Λουκέτο σε φορείς του Δημοσίου, Περικοπές μισθών και συντάξεων, απολύσεις ως 30 χιλιάδων υπαλλήλων με παράλληλο «πάγωμα» των προσλήψεων φέρεται να ζητά το ΔΝΤ στα «προληπτικά» μέτρα ύψους 3,6 δισ ευρώ που θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ώστε να συναινέσει στο κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ημερησίας» η πρόταση του ΔΝΤ, εφόσον γίνει αποδεκτή από την ελληνική κυβέρνηση, θα περιλαμβάνει αυτόματο «κόφτη» στις δαπάνες του δημοσίου, οι οποίες πρέπει να εξοικονομηθούν κατά κύριο λόγο από τον μισθολογικό «λογαριασμό».
Άλλωστε η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν άφηνε ορθάνοιχτο παράθυρο για εξοικονόμηση 1,3 δισ ευρώ από προσαρμογές στο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και από αυξήσεις στη φορολογία, που αφορούν κατά βάση στα οχήματα, τα καύσιμα, τα οινοπνευματώδη και τα τσιγάρα.
Η έκθεση αναφέρει ότι θα γίνουν «προσαρμογές στο σύστημα αμοιβών στο δημόσιο». Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει άμεση μείωση στις αποδοχές τουλάχιστον 400.000 εν ενεργεία και συνταξιούχων του Δημοσίου που υπάγονται στα λεγόμενα «ειδικά μισθολόγια».
Έτσι αναμένονται αναπροσαρμογές στον τρόπο υπολογισμού των βασικών μισθών αλλά και των μισθολογικών προαγωγών των ενστόλων, των δικαστικών των ιατρών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών, διπλωματικών υπαλλήλων, των ερευνητών και άλλων δημοσίων λειτουργών.
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει συμφωνηθεί οι αλλαγές στα ειδικά μισθολόγια θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Ιουλίου 2016.
Οι μειώσεις εκτιμάται ότι θα φθάσουν το 12% στις δαπάνες του Δημοσίου για μισθούς και συντάξεις.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.