Οικονομία

Σκυλακάκης: Καλύτερα από το αναμενόμενο η οικονομία κατά την πανδημία

  • newsroom


Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αναλόγως καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων ήταν και οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου 2021

Τα αποτελέσματα για την ελληνική οικονομία κατά την περίοδο της πανδημίας ήταν καλύτερα των αναμενόμενων, τόσο σε όρους πραγματικού ΑΕΠ, όσο και σε ανεργίας και απασχόλησης.

Την παραπάνω δήλωση έκανε κατά την εναρκτήρια ομιλία του ο Θεόδωρος Σκυλακάκης στο 5ο Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, που πραγματοποιείται από σήμερα από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, με την υποστήριξη της Κεντρικής Ένωσης Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων της Γερμανίας (DIHK) και την αιγίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι αναλόγως καλύτερες των αρχικών εκτιμήσεων ήταν και οι επιδόσεις του α΄ τριμήνου φέτος, οι οποίες βασίστηκαν στη συνδρομή των εξαγωγών, της βιομηχανικής παραγωγής και της μικρότερης του αναμενόμενου μείωσης της κατανάλωσης.

Παράλληλα, καταγράφηκε και μια πολύ σημαντική αύξηση των αποταμιεύσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 24 δισ. ευρώ από την αρχή της κρίσης, πρόσθεσε ο Θ. Σκυλακάκης.

«Υπάρχει εύλογη προσδοκία ότι την “επόμενη μέρα” θα έχουμε μια σημαντική ανάπτυξη, για την επίτευξη της οποίας η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης, το “Ελλάδα 2.0”. Στόχευσή της είναι να δικαιώσει την απόφαση των Ευρωπαίων ηγετών, αξιοποιώντας τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης με τον πλέον αναπτυξιακό τρόπο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός για να προσθέσει:

«Βασική μας επιδίωξη σε ό,τι αφορά την οικονομική πολιτική είναι να βελτιώσουμε την ελκυστικότητα των επενδύσεων στην Ελλάδα. Ήδη καταφέραμε να μειώσουμε τον “κίνδυνο χώρας”, μειώσαμε το ασφαλιστικό και φορολογικό βάρος, επιταχύναμε τις αδειοδοτήσεις και ξεκινήσαμε την προσπάθεια για επιτάχυνση του ρυθμού απόδοσης της δικαιοσύνης, καθώς και γενικότερα για την ψηφιοποίηση του κράτους, που αποτελεί κεντρικό στόχο του Ελλάδα 2.0».

Ο Θ. Σκυλακάκης υπογράμμισε ακόμα ότι «από το σύνολο των επενδυτικών πόρων που θα κινητοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, το μεγαλύτερο μέρος θα κατευθυνθεί στις ιδιωτικές επενδύσεις. Για την κινητοποίηση 59 δισ. ευρώ επενδυτικών πόρων, που είναι ο στόχος της κυβέρνησης στα επόμενα χρόνια μέσω του Ελλάδα 2.0, θα χρησιμοποιηθούν 18 δισ. ευρώ επιχορηγήσεις και 12,5 δισ. ευρώ δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Το σύνολο των δανείων από την Κομισιόν θα απορροφηθεί από τον ιδιωτικό τομέα για επενδύσεις, «υπό την προϋπόθεση της συγχρηματοδότησης των σχετικών έργων, κατά 20% από τους επενδυτές και κατά 30% από το τραπεζικό σύστημα ή ομολογιούχους», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός για να επισημάνει ως δεύτερο εργαλείο στήριξης των χρηματοδοτήσεων τις επιδοτήσεις, με τις οποίες όπως είπε θα υποστηριχθούν κατά κύριο λόγο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς και οι «πράσινες» και οι στρατηγικές εμβληματικές επενδύσεις.

Διαβάστε ακόμη

Σταϊκούρας στο 10th Greek Investment Forum: Έξοδος της Ελλάδας το 2022 από την ενισχυμένη εποπτεία

Γιοχάνες Χαν: Η Κομισιόν θα εκδώσει ομόλογα πριν τις καλοκαιρινές διακοπές

Αντώνης Λελάκης: Πώς το όραμα ενός πρωτοπόρου εφοπλιστή βούλιαξε στην… άμμο και στα χρέη