Η  επιχειρηματική δραστηριότητα της ευρωζώνης  συνέχισε να ανακάμπτει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για την κατάσταση της οικονομίας  της περιοχής καθώς αναδύεται από την πανδημία του κορωνοϊού

Ο προσωρινός σύνθετος PMI της IHS Markit ανήλθε τον Ιούνιο τις 47,5 μονάδες έναντι 31,9 τον Μάιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters είχαν κάνει πρόβλεψη για 42,4 μονάδες.

Τα στοιχεία δίνουν στις αγορές ακόμα μια ένδειξη για το κατά πόσον ανακάμπτουν οι χώρες της ευρωζώνης από τα lockdown που οδήγησαν στο κλείσιμο ολόκληρων κλάδων.

Στο μεταξύ, ξεπερνούν τις προβλέψεις τα στοιχεία PMI και για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης τον Ιούνιο, καταδεικνύοντας ότι σημειώθηκε ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit στη Γαλλία σημείωσε άνοδο στο 51,3 τον Ιούνιο από 32,1 τον Μάιο, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 46,8 μονάδες. Οι δείκτες για τη μεταποίηση και για τις υπηρεσίες ενισχύθηκαν επίσης πάνω από το ορόσημο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από την ύφεση.

Πιο συγκεκριμένα, ο γαλλικός PMI μεταποίησης της εταιρείας Markit ενισχύθηκε σε υψηλό 21 μηνών στις 52,1 μονάδες από 40,6 τον Μάιο.

Ο προσωρινός PMI της Γαλλίας για τις υπηρεσίες αυξήθηκε στο 50,3 από 31,1 τον Μάιο.

Σύμφωνα με τον διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, «η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι σχήματος V κατά το ήμισυ, επειδή βλέπουμε μια απότομη άνοδο, ενώ προβλέπουμε ότι η άνοδος θα συνεχιστεί πιο ήπια»

Η ανάκαμψη της δραστηριότητας αναμενόταν ότι θα γίνει σύντομα, καθώς οι οικονομίες ξανανοίγουν, αλλά υπάρχει ακόμη τεράστια αβεβαιότητα σχετικά με τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού. Η κοινωνική αποστασιοποίηση, οι ανησυχίες των καταναλωτών και άλλες διαταραχές σημαίνουν ότι η πλήρης ανάκαμψη θα πάρει χρόνο. Η αναμενόμενη αύξηση της ανεργίας θα μπορούσε να διατηρήσει τον περιορισμό των δαπανών των νοικοκυριών, ακόμη και αν βελτιώνονται τα μέτρα εμπιστοσύνης.

Στη Γερμανία, ο προσωρινός γερμανικός PMI μεταποίησης σκαρφάλωσε σε υψηλό τριών μηνών στις 44,6 μονάδες από 36,6 τον Μάιο.

Ο γερμανικός PMI για τις υπηρεσίες  ενισχύθηκε τον Ιούνιο στο 45,8 από 32,6 τον προηγούμενο μήνα.

Ο σύνθετος PMI της ΙHS Markit διαμορφώθηκε πάνω από τις προβλέψεις  στο 45,8, από 32,3 τον Μάιο.

Οι επιχειρήσεις στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης ανοίγουν σταδιακά, αν και το κλίμα παραμένει εύθραυστο και οι απώλεια θέσεων εργασίας αυξάνεται. Οι επενδυτές βλέπουν ότι η ανάκαμψη έχει ήδη ξεκινήσει, ενισχύοντας  τις ελπίδες ότι η οικονομία θα επιστρέψει σε ανάπτυξη  το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Τόσο οι κατασκευαστές όσο και οι πάροχοι υπηρεσιών είδαν βελτίωση της δραστηριότητας, αν και η παραγωγή παρέμεινε συνολικά σε πτώση. Αυτό υποδηλώνει ότι και οι δύο τομείς «φαινομενικά έχουν ξεπεράσει τα χειρότερα, αλλά απέχουν πολύ από το σημείο που θα πυροδοτηθεί άνοδος σε ολα τα γρανάζια της δραστηριότητας», σύμφωνα με τον Φιλ Σμιθ, οικονομολόγο της IHS Markit.