Συντάξεις που άγγιζαν τα 24.000 ευρώ τον μήνα ετοιμάζονταν να εκδώσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, καθώς ο νόμος Κατρούγκαλου δεν προέβλεπε ανώτατο πλαφόν στις συντάξεις όπως όλοι οι προηγούμενοι ασφαλιστικοί νόμοι, επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά στον ΣΚΑΪ.

«Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια νέα έκπληξη πολύ δυσάρεστη. Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 μήνα, 24.000 το μήνα.

Σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» είπε ο υπουργός Εργασίας επιβεβαιώνοντας ρεπορτάζ της εφημερίδας το Παρόν.

«Έδωσα εντολή το αυτονόητο, δεν κοίταξα να δω αν είναι νόμιμες ή μη, αλλά ηθικά δεν μπορώ να εκδώσω τέτοιου είδους συντάξεις» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον ίδιο «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε, αυτή είναι η υπηρεσιακή πληροφόρηση» ενώ πρόσθεσε ότι «η πληροφόρηση που έχω είναι ότι ορισμένες έχουν δοθεί, δεν τις πρόλαβα».

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται αλλαγή νόμου και «ήδη μια επιστημονική ομάδα εξετάζει αλλαγή νόμου». «Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις. Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό» συνέχισε ο κ. Βρούτσης.

Αναρωτήθηκε, μάλιστα, «είναι ανικανότητα ή δολιότητα; Ένα από τα δύο υπάρχουν. Δεν νοείται υπουργός να γνωρίζει την εξέλιξη του ασφαλιστικού και να δίνει την υπογραφή του για σύνταξη 24.000 ευρώ».

Ο Γιάννης Βρούτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι «δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις. Είμαι υπέρ της ανταποδοτικότητας του συστήματος αλλά ας έρθουν και αυτοί οι άνθρωποι στην πλευρά της ηθικής»

Ποιοι δικαιούνται τις  συντάξεις των 24.000 ευρώ

Πρόκειται κυρίως για διπλοασφαλισμένους μηχανικούς του πρώην ΕΤΑΑ , δικηγόρους και συμβολαιογράφους του πρώην Ταμείου Νομικών, διευθυντές ΔΕΚΟ αλλά και δημοσιογράφους.

Υπολογίζεται ότι οι συντάξεις άνω των 5000 ευρώ ανέρχονται σε 1000 ενώ μετρημένες στα δάκτυλα είναι οι γενναιόδωρες  συντάξεις άνω των 7.000 ευρώ.

Αυτό συμβαίνει γιατί ο εργαζόμενος έχει διανύσει ασφαλιστικό βίο τουλάχιστον 40 ετών, με υψηλές αποδοχές. Επίσης έχουν καταργηθεί τα πλαφόν 2000 ευρώ για τη κύρια σύνταξη και 3000 για τις διπλές συντάξεις που επιβλήθηκαν με τα μνημόνια.

Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου  Εργασίας είχε εντοπίσει την στρέβλωση και καθυστερούσε την έκδοση  αυτών των «φουσκωμένων» συντάξεων μέχρι να δει πώς να χειριστεί  το θέμα.

Ωστόσο συνταξιούχος του ταμείου νομικών που περίμενε να εκδοθεί η σύνταξή της ύψους 15.000 ευρώ προσέφυγε στα δικαστήρια , ζητώντας να ξεπαγώσει η έκδοση της σύνταξης.

Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται αλλαγή νόμου. Μέχρι τότε δόθηκε εντολή να παγώσει η έκδοση αυτών των συντάξεων.