Του Κωστή Πλάντζου
(upd 18.40)Σε νέα βάση συνεχίζονται σήμερα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, σε επίπεδο Brussels Group, μετά την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης να εγκαταλείψει τα σχέδια για ενδιάμεση συμφωνία και να επιδιώξει πλέον συνολική συμφωνία εντός του Μαΐου.
Η νέα συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων, στο πλαίσιο του Brussels Group, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη από τις 2 το μεσημέρι.
«Την ανάγκη, φιλοτιμία ποιεί» πλέον η κυβέρνηση που, αφού έχασε όλα τα ραντεβού για «ενδιάμεση συμφωνία» μέχρι τον Μάιο με τους δανειστές, θέλει τώρα να μεταθέσει όλα τα ζητήματα σε μια τελική διαπραγμάτευση για την «τελική συμφωνία» με τους δανειστές –σύμφωνα με τη φρασεολογία που χρησιμοποίησε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Σακελλαρίδης.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι ενώ επιδίωκε να κλείσει μία σχετικά ανώδυνη συμφωνία με τους δανειστές, με βάση τις “έξυπνες” προτάσεις Βαρουφάκη -αλλά αποκλείοντας επί του παρόντος και κάθε συζήτηση για μέτρα για το ασφαλιστικό και τα εργασιακά- η κυβέρνηση φαίνεται να οδηγείται τώρα στην συνολική διαπραγμάτευση που θα γινόταν Ιούνιο-Ιούλιο, ευελπιστώντας μάλιστα (ευσεβής πόθος;) να κλείσει ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, δηλαδή μέσα στον Μάιο για να έρθουν και τα λεφτά.
Παρότι φαντάζει οξύμωρο να κλείσει σε 2-3 εβδομάδες η συμφωνία για τα δύσκολα, όταν δεν μπόρεσε να κλείσει σε 2-3 μήνες για τα εύκολα, στην κυβέρνηση ποντάρουν πολλά στην προσπάθεια του Γιώργου Χουλιαράκη στο Brussels Group που θα συνεδριάζει έως την Τετάρτη, με ένα και μοναδικό σκοπό: να επιβεβαιωθεί με μία δήλωση «θετικής προόδου» ότι οι διαπραγματεύσεις τώρα πάνε καλά (μετά τις αλλαγές στο μοντέλο διαπραγμάτευσης) και έτσι να «κλείσουν το μάτι» οι θεσμοί στον Μάριο Ντράγκι να δώσει μία ανάσα έμμεσης ρευστότητας στις 6 Μαΐου προς τη χώρα μας μέσω αύξησης του ορίου δανεισμού με έντοκα γραμμάτια –ή τουλάχιστον να μην κλείσει τελείως την κάνουλα της χρηματοδότησης μέσω του ELA. Πηγές της ευρωζώνης δεν άφηναν όμως και πολλά περιθώρια για μία πιο ελαστική αντιμετώπιση.
Ωστόσο ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έστειλε μέσω Twitter το μήνυμα ότι δεν φεύγει από το διαπραγματευτικό σχήμα, εννοώντας προφανώς ότι θα εκπροσωπήσει ο ίδιος τη χώρα μας και στο επόμενο Eurogroup της 11ης Μαΐου.
Αν πάντως πάει καλά το νέο «ραντεβού» στις 6 Μαΐου, το επόμενο βήμα θα είναι μία επιβεβαίωσή της στο Eurogroup της 11ης Μαΐου, που ίσως ανοίξει το δρόμο και για έκτακτο Eurogroup στα τέλη Μαΐου.
Οι συνθήκες δεν φαίνεται πάντως να ευνοούν ακόμα τα σχέδια αυτά, αφού ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε άγνοια για τέτοια χρονοδιαγράμματα, αφού δεν υπάρχει καν σχετικό αίτημα της Αθήνας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι όλα πάνε για Ιούνιο και μετά.
Την ίδια ώρα, ικανοποιημένη εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την πρόοδο των διαπραγματεύσεων και βλέπει περιθώριο σύγκλισης, κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου καθώς «χρειάζεται περισσότερη δουλειά».
Στη συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, ο εκπρόσωπος Τύπου της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σημείωσε πως όντως έχει υπάρξει πρόοδος, ιδιαίτερα έπειτα από τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας, είναι επιτακτική όμως, η ανάγκη περισσότερης δουλειάς, καθώς τα χρονικά περιθώρια έχουν μειωθεί δραματικά.

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.