ. ευρώ, για το επόμενο διάστημα έως τα τέλη του έτους.
■ Μείωση 3 μονάδων ασφαλιστικών εισφορών για τον ιδιωτικό τομέα, με εκτιμώμενο κόστος 408 εκατ. ευρώ για το επόμενο διάστημα, έως τα τέλη του έτους.

Για τις αποζημιώσεις των πυροπαθών προβλέπεται πρόσθετη δαπάνη συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το φετινό έλλειμμα.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει από τις επόμενες κιόλας εβδομάδες να ξεκινήσει τις εκταμιεύσεις ενισχύσεων προς νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες και ιδιοκτήτες ακινήτων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Στόχος είναι, όπως ελέχθη τόσο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, να αποφευχθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες και η καταβολή των πρώτων ενισχύσεων -ουσιαστικά των προκαταβολών που μπορούν να φτάσουν και στα 20.000-22.000 ευρώ για νοικοκυριά και επιχειρήσεις- να γίνει ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, ύστερα από μια ηλεκτρονική αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε στα 10,5 δισ. ευρώ που μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ή του ΕΣΠΑ. Για τη δυνατότητα αξιοποίησης κονδυλίων συνολικού ύψους 16 δισ. ευρώ μίλησε ο υπουργός Οικονομικών, αθροίζοντας τα 10,5 δισ. ευρώ που προορίζονται για την πράσινη μετάβαση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και τα 5,5 δισ. ευρώ που διατίθενται για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή μέσω του ΕΣΠΑ.

Ο δημοσιονομικός σχεδιασμός προβλέπει πρωτογενές έλλειμμα 0,5% του ΑΕΠ το 2022, από 7,1% του ΑΕΠ φέτος, όπου αυτή η βελτίωση κατά 11,3 δισ. ευρώ θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τη συμπίεση των μέτρων στήριξης στα 2 δισ. ευρώ από 16 δισ. ευρώ φέτος και την αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,9 δισ. ευρώ.

Η ενίσχυση των εσόδων στηρίζεται αποκλειστικά στην πρόβλεψη για ρυθμούς ανάπτυξης 6,2% την επόμενη χρονιά.

Οι συνολικές δαπάνες προβλέπεται να ανέλθουν σε 54,092 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,6 δισ. ευρώ είναι τόκοι και τα 13,371 δισ. ευρώ παροχές για εργαζομένους.

Διαβάστε ακόμη

«Κουπόνια» ρευστότητας: Έρχονται στο τέλος Αυγούστου μέσα από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

«Χρυσάφι» στην αγορά των θαλάσσιων αιολικών πάρκων

Nvidia: Η εξαγορά της ARM προκαλεί ανησυχίες για τον ανταγωνισμό στη Βρετανία