του Κωστή Πλάντζου

Με νέα στοιχεία που τα έκρυβε εδώ και μήνες θέλει να κλείσει τη συμφωνία με τους δανειστές ο υπουργός Οικονομικών κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετριάζοντας τις απαιτήσεις για δραστική μείωση στο αφορολόγητο.

Πρόθυμο να δεχθεί μια τέτοια κίνηση τακτικής εμφανίζεται όμως και το ΔΝΤ καθώς ο Πόουλ Τόμσεν «κλείνει το μάτι» σε μια τέτοια δοσοληψία λέγοντας πως αν η κυβέρνηση φέρει «καινούργια στοιχεία» για το 2016, το Ταμείο μπορεί να αναθεωρήσει τις αρνητικές προβλέψεις του.

Η λύση που προετοιμάζεται στη φάση αυτή φαίνεται να σώζει τα προσχήματα, αφού το ΔΝΤ θα λέει πως «δεν κάναμε λάθος εμείς αλλά η Αθήνα έκρυβε τα στοιχεία», ενώ η κυβέρνηση θα πανηγυρίζει πως στο τέλος «μίκρυνε ο λογαριασμός» λόγω της διαπραγμάτευσης που έκανε.

Είναι ενδεικτικό ότι:

– Προχθές ο κύριος Τσακαλώτος στην συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 έλεγε πως «κάνει λάθος η Κριστίν Λαγκάρντ» όταν λέει πως 1 στους 2 φορολογούμενους δεν πληρώνει ούτε 1 ευρώ άμεσους φόρους εισοδήματος. Ο ίδιος αποκάλυψε μάλιστα ότι το ποσοστό είναι 12%, ακυρώνοντας την αιτία σύγκρουσης με το ΔΝΤ.

– Χθες το newmoney.gr απηύθυνε ερώτηση σε κορυφαίο αξιωματούχο του ΥΠΟΙΚ για το αν έχει το υπουργείο ​πρωτογενή ​στοιχεία ​από την υποβολή των Ε1, τα οποία να ανατρέπουν το επιχείρημα του ΔΝΤ​, αλλά και γιατί τα κρύβει. Η απάντηση ήταν ​πως ​«έχει δίκιο ο υπουργός αλλά τα στοιχεία τα κρατάμε για την διαπραγμάτευση». Δεν απάντησε τίποτε όμως στην ερώτηση «γιατί ​τότε δεν τα παρουσιάζετε και ​αφήνετε ​επί ​3 μήνες τον κ.Τόμσεν να ​σφυροκοπεί χωρίς λόγο και με λάθος στοιχεία ​την χώρα, ενώ θα μπορούσε να κλείσει ​αμέσως ​το θέμα, ​ενώ καλλιεργείται στους πολίτες ​και ​η αίσθηση αδικίας πως ​μόνον ​οι μισοί πληρώνουν φόρους​ στην Ελλάδα​».

– Σήμερα ο Πόουλ Τόμσεν μιλώντας στην Handelsblatt τόνισε πως «εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωση μας για την Ελλάδα, εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη».

Είναι προφανές ότι εκτός από άλλα στοιχεία που βρίσκονται σε εξέλιξη και διαρκώς μεταβάλλονται(έσοδα, πληρωμές, πλεονάσματα, ελλείμματα κλπ) η κυβέρνηση κρατά σαν «άσσο στο μανίκι της» και στατικά στοιχεία που δεν αλλάζουν εύκολα, όπως αυτά που προκύπτουν από την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φόρου εισοδήματος.

Είναι ενδεικτικό πάντως ότι ενώ τα στατιστικά στοιχεία αυτά αναρτώνται δημοσίως κάθε χρόνο ως το έτος 2012 από το υπουργείο Οικονομικών, η πρακτική αυτή διεκόπη. Ως αντιπολίτευση μάλιστα, ο κύριος Ευκλείδης Τσακαλώτος και άλλοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν ερωτήσεις στη Βουλή και πίεζαν να δημοσιεύονται ξανά αυτά τα στοιχεία, για να ξέρουν και οι απλοί πολίτες –όχι το ΔΝΤ- ποιοι πληρώνουν το «μάρμαρο» των φόρων και ποιοι «ξεγλιστράνε» από τα δίχτυα της εφορίας.

Αντ’ αυτού, μετά από 1,5 χρόνο στη κυβέρνηση, πράττει το αντίθετο, αποκρύπτοντας τα στοιχεία και αφήνοντας να δημιουργείται πρόβλημα εκ του μη όντος –εφόσον φυσικά έχει στην διάθεσή του πρωτογενή στοιχεία του υπουργείου που λένε άλλα από αυτά που έχει στα χέρια του το ΔΝΤ.