Ο τραπεζίτης Έβελιν ντε Ρότσιλντ, κληρονόμος της διάσημης οικογένειας των Ρότσιλντ, απεβίωσε πρόσφατα, σε ηλικία 91 ετών.

Ο επιτυχημένος οικονομολόγος, σερ Έβελιν Ρόμπερτ Άντριαν ντε Ρότσιλντ, κατάφερε να ενώσει τους βρετανικούς και γαλλικούς βραχίονες της διάσημης τραπεζικής και επενδυτικής δυναστείας. Γεννημένος στη Βρετανία, φοίτησε στο σχολείο Χάροου και στη συνέχεια, σπούδασε στο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Λίγα χρόνια αργότερα, ανέλαβε τα ηνία της οικογενειακής τράπεζας, όταν αποσύρθηκε ο πατέρας του.

Η λαμπρή του πορεία

Από το 1976 και για 27 συναπτά έτη, ο Ρότσιλντ διετέλεσε ως πρόεδρος της N.M. Rothschild & Sons, της αλυσίδας της οικονομικής δυναστείας με έδρα το Λονδίνο, η οποία ιδρύθηκε στα τέλη του 18ου αιώνα.

Όσο ήταν επικεφαλής της τράπεζας, ο Ρότσιλντ κατάφερε να αυξήσει τη συνολική περιουσία της εταιρείας από τα 40 εκατομμύρια σε 4,6 δισεκατομμύρια λίρες. Μάλιστα, λίγο προτού αποχωρήσει από την τράπεζα, το 2003, πέτυχε επίσης, την συνένωση των δραστηριοτήτων της τράπεζας στη Βρετανία με τη γαλλική Rothschild & Compagnie Banque. Η εν λόγω κίνηση θεωρήθηκε ως το πιο καθοριστικό βήμα στην προσπάθεια της τράπεζας να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι σε πολλές νεότερες αλλά και μεγαλύτερες πολυεθνικές τράπεζες.

Ο Κολομβιανός συγγραφέας Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες (αριστερά) μαζί με τον Βρετανό οικονομολόγο Έβελιν ντε Ρότσιλντ (δεξιά), στα εγκαίνια του Μουσείου Soumaya στην Πόλη του Μεξικού, την 1η Μαρτίου 2011. AFP PHOTO / Alfredo Estrella ALFREDO ESTRELLA / AFP

Παράλληλα, από το 1972 έως το 1989 ήταν πρόεδρος του περιοδικού Economist, το οποίο, σε συνέντευξή του το 2002 στο Bloomberg News, αποκάλεσε «πιθανώς την πιο ανεξάρτητη έκδοση στον κόσμο». Αξιοσημείωτο είναι επίσης, το γεγονός πως η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ ήταν μια από τις προσωπικότητες που είχαν ζητήσει τις οικονομικές συμβουλές του Έβελιν ντε Ρότσιλντ. Σημειώνεται ακόμη, πως ήταν συλλέκτης έργων τέχνης, γνώστης κρασιών και ιδιοκτήτης αλόγων ιπποδρομιών.

Ο πρίγκιπας Άντριου της Αγγλίας (αριστερά) και ο σερ Έβελιν Ρότσιλντ του Λονδίνου (δεξιά) παρακολουθούν τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον να παίζει γκολφ στο Farm Neck Golf Club στις 27 Αυγούστου 1999 στο Martha’s Vineyard. (ELECTRONIC IMAGE) AFP PHOTO/Paul J. RICHARDS
PAUL J. RICHARDS / AFP

Η ιστορία της ισχυρότερης δυναστείας

Η δυναστεία των Ρότσιλντ χαρακτηρίζεται ως μία πανίσχυρη οικογένεια τραπεζιτών με καταγωγή από τη Φρανκφούρτη. Για περισσότερο από έναν αιώνα, ήταν μια από τις πλουσιότερες οικογένειες του κόσμου με αξιοσημείωτη επιρροή και δύναμη. Μεταξύ των πολλών άλλων ρόλων της, η οικογενειακή τράπεζα που είναι σήμερα, γνωστή ως Rothschild & Co. βοήθησε στη χρηματοδότηση της νίκης του Δούκα του Ουέλινγκτον επί του Ναπολέοντα το 1815 στη μάχη του Βατερλό.

Πατριάρχης της δυναστείας θεωρείται ο Μάγιερ Άμσκελ Ρότσιλντ. Παρόλα αυτά, εκείνοι οι οποίοι κατάφεραν να ανοικοδομήσουν την αυτοκρατορία των Ρότσιλντ κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα, ήταν οι πέντε γιοι του, Νάθαν, Τζειμς, Σάλομον, Καρλ και Άμσκελ Μέγιερ. Ο γενάρχης Μάγιερ Άμσκελ πίστευε ακράδαντα πως η διατήρηση της επιχείρησης ως οικογενειακή θα εξασφάλιζε την μελλοντική της επιτυχία. Και δεν είχε άδικο.

Οι γιοι του Ρότσιλντ προχώρησαν σε προσοδοφόρες επενδύσεις με αποτέλεσμα να καταφέρουν να δημιουργήσουν τεράστια φήμη στη χρηματοοικονομική διαχείριση σε όλη την Ευρώπη. Θεωρούνται πρωτοπόροι στην ανάπτυξη των διεθνών χρηματοοικονομικών αφού από μια μικρή επιχείρηση που ασχολείτο με το εμπόριο αγαθών και το συνάλλαγμα, η οικογένεια Ρότσιλντ κατάφερε να δημιουργήσει ένα τεράστιο επιχειρηματικό χαρτοφυλάκιο. Συγκεκριμένα, ασχολήθηκε με το εμπόριο, τις εμπορικές τράπεζες, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, το private banking, τις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές.

Αυτό που έχει καταφέρει η οικογένεια Ρότσιλντ ανά τους αιώνες, είναι πρωτοφανές. Ακόμη και σήμερα, διατηρούν το κύρος ενώ, συνεχίζουν να θεωρούνται από τις πλουσιότερες οικογένειες παρά το γεγονός πως η περιουσία τους έχει μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με το παρελθόν. 

Μάγιερ Άμσκελ Ρότσιλντ: Ο ιδρυτής

Πιο αναλυτικά, ο Μάγιερ Άμσκελ Ρότσιλντ (1744–1812) μεγάλωσε στο Judengasse της Φρανκφούρτης, τη στενή λωρίδα όπου κατοικούσαν οι 3.000 Εβραίοι κάτοικοι της πόλης. Οι συνθήκες διαβίωσης ήταν αρκετά δύσκολες την εποχή εκείνη, καθώς στους Εβραίους απαγορευόταν η κυκλοφορία τη νύχτα, τις Κυριακές αλλά και στις χριστιανικές γιορτές.

Ο Μάγιερ Ρότσιλντ εργαζόταν στον κλάδο των επιχειρήσεων από νεαρή ηλικία. Ο πατέρας του, Άμσκελ Μόουζες Ρότσιλντ ασχολούνταν με την κλωστοϋφαντουργία και το συνάλλαγμα. Οι γονείς του πέθαναν από ευλογιά όταν ο Μάγιερ ήταν μόλις, δώδεκα χρονών. Έπειτα από αυτό το τραγικό γεγονός, ο νεαρός έμεινε για λίγο διάστημα, με κάποιους συγγενείς του. Στη συνέχεια, πήγε σχολείο στο Αννόβερο.

Εκεί, ο Μάγιερ έμαθε για το εξωτερικό εμπόριο και τη χρηματοδότηση ενώ ταυτόχρονα, ασχολήθηκε με την τέχνη των σπάνιων νομισμάτων από μέρη όπως η αρχαία Ρώμη, η Περσία και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Οι συλλέκτες των νομισμάτων αυτών ήταν συνήθως, πρίγκιπες αλλά και ευγενείς.

Η γέννηση της πρώτης τραπεζικής αυτοκρατορίας

Ο Μάγιερ Άμσκελ Ρότσιλντ επέστρεψε στη Φρανκφούρτη το 1763 σε ηλικία 19 ετών και συνεργάστηκε με τα αδέρφια του στην εμπορική επιχείρηση που ξεκίνησε ο πατέρας τους. Έγινε έμπορος σπάνιων νομισμάτων και κέρδισε την προστασία του διαδόχου του θρόνου Γουλιέλμου της Έσσης, ο οποίος είχε αγοράσει και εκείνος νομίσματα από τον πατέρα του Μέγιερ.

Ταχύτατη ανάπτυξη

Η οικογένεια αρχίζει να αναπτύσσεται στην Ευρώπη του 18ου αιώνα, όταν ο Μάγιερ Άμσκελ ίδρυσε την οικογενειακή τράπεζα στη Φρανκφούρτη. Στη συνέχεια, αποφασίζει να στείλει τους γιους του σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις και συγκεκριμένα στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Βιέννη και τη Νάπολη, προκειμένου να ανοίξουν εκεί τις δικές τους τράπεζες. Μόνο ένας γιος παρέμεινε στη Φρανκφούρτη.

Με τα παιδιά του Ρότσιλντ να εγκαθίστανται σε διαφορετικές πόλεις της Ευρώπης ανοίγοντας τις δικές τους τράπεζες, τα πέντε συνδεδεμένα υποκαταστήματα έγιναν, στην πραγματικότητα, η πρώτη τράπεζα που ξεπέρασε τα σύνορα. Ο δανεισμός σε κυβερνήσεις για τη χρηματοδότηση πολεμικών επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια των αιώνων παρείχε στην οικογένεια άφθονες ευκαιρίες να συσσωρεύσει ομόλογα και να δημιουργήσει πρόσθετο πλούτο σε διαφορετικές βιομηχανίες. Η τραπεζική αυτοκρατορία των Ρότσιλντ αναπτύχθηκε ραγδαία κατά τη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης. Οι Ρότσιλντ διευκόλυναν τις πληρωμές της Βρετανίας για την πρόσληψη στρατιωτών μισθοφόρων της Έσσης.

Στη διαθήκη του, ο Μάγιερ Άμσκελ άφησε αυστηρές οδηγίες ότι οι τίτλοι και η περιουσία μπορούσαν να μεταβιβαστούν μόνο μέσω ανδρών κληρονόμων, γεγονός που ενθάρρυνε το γάμο μεταξύ των μελών της οικογένειας.

Νέιθαν Μάγιερ Ρότσιλντ: Ο διάδοχος της αυτοκρατορίας

Από τους τέσσερις γιους του Ρότσιλντ οι οποίοι εγκαταστάθηκαν σε άλλες χώρες, ο τρίτος γιος Νέιθαν (1777–1836) σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτυχία. Ο Νέιθαν μετακόμισε στο Μάντσεστερ της Αγγλίας το 1798 για να δημιουργήσει μια επιχείρηση κλωστοϋφαντουργίας. Αργότερα, μετακόμισε στο Λονδίνο για να εξελιχθεί ως τραπεζίτης, ιδρύοντας τη NM Rothschild το 1810.

Η NM Rothschild & Sons εξακολουθεί να λειτουργεί ακόμη και σήμερα. Το 2019, η τράπεζα ανέφερε 1,87 δισεκατομμύρια σε έσοδα και 76 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση. Όπως και οι άλλες τράπεζες Rothschild, η NM Rothschild & Sons παρείχε πιστώσεις στη βρετανική κυβέρνηση σε περιόδους κρίσης.

Ο 20ος αιώνας

Οι πόλεμοι, οι κρίσεις και κυρίως, οι οικογενειακές αντιπαλότητες είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η οικογενειακή περιουσία τα επόμενα 100 χρόνια. Το υποκατάστημα της τράπεζας στη Νάπολη σταμάτησε να λειτουργεί το 1863, και η έλλειψη ανδρών κληρονόμων οδήγησε στο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Φρανκφούρτης το 1901. Το τέλος για το υποκατάστημα της Βιέννης θα ερχόταν το έτος 1938 μετά την εισβολή των Ναζί στην Αυστρία.

Μέχρι τη δεκαετία του 1970, παρέμειναν μόλις, τρεις τράπεζες των Ρότσιλντ, τα υποκαταστήματα του Λονδίνου και του Παρισιού και μια ελβετική τράπεζα. Το 1982, η σοσιαλιστική κυβέρνηση του προέδρου Φρανσουά Μιτεράν έδωσε το θανατηφόρο χτύπημα στην τράπεζα του Παρισιού, κρατικοποιώντας την και μετονομάζοντάς την σε Compagnie Européenne de Banque.

Το χαρτοφυλάκιο των κληρονόμων 

Το 2008, δημιουργήθηκε μια ενιαία εταιρεία με έδρα τη Γαλλία. Όλες οι οικογενειακές επιχειρήσεις συγχωνεύτηκαν περίπου δύο αιώνες μετά την γέννηση της αυτοκρατορίας.

Ο οικογενειακός πλούτος μοιράστηκε σε απογόνους και κληρονόμους με την πάροδο των ετών. Σήμερα, οι Ρότσιλντ συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται στον τομέα των χρηματοοικονομικών, των ακινήτων, των ορυχείων, της ενέργειας. Η οικογένεια διαθέτει επίσης, περισσότερα από δώδεκα οινοποιεία σε όλο τον κόσμο ενώ ασχολείται ενεργά με τη φιλανθρωπία.

Διαβάστε ακόμη

«Κόντρες» λιανεμπόρων και βιομηχάνων για το «καλάθι του νοικοκυριού» – Σήμερα η συνάντηση Γεωργιάδη – ΣΕΒΤ

#MeTinMarina Δήμαρχο, η Κασσιόπη ξαναπωλείται, η Premia αλλάζει το Athens Heart και ο Κόπυ με τον ωραίο Νίκο

Άλλαξε χέρια το ακίνητο που στέγασε το πρώτο κατάστημα της Πλαίσιο Computers στη Στουρνάρη (pics)