(UPD) Σε σημερινή του εκτίμηση, ο οίκος Schroders που βρίσκεται στην Ελλάδα, διερευνώντας επενδυτικές ευκαιρίες, αναφέρει ότι οι εκλογές δεν είναι το πιθανότερο σενάριο, αλλά εφόσον υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη, πέραν του ότι η ζημιά για την οικονομία θα είναι μεγάλη, είναι αμφίβολο εάν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ μπορούν να συγκροτήσουν μια πλειοψηφία που θα στηρίξει τη σημερινή πολιτική.

Σχολιάζοντας, πάντως, τις εξελίξεις στην ΕΡΤ, εκπρόσωποι του οίκου ανέφεραν ότι αποτελεί την πρώτη σοβαρή προσπάθεια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης του Δημοσίου στη χώρα. Τον οίκο εκπροσωπούν, ο επικεφαλής οικονομολόγος Αζάντ Ζαγκάνα και ο διαχειριστής, Ίαν Κέλι.   Παρούσα επίσης η κα Λυδία Μαλάκη, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής για την Κεντρική Ευρώπη.

Όπως ανέφεραν ακόμα, ο οίκος δεν έχει εισέλθει επενδυτικά στους ελληνικούς τίτλους, εκτιμούν όμως ότι η υποβάθμιση του ΧΑ στις αναδυόμενες αγορές θα προσφέρει σημαντικές  επενδυτικές ευκαιρίες. Για τον λόγο αυτό, τις προσεχείς εβδομάδες θα έρθει νέο team από τον επενδυτικό οίκο που, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα είναι το ίδιο που είχε συντονίσει τις επενδυτικές κινήσεις στην Αργεντινή.

Μετά την αποχώρηση του Φώτη Κουβέλη από το κυβερνητικό σχήμα, οι ξένοι επενδυτές που δήλωναν ιδιαίτερα θετικοί, μέχρι να ξεκινήσει η κρίση της ΕΡΤ, για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές εκλογές, εκτιμούν ότι το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται σημαντικά και ενεργοποιούν κινήσεις αποχώρησης από τους ελληνικούς τίτλους. Κατά τον τρόπο αυτόν, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί πάνω από 11%, φτάνοντας στο 11,5%, στοιχείο που ανατρέπει την προσδοκία επιστροφής της χώρας στις αγορές και ό,τι με τόσο κόπο χτίστηκε τον τελευταίο χρόνο.

Το ομόλογο λήξης 2023 διαπραγματεύεται στο 50,8 – 51,5, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης του 15% από το επίπεδο των 58 ευρώ που είχε καταγράψει πρόσφατα.

Αντίστοιχα, η μέση τιμή των ομολογιακών εκδόσεων (strip) κυμαίνεται στα 40,5, σημειώνοντας πτώση 10% από τα χθεσινά επίπεδα. Κάτω από το 100% της ονομαστικής του αξίας, και συγκεκριμένα στο 98% διαπραγματεύεται το ομόλογο των ΕΛ.ΠΕ. ενώ στο 101 έχει πέσει η τιμή του ομολόγου του ΟΤΕ, με υψηλό τα 108,8.

Οι εκπρόσωποι της Shroders εκτιμούν ότι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το άνοιγμα των 2,5 δισ., εφόσον οι κεντρικές τράπεζες αρνηθούν να κάνουν roll over τα ελληνικά ομόλογα, θα καλυφθεί με χρηματοδότηση μέσω του ESM, δηλ. νέο δάνειο. Υπογραμμίζουν παράλληλα ότι, αν δεν υπάρξει νέο κούρεμα στον λεγόμενο επίσημο τομέα (OSI), η χώρα δεν θα μπορέσει να ξαναβγεί τελικά στις αγορές. Για να γίνει κάτι τέτοιο, όμως, θα πρέπει να μην υπάρχει ανάγκη στήριξης νέων προβλημάτων από ευρωπαϊκής πλευράς, σε χώρες όπως η Σλοβενία.

Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του οίκου αναφέρουν ότι η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, με νέες μειώσεις του εργασιακού κόστους, επίσης μείωση του κόστους στην αγορά ενέργειας, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο πρέπει να παίξουν οι νέες επενδύσεις.

Θεωρούν ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να δημιουργηθούν νέες δομές στην ελληνική οικονομία όσο σύντομα απαιτείται και ότι, κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να πρυτανεύσει η πολιτική σταθερότητα.

Όσον αφορά το Χρηματιστήριο, εκτιμούν ότι, στην παρούσα φάση, δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο hedge funds που πάνε για γρήγορες αποδόσεις και το μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον με αύξηση του όγκου συναλλαγών θα εκδηλωθεί το φθινόπωρο.  

Βαθαίνει η πτώση του χρηματιστηρίου της Αθήνας

Εντείνονται οι πιέσεις στο χρηματιστήριο της Αθήνας, με το Γενικό Δείκτη να φτάνει στις 14:30 περίπου στο -4% και στις 484 μονάδες, έχοντας σημειώσει υψηλό ημέρας στις 886 μονάδες. Απώλειες 4% σημειώνει και ο FTSE 25. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώνεται στα 34,4 εκατ. ευρώ.

Πρωταγωνίστρια στην πτώση η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας, που χάνει 8,7% στα 3,35 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες του Newmoney.gr, κάποια ξένα χαρτοφυλάκια πούλησαν χθες μετοχές  της Εθνικής δίχως να κατέχουν  τους τίτλους (η πίστωση των νέων κομματιών γίνεται στις 25 Ιουνίου). Αξίζει να σημειωθεί ότι κάτι ανάλογο συνέβη και στην Ισπανία με τις τράπεζες και μάλιστα η υπόθεση έχει φθάσει στα δικαστήρια.  Όπως φαίνεται θα δημιουργηθεί πρόβλημα, εφόσον αλλάξει η ημερομηνία της παράδοσης των τίτλων.

Κατά 4,4% υποχωρεί η Τράπεζα Πειραιώς και 2,4% η Alpha Bank.

Απώλειες 7,2% σημειώνει η Τέρνα Ενεργειακή, 6,9% η Ελλάκτωρ, 6,1% η Jumbo, 5,2% ο ΟΠΑΠ, 5% η Βιοχάλκο και 4,7% η Μυτιληναίος.

Πτώση 4,3% για την ΕΧΑΕ, 3,2% για τη Folli Follie, 2,9% για την Τιτάν, 2,7% για την Coca Cola 3E και 2,5% για τα ΕΛΠΕ και τον ΟΤΕ.
 

Ρευστό το πολιτικό σκηνικό

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις, η υπαναχώρηση του Φώτη Κουβέλη αιφνιδίασε χθες τον πρωθυπουργό, ο Αντώνης Σαμαράς ωστόσο έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά και προσανατολίζεται προς νέα κυβέρνηση με τη στήριξη ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και ανεξάρτητων βουλευτών. Όπως εξάλλου δήλωσε σε τηλεπτικό του διάγγελμα προτίθεται να εξαντλήσει την τετραετία με ή χωρίς τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ, αφού, όπως είπε, ελπίζει στη στήριξή της, αλλά “θα προχωρήσω όπως να έχει”.

Ωστόσο προκαλεί αβεβαιότητα η οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης και το αν θα είναι σε θέση να λάβει κρίσιμες αποφάσεις.

Σήμερα, ο κ. Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον κ. Βαγγέλη Βενιζέλο, καθώς εκκρεμεί η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας. Θα περιμένει βέβαια να συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΔΗΜΑΡ και να καθορίσει την στάση της αφού ο κ. Κουβέλης δεν έχει ακόμη πει ρητά αν θα αποσύρει τους υπουργούς του ή θα άρει την εμπιστοσύνη του κόμματός του στην κυβέρνηση. Κατά πάσα πιθανότητά πάντως μετά τη χθεσινή εξέλιξη οι υπουργοί της ΔΗΜΑΡ δεν θα μείνουν.

Όταν κρυσταλωθεί η καινούργια κατάσταση ο κ. Σαμαράς θα κάνει ανασχηματισμό που θα συναποφασίσει πια με τον κ. Βενιζέλο και ακολούθως θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Θεωρείται πιθανό στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα να συμμετέχει και ο κ. Βενιζέλος όπως άλλωστε είθισται στις κυβερνήσεις συνεργασίας του Εξωτερικού και βέβαια θα συμμετάσχει με περισσότερα και αυτή την φορά πολιτικά στελέχη του.

Τα νούμερα στη Βουλή

H κυβερνητική πλειοψηφία των ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ διαθέτει 167 βουλευτές.

Με την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ απομένει η εύθραυστη πλειοψηφία των 153 βουλευτών (ΝΔ 125, ΠΑΣΟΚ 28) συν ενδεχομένως κάποιους ανεξάρτητους βουλευτές.

Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ πιθανό ο πρωθυπουργός να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής όπως ορίζει η παράγραφος 4 του αρθρου 141 του ΚτΒ. Στην περίπτωση αυτή η συζήτηση θα ξεκινήσει δύο ημέρες μετά την υποβολή της πρότασης και θα λήξει τα μεσάνυχτα της 3ης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη δύο βουλευτές της ΔΗΜΑΡ διαφωνούν με την απόφαση του κ. Κουβέλη και δηλώνουν την πρόθεση τους να παραιτηθούν.

Επίσης θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και το ενδεχόμενο να υπάρχουν διαρροές, ενώ σε περίπτωση που η κυβέρνηση ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη βουλή ο ρόλος των ανεξάρτητων βουλευτών όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Κώστας Μαρκόπουλος, ο Μάρκος Μπόλαρης και άλλοι,(14 είναι οι ανεξάρτητοι βουλευτές) θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμος.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως έκανε προσπάθειες να βρεθεί λύση, ενώ είπε πως «χθες είχαμε καταλήξει σε πλαίσιο συμφωνίας για την ΕΡΤ, σήμερα όμως ο κ. Κουβέλης εμφανίστηκε έξω από το πλαίσιο και τη λύση που χθες δέχτηκε και ο ίδιος.

«Ενώ είχε υπάρξει η βασική συμφωνία και είχε μείνει σε εκκρεμότητα ο ακριβής αριθμός των εργαζομένων της ΕΡΤ που θα προσλαμβάνονταν με συμβάσεις έργου στον μεταβατικό φορέα σήμερα ο κ. Κουβέλης επανήλθε στην προηγούμενη σκληρή θέση του ότι θα πρέπει να εκπέμψει η ΕΡΤ με όλους τους εργαζόμενους. Επικαλέστηκε δε ότι αυτή είναι η απόφαση και η εντολή από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτική του ομάδα».
Ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτή η πρόταση δεν μπορεί να γίνει δεκτή και η σύσκεψη διακόπηκε προκειμένου να συνεδριάσουν εκ νέου οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ.

Η εμπλοκή

Οι καταιγιστικές εξελίξεις για την κυβέρνηση ξεκίνησαν μετά την εμπλοκή που δημιούργησε η διαφωνία Κουβέλη για μεταβατική λειτουργία της ΕΡΤ, ενώ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Ευ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι σκοπεύει να στηρίξει την κυβέρνηση και πρότεινε μάλιστα την ανασυγκρότησή της με επικαιροποιημένη προγραμματική συμφωνία, η οποία θα προβλέπει τη συμμετοχή ευρύτερων δυνάμεων της κοινωνίας εντός και εκτός κομμάτων.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ,  ο πρωθυπουργός  αποδέχεται την άμεση μετάδοση εκπομπών σε όλες τις συχνότητες και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων με ειδική μέριμνα για τα μουσικά σύνολα, για τα οποία θα διαμορφωθεί ειδικό πλαίσιο.

«Αυτή η μεταβατική λύση μας επιτρέπει να συζητήσουμε για την επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας» δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε ότι το ΠΑΣΟΚ επιθυμεί να συνεχίσει το έργο της η τρικομματική κυβέρνηση και κάλεσε το κόμμα του Φώτη Κουβέλη να συμμετάσχει στην επαναθεμελίωση της κυβέρνησης.

«Δεν φοβόμαστε τις εκλογές άλλα σεβόμαστε τη χώρα τον πολίτη, τον άνεργο, την οικονομία. Δεν θέλει ο κόσμος εκλογές» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και αναρωτήθηκε: «Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ η διάλυση της Βουλής; Ή θα οδηγήσει σε καθυστέρηση με τον κίνδυνο των διπλών εκλογών;». «Τρύπες στο νερό για να κερδίσουμε εντυπώσεις δεν κάναμε και δεν κάνουμε» είπε με νόημα ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ.

Ο Αντώνης Σαμαράς κάλεσε εκτάκτως τους υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας να προσέλθουν στο Μέγαρο Μαξίμου για να εξεταστούν τα ενδεχόμενα σχηματισμού κυβέρνησης με τη στήριξη μόνο του ΠΑΣΟΚ.

Η  αποχώρηση και μη παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τη ΔΗΜΑΡ, περιορίζει την κοινοβουλευτική στήριξη της κυβέρνησης στους 153 βουλευτές, ωστόσο είναι σαφές ότι θα επιδιωχθεί και η στήριξη βουλευτών που έχουν ανεξαρτητοποιηθεί προκειμένου να παραταθεί ο βίος της κυβέρνησης για κάποιο χρονικό διάστημα ακόμη.

Φώτης Κουβέλης: Δεν προέκυψε κοινός πολιτικός τόπος στη σύσκεψη

Ευθύνες στην ΝΔ και τον πρωθυπουργό έριξε ο Φ. Κουβέλης για το ναυάγιο στη συζήτηση των πολιτικών αρχηγών.

«Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών δεν προέκυψε ο κοινός πολιτικός τόπος στο ζήτημα της ΕΡΤ. Η αναδιοργάνωση της ΕΡΤ πρέπει να γίνει με την ΕΡΤ σε κίνηση και με παρόντες όλους τους εργαζομένους, θέση που επανέλαβα. Δεν πρόκειται για τυπικό διαδιαστικό ζήτημα, αφορά στην ουσία. Το μαύρο στην τηλεόραση και η βίαιη διακοπή των συχνοτήτων ήταν συγκεκριμένη πολιτική λογική. Για εμάς είναι ζήτημα δημοκρατικής νομιμότητας. Παρά τη διαταγή του προέδρου του ΣτΕ να ενεργοποιηθούν οι συχνότητες, η απόφαση αυτή δεν έτυχε εφαρμογής όπως όφειλε να πράξει η κυβέρνηση. Το μαύρο παραμένει στους τηλεοπτικούς δέκτες.

Δεν επήλθε συμφωνία. Η αποδοχή αυτής της πρότασης δεν θα άλλαζε την ουσία των πραγμάτων, που είναι ο εκσυγχρονισμός του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα.

Η ΔΗΜΑΡ δεν απομακρύνεται από τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Γι’ αυτό λέμε ναι στη μεταρρύθμιση, αλλά όχι στην προσβολή της νομιμότητας. Η κυβέρνηση προχώρησε στην πράξη νομοθετικού περιεχόμενου παρότι γνώριζε την αντίθεσή μας, ερήμην τεσσάρων υπουργών της ΔΗΜΑΡ και του ΠαΣοΚ. Αυτή είναι μια επιλογή άρνησης της συλλειτουργίας της κυβέρνησης.

Δεν είναι δική μας ευθύνη ότι δε βρέθηκε ο κοινός πολιτικός τόπος. Η ΝΔ δεν προσήλθε σε αυτή την κοινή βάση»

Η σύσκεψη διεκόπη τρία τέταρτα αφού ξεκίνησε  για να ενημερώσουν Βενιζέλος και Κουβέλης τις κοινοβουλευτικές τους ομάδες- Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ επέμεινε στη σκληρή γραμμή και οδήγησε σε αδιέξοδο τη σύσκεψη – Ο Βενιζέλος στην Κοινοβουλευτική Ομάδα θα θέσει το ερώτημα αν θα πρέπει μόνο του το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει την κυβέρνηση.

Τα γεγονότα πρίν τη σύσκεψη

Νωρίτερα και πρίν τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου οι κ.κ. Βενιζέλος-Κουβέλης είχαν κλειστές συσκέψεις με στελέχη των κομμάτων τους προκειμένου να διαμορφώσουν την «γραμμή» με την οποία προσέρχονται σε αυτή τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου. Όπως μετέδωσε το ΣΚΑΙ ο κ, Κουβέλης ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος του να παραμείνουν στα γραφεία , ενώ και ο Ευ. Βενιζέλος ζήτησε απο τα κομματικά στελέχη να έιναι σε ετοιμότητα.   

«Άμεση αποκατάσταση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης» και «συμμόρφωση στις δικαστικές αποφάσεις» ζήτησε το μεσημέρι το ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι το Κίνημα είναι υπέρ της «ριζικής» αναδιάρθρωσης της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης «με οργανόγραμμα, χρονοδιάγραμμα και εγγυήσεις» και τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ψηφίσει τον κυρωτικό νόμο για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Υπήρχε αλαζονεία, προχειρότητα και μειωμένη αποτελεσματικότητα», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και υποστήριξε ότι τους τελευταίους 12 μήνες «δεν έχουν γίνει αξιόλογα μεταρρυθμιστικά βήματα». Όσον αφορά στο ζήτημα της επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι «δεν αρκούν τα λόγια, θέλουμε πράξεις και εγγυήσεις», για να επισημάνει, τέλος, ότι η στάση του ΠΑΣΟΚ «ήταν και είναι «καθαρή».

Παράλληλα τα κομματικά όργανα της ΔΗΜΑΡ έλαβαν ομόφωνα απόφαση για το πως θα κινηθεί ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης, στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα σημεία της απόφασης είναι τα εξής:

α. Συνέχιση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης-ΕΡΤ
β. Επαναλειτουργία με το σύνολο του προσωπικού
γ. Εξάμηνες συμβάσεις για όλους
δ. Σταδιακή μετάβαση της ΕΡΤ σε νέο σχήμα

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης υπήρξαν πολλές ενστάσεις για τη χθεσινή διαφαινόμενη συμφωνία των τριών αρχηγών, η οποία δεν ήταν ξεκάθαρο αν προσέφερε εγγυήσεις για όλο το προσωπικό, για το πότε θα λειτουργήσει η δημόσια ραδιοτηλεόραση και για τον αριθμό των συμβάσεων μικρής διάρκειας.

Τι είπαν στις δηλώσεις τους υπουργοί και στελέχη της κυβέρνησης

Δημήτρης Αβραμόπουλος (υπουργός Εξωτερικών): Συνεχίζουμε στον δρόμο της ευθύνης.

Ευριπίδης Στυλιανίδης (υπουργός Εσωτερικών): Συνεχίζουμε με ευθύνη και αποφασιστικότητα.

Θανάσης Μπούρας (γραμματέας Κ.Ο. Της ΝΔ): Ο πρωθυπουργός ήταν σαφέστατος η χώρα χρειάζεται σταθερότηα, ανάπτυξης και προοπτική. Προχωράμε σε ορίζοντα τετρατίας.

Μάκης Βορίδης (K.E. Ν.Δ): Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση συνεχίζει με προοπτική εξαντληήσεως της θητείας της. Η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει να προχωρά.

Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος (υπουργός Παιδείας): Η κυβέρνηση συνεχίζει το έργο της με ορίζοντα τετραετίας. Ό,τι άλλο που προκαλεί αστάθεια είναι καταδικαστέο.

Κωστής Χατζηδάκης (υπουργός Ανάπτυξης): Όλοι θα κάνουν το καθήκον τους.

Όλγα Κεφαλογιάννη (υπουργός Τουρισμού): Είμαστε εδώ για τα δύσκολα. Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται για την πατρίδα μας και όλους τους Έλληνες.

Πάνος Παναγιωτόπουλος (υπουργός Εθνικής Άμυνας): Πρόωρες εκλογές δεν θα γίνουν στην Ελλάδα γιατί δεν συμφέρει τη χώρα. Η χώρα το ’14 θα γυρίσει στο χαμόγελο. Η κυβέρνηση προχωρά στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων.