Οικονομία

Συνεχίζεται το αλαλούμ με τα «φωτογραφικά» έργα οδοφωτισμού

  • Μαριάννα Τζάννε


Το δημοτικό συμβούλιο ακύρωσε απόφαση για υπογραφή σύμβασης στην Καρδίτσα

Της Μαριάννας Τζάννε

Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Σοφάδων στην Καρδίτσα, ακυρώθηκε έργο οδοφωτισμού που είχε καταγγελθεί ως μνημείο φωτογραφικού διαγωνισμού, συμπληρώνοντας ένα ακόμη κομμάτι στο πάζλ με τις προβληματικές αναθέσεις έργων αντικατάστασης λαμπτήρων. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που δημοτικό συμβούλιο, στρέφεται κατά της απόφασης του δημάρχου και ακυρώνει την υπογραφή της σύμβασης με την εταιρεία Δαστερίδης, ένα χρόνο μετά την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Την ίδια στιγμή στο μικροσκόπιο των διαγωνιζομένων μπαίνει και νέος διαγωνισμός με εξίσου φωτογραφικούς όρους, αυτή την φορά στο δήμο Μυκόνου. Η δημοτική αρχή του νησιού, αποφάσισε να φωτίσει το δήμο με λαμπτήρες LED, συνολικού κόστους 2,57 εκ. ευρώ με ημερομηνία κατάθεσης προσφορών, τις παραμονές Χριστουγέννων! Τα ερωτήματα πληθαίνουν, από τις προβλέψεις των τευχών και αυτού του διαγωνισμού. Οι υποψήφιοι οφείλουν να έχουν εμπειρία από εγκατάσταση φωτιστικών LED σε νησιωτικό χώρο και να διαθέτουν δύο μηχανικούς, με εμπειρία σε τουλάχιστον δέκα υλοποιημένα έργα στον τομέα της ανάπτυξης συστημάτων έξυπνων πόλεων ο πρώτος και σε τουλάχιστον πέντε επιτυχώς υλοποιημένα αντίστοιχα έργα, ο δεύτερος!

Είναι μερικά μόνο από τα πολλά επεισόδια που έχει να επιδείξει τον τελευταίο 1,5 χρόνο η νέα γενιά έργων, γεγονός που ερμηνεύεται από το πλήθος αλλά και το ύψος των διαγωνισμών που προκηρύσσουν οι δήμοι.

Στο δήμο Σοφάδων εκτός από τις καταγγελίες του Συνδέσμου Εργοληπτικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ), ο διαγωνισμός είχε επικριθεί και από το πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Μπάμπη Παπαδόπουλου. Πριν λίγες μέρες (στις 27 Νοεμβρίου), ο ίδιος έφερε το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο Σοφάδων, το οποίο πείστηκε για τις καταγγελίες και προχώρησε σε ανάκληση προηγούμενης απόφασης για την υπογραφή σύμβασης ύψους 1,4 εκ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έχει υποστηρίξει ο κ. Παπαδόπουλος, ο διαγωνισμός ήταν αρκετά επιζήμιος για το δήμο και τους δημότες καθώς χωρίς διαγωνισμό (με τιμές ελεύθερης αγοράς), το κόστος προσδιοριζόταν από 647.000 ευρώ έως 815.000 ευρώ. Όπως αναφέρει, «με διαγωνισμό θα πληρώσουμε μία λάμπα 741 ευρώ ενώ χωρίς διαγωνισμό, στην ελεύθερη αγορά, θα μπορούσαμε να την αποκτήσουμε με 150 ευρώ»! Επιπλέον, μετά τον διαγωνισμό ο δήμος θα έπρεπε για τα επόμενα 12 χρόνια να πληρώνει για δάνειο 1.315.000 ευρώ τόκους που θα έφταναν τις 365.000 ευρώ. Το έργο, προέβλεπε δανειακή χρηματοδότηση με κυμαινόμενο επιτόκιο 4%.

Μετά την τελευταία εξέλιξη, το έργο θα πρέπει να επαναδημοπρατηθεί με αλλαγή των όρων, ώστε να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός. Υπενθυμίζεται ότι στο δήμο Σοφάδων, είχαν κατέβει δύο υποψήφιοι. Η συμμετοχή όμως του δεύτερου ματαιώθηκε καθώς δεν υποβλήθηκαν εγκαίρως τα δικαιολογητικά του διαγωνισμού. Έτσι ο διαγωνισμός έκλεισε με ένα υποψήφιο και με έκπτωση 8,69%.