Σε διψήφια επίπεδα παρέμεινε και τον Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, ενώ την ίδια στιγμή οι τιμές στις χώρες της Ευρωζώνης εκτοξεύθηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, περιορίζοντας το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και μειώνοντας τα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων, κάτι που εντείνει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της οικονομίας. 

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά δεδομένα της Eurostat, ο εναρμονισμένος ετήσιος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12,1% έναντι 11,2% τον Αύγουστο. Σε μηνιαίο επίπεδο, παράλληλα, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 3%. 

Τα εν λόγω στοιχεία, επί της ουσίας, συνιστούν προαναγγελία των ανακοινώσεων της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), η οποία είχε προσδιορίσει την άνοδο του δείκτη τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) στο 11,4% για τον Αύγουστο. Ας σημειωθεί ότι ο εναρμονισμένος δείκτης της Eurostat είναι χαμηλότερος από τον ΔΤΚ, λόγω διαφοροποιήσεων στη μέθοδο της μέτρησης. 

Όσον αφορά τις χώρες της Ευρωζώνης, η ανακοίνωση της Eurostat έδειξε εκτίναξη του ετήσιου πληθωρισμού στο 10% έναντι 9,1% τον Αύγουστο -μια επίδοση η οποία αποτελεί νέο ιστορικό υψηλό. Σε μηνιαία βάση, οι τιμές διευρύνθηκαν κατά 1,2%. 

Ο ενεργειακό τομέας, για ακόμη έναν μήνα, αποτέλεσε το βασικό «καύσιμο» του πληθωριστικού φαινομένου, καθώς οι ετήσιες τιμές του κλάδου ενισχύθηκαν κατά 40,8% τον Σεπτέμβριο έναντι 38,6 τον Αύγουστο (+3% η μηνιαία μεταβολή). Ωστόσο, κύμα ανατιμήσεων παρατηρήθηκε και σε άλλους κλάδους, με αποτέλεσμα ο λεγόμενος «σκληρός» ετήσιος δείκτης (εξαιρώντας την ενέργεια και τα τρόφιμα-αλκοόλ-καπνός) να καθορίζεται στο 4,8% από 4,3% τον Αύγουστο (+1% η μηνιαία μεταβολή).

Από τις επιμέρους χώρες – μέλη, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα κράτη, τα οποία γειτνιάζουν με τις εμπόλεμες Ουκρανία και Ρωσία. Ενδεικτικά, ο ετήσιος δείκτης τιμών στην Εσθονία αναρριχήθηκε στο 24,2% τον Σεπτέμβριο, ενώ στη Λιθουανία και τη Λετονία ακολούθησε στο 22,5% και 22,4% αντίστοιχα. 

Άνω του ψυχολογικού ορίου του 10%, παράλληλα, καθορίστηκε ο πληθωρισμός στις Ολλανδία (17,1%), Σλοβακία (13,6%), Ελλάδα (12,1%), Βέλγιο (12%), Αυστρία (11%), Γερμανία (10,9%) και Σλοβενία (10,6%). Στον αντίποδα, κάτω του 9% διαμορφώθηκε ο ετήσιος δείκτης σε Γαλλία (6,2%), Μάλτα (7,3%), Φινλανδία (8,4%), Ιρλανδία (8,6%) και Λουξεμβούργο (8,8%). 

Όλα τα παραπάνω, δυστυχώς, εντείνουν τις ανησυχίες για τον κίνδυνο ύφεσης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με κορυφαίους αναλυτές να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο συρρίκνωσης του ΑΕΠ ακόμη κι από το δ’ τρίμηνο του 2022. Το πρακτορείο Bloomberg, για παράδειγμα, περιμένει ύφεση 0,9% τον φετινό χειμώνα, με τη ζημιά να είναι ακόμη εντονότερη στη Γερμανία, η οποία έχει μεγάλη έκθεση στο ρωσικό αέριο.  

Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός του Σεπτεμβρίου προλειαίνει το έδαφος για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, κάτι που αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο τις πιέσεις στην οικονομία. Ας σημειωθεί ότι τα υψηλότερα επιτόκια ναι μεν αντιμετωπίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα πλήττουν την ανάπτυξη.  

Σήμερα το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ καθορίζεται στο 1,25%. Η επόμενη προγραμματισμένη συνεδρίαση είναι για τις 27 Οκτωβρίου, με τους αναλυτές να περιμένουν μια νέα παρέμβαση της τάξης των 75 μονάδων βάσης. Εφόσον επιβεβαιωθεί το εν λόγω σενάριο, το βασικό επιτόκιο θα «ανέβει» στο 2% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50%.

Διαβάστε επίσης

Είναι πολλά τα λεφτά (στα κανάλια), πεντοζάλη των εργολάβων και ο… αντισυμβατικός κ. Τζώρτζης

Μάκρη: Στο σφυρί το νησί του Ιονίου και το «θρίλερ» (pics)

H δυναστεία των Ρότσιλντ – Οι ασύλληπτης αξίας θησαυροί που κατέχει