Η ακραίος καύσωνας του Ιουνίου στην Ευρώπη εξαφάνισε περισσότερα από 2 δισ. ευρώ από την αξία της παραγωγής σιτηρών με τη Γαλλία και την Ουγγαρία να καταγράφουν τις μεγαλύτερες απώλειες. Αν και η Ελλάδα βρίσκεται 22η στην κατάταξη των χωρών της νέας έκθεσης της Energy & Climate Intelligence Unit (ECIU), οι απώλειες είναι διόλου ευκαταφρόνητες.
Συγκεκριμένα για τη χώρα μας, η πρόβλεψη για τη συνολική παραγωγή σιτηρών μειώθηκε κατά 191.000 τόνους και υποχώρησε από 2,605 εκατ. τόνους τον Ιούνιο σε 2,414 εκατ. τόνους τον Ιούλιο. Όλα αυτά, μετά τον καύσωνα του Ιουνίου. Πρόκειται για μείωση της τάξεως του 7,3%.
Με βάση τις εκτιμήσεις της μελέτης «June 2026 heatwave impacts on European grain production της ECIU, η απώλεια της παραγωγής αντιστοιχεί σε περίπου 39 εκατ. ευρώ χαμένα αγροτικά έσοδα στην Ελλάδα.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο δεν είναι τόσο το ύψος της εκτιμώμενης απώλειας -δηλαδή οι 191.000 τόνοι- αλλά ότι η ποσοστιαία μείωση της ελληνικής παραγωγής (-7,3%), που είναι μεγαλύτερη από εκείνη της Γαλλίας (-6,9%), της Ισπανίας (-6,8%) και υπερδιπλάσια της Γερμανίας (-3,1%), γεγονός που δείχνει ότι ο ελληνικός αγροτικός τομέας επηρεάστηκε αναλογικά αρκετά έντονα από τον καύσωνα του Ιουνίου.
Βέβαια, με βάση την απώλεια σε τόνους, οι παραπάνω χώρες εκτιμάται ότι θα απωλέσουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες και συγκεκριμένα: Γαλλία (-4,145 εκατ. τόνοι), Ισπανία (-1,392 εκατ.) και Γερμανία (-1,355 εκατ.).
Σε ποσοστιαίο επίπεδο, ψηλότερα από την Ελλάδα βρέθηκαν η Βουλγαρία (-8%) και η Ουγγαρία (-20,4%).
Η ανάλυση της ECIU, βασίστηκε πάνω στα νέα στοιχεία του Ιουλίου που παρείχε η COCERAL (Ευρωπαϊκή Ένωση Εμπόρων Δημητριακών). Για καθεμία από τις 28 χώρες (27 της ΕΕ συν Ηνωμένο Βασίλειο) και για κάθε βασική καλλιέργεια (μαλακό σιτάρι, σκληρό σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, βρόμη, σόργο και τριτικάλε), η απώλεια υπολογίστηκε ως η διαφορά μεταξύ της πρόβλεψης της COCERAL του Ιουλίου 2026 και εκείνης του Ιουνίου 2026.
Η εκτίμηση των χαμένων εσόδων προέκυψε πολλαπλασιάζοντας τη μεταβολή της παραγωγής μεταξύ των δύο προβλέψεων με τις ισχύουσες τιμές παραγωγού για τη συγκομιδή του 2026 σε κάθε χώρα. Οι υπολογισμοί αποτυπώνουν τα δυνητικά έσοδα που θα απέφεραν οι χαμένες ποσότητες στις τιμές που επικρατούσαν στις αρχές Ιουλίου και δεν αντιστοιχούν στο καθαρό αγροτικό εισόδημα.
Σιτηρά: Σχεδόν 9 εκατ. τόνοι εξανεμίζονται από την παραγωγή της ΕΕ και του Ην. Βασιλείου
Με βάση τα στοιχεία συνολικά σχεδόν 9 εκατ. τόνοι αφαιρέθηκαν από τις προβλέψεις για την παραγωγή σιτηρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στις τέσσερις εβδομάδες που ακολούθησαν τον καύσωνα.
Η αξία της χαμένης παραγωγής αποτιμάται λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ, με βάση τις τιμές παραγωγού για το σιτάρι, το κριθάρι, το καλαμπόκι και τα υπόλοιπα δημητριακά. Το ποσό αντιστοιχεί περίπου στο 5% της αξίας της παραγωγής του 2025.
Να σημειωθεί, ότι ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ στη Δυτική Ευρώπη, με τις θερμοκρασίες να διαμορφώνονται περίπου 3 βαθμούς Κελσίου υψηλότερα από τον μέσο όρο της περιόδου 1991-2020. Στη Γαλλία ο υδράργυρος ξεπέρασε τους 43 βαθμούς Κελσίου, ενώ στην Ουγγαρία έφθασε πάνω από τους 40 βαθμούς.
Περίπου το μισό της συνολικής μείωσης στις προβλέψεις για την ευρωπαϊκή παραγωγή δημητριακών προήλθε από το καλαμπόκι, το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή και επηρεάστηκε κατά την κρίσιμη περίοδο της επικονίασης στη Γαλλία και την Ουγγαρία. Η Coceral αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παραγωγή καλαμποκιού στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, από 57,2 εκατ. τόνους σε 52,7 εκατ. τόνους.
Δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι καθαρός εισαγωγέας καλαμποκιού στις χρονιές με χαμηλή παραγωγή, το φετινό έλλειμμα αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση για εισαγωγές από χώρες όπως η Ουκρανία και η Βραζιλία. Η μικρότερη συγκομιδή στη Γαλλία ενδέχεται επίσης να περιορίσει τις διαθέσιμες ποσότητες σιταριού για εξαγωγές προς αγοραστές στη Βόρεια και τη Δυτική Αφρική, ενώ το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών αναμένεται να μετακυλιστεί στους κτηνοτρόφους τους επόμενους μήνες.
Η Γαλλία συγκέντρωσε σχεδόν το 50% των συνολικών ζημιών στην παραγωγή σιτηρών. Η πρόβλεψη για τη συγκομιδή της μειώθηκε κατά 4,1 εκατ. τόνους, που αντιστοιχούν σε περίπου 891 εκατ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες τιμές.
Η Ουγγαρία υπέστη τη δεύτερη μεγαλύτερη ζημιά, με τη συνολική παραγωγή σιτηρών να μειώνεται κατά 2,4 εκατ. τόνους, απώλεια που αποτιμάται σε περίπου 444 εκατ. ευρώ.
Η Ισπανία έχασε ακόμη 1,4 εκατ. τόνους, αξίας περίπου 276 εκατ. ευρώ, ενώ η πρόβλεψη για τη Γερμανία μειώθηκε σχεδόν κατά την ίδια ποσότητα, που αντιστοιχεί σε παραγωγή αξίας περίπου 233 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Marcin Burdach (Ολυμπιακή Ζυθοποιία): Η νέα συνταγή ανάπτυξης σε μια αγορά που δεν μεγαλώνει
Η οικονομία του limited edition: Πώς η σπανιότητα έγινε προϊόν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα
