search icon

Οικονομία

Στο 9,1% υποχώρησε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο

Μικρή ανάσα σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες - Σε ποιες κατηγορίες καταγράφηκε επιβράδυνση του πληθωριστικού φαινομένου - Αισθητή οπισθοχώρηση στις τιμές της ενέργειας, διατηρούνται οι πιέσεις στα τρόφιμα

Σε μονοψήφιο ποσοστό υποχώρησε τον Οκτώβριο ο ετήσιος πληθωρισμός στην Ελλάδα, δίνοντας μικρή «ανάσα» σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις και βιομηχανίες, οι οποίες εδώ και αρκετούς μήνες δίνουν «μάχη» με το υψηλό κόστος διαβίωσης και παραγωγής.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), ο ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) καθορίστηκε στο 9,1% έναντι 12% τον Σεπτέμβριο (κοντά στο ιστορικό ρεκόρ του 12,1%).

Όσον αφορά τον μηνιαίο δείκτη, οι τιμές του Οκτωβρίου μειώθηκαν κατά 1,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Παράλληλα, ο μέσος ετήσιος ΔΤΚ για το 12μηνο Νοεμβρίου 2021 – Οκτωβρίου 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 9,2% σε σύγκριση με τον δείκτη της αντίστοιχης περιόδου 2020 – 2021. 

Τα παραπάνω στοιχεία, επί της ουσίας, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις πρόσφατες εκτιμήσεις της Eurostat, η οποία είχε προσδιορίσει την άνοδο του εναρμονισμένου δείκτη τιμών καταναλωτή στο 9,8% από 12,1% τον προηγούμενο μήνα.

Ας σημειωθεί ότι η μικρή απόκλιση μεταξύ ΕΛΣΤΑΤ και Eurostat -δηλαδή μεταξύ «μη εναρμονισμένου» και «εναρμονισμένου» πληθωρισμού- οφείλεται σε τεχνικές διαφοροποιήσεις της μεθόδου μέτρησης. 

Επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ενέργεια

Τον Σεπτέμβριο του 2022, όπως προαναφέρθηκε, ο ετήσιος πληθωρισμός της ΕΛΣΤΑΤ είχε καθοριστεί στο 12%. Επομένως, για τον Οκτώβριο προκύπτει σημαντική επιβράδυνση του κύματος ανατιμήσεων, η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στις τιμές του ενεργειακού κλάδου.

Η τιμή του φυσικού αερίου, ενδεικτικά, επιβραδύνθηκε στο 68,4% από 332% τον Σεπτέμβριο, ενώ το κόστος ηλεκτρισμού αυξήθηκε κατά 7,4% από 30,5% προηγουμένως. Συνολικά, οι τιμές στην ομάδα Στέγασης (όπου εντάσσεται η ενέργεια) ανήλθαν στο 11,2% από 35,4% τον Σεπτέμβριο. 

Αντίθετα, σταθερά σε υψηλά επίπεδα διατηρήθηκαν οι ανατιμήσεις στα τρόφιμα, με τις τιμές σε ψωμί – δημητριακά να διευρύνονται κατά 19,3% (από 18,4% τον Σεπτέμβριο), σε κρέατα κατά 17,3% (από 17,6% τον Σεπτέμβριο), σε γαλακτοκομικά – αυγά κατά 24,2% (από 23,3% τον Σεπτέμβριο) και σε έλαια – λίπη κατά 16,6% (από 17% τον Σεπτέμβριο).  

Αναλυτικά οι αυξήσεις τιμών ανά αγαθό / υπηρεσία

Αναλυτικά οι αυξήσεις τιμών ανά ομάδα

Διαβάστε επίσης

#MeTinMarina Δήμαρχο, η Κασσιόπη ξαναπωλείται, η Premia αλλάζει το Athens Heart και ο Κόπυ με τον ωραίο Νίκο

Αυτά είναι τα κορυφαία ρολόγια της χρονιάς. Κάποια είναι απλώς φαντασιώσεις για συλλέκτες, με εξωφρενικές τιμές

Η δυναστεία των Ρότσιλντ: Η ιστορία της ισχυρότερης οικογένειας τραπεζιτών και ο κληρονόμος που την έσωσε από την καταστροφή (pics)

Exit mobile version