(upd2)

Ευπρόσδεκτο είναι το ρωσικό ενδιαφέρον για επενδύσεις στην χώρα μας, διέρρεε από τους συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά, μετά την συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τρίτης με τον πρόεδρο της Gazprom κ. Αλέξει Μίλερ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Μάλιστα αν και το ραντεβού αρχικά είχε κλειστεί με τον αναπληρωτή του κ. Μίλερ, τελικά, αποφασίστηκε να έρθει ο ίδιος ο “ισχυρός άνδρας” της Gazprom. Στην συνάντηση, που διήρκεσε 40 λεπτά, ήταν μόνοι οι δύο τους και η συζήτηση έγινε χωρίς διερμηνέα στα αγγλικά. Νωρίτερα όμως ο κ. Μίλερ είχε συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Κωστή Χατζηδάκη.

Το ρωσικό ενδιαφέρον επί του παρόντος επικεντρώνεται στους διαγωνισμούς για την ΔΕΠΑ και την ΔΕΣΦΑ η πρώτη φάση των οποίων ολοκληρώνεται στις 12 Απριλίου και ζητούν καθαρό παιχνίδι.

Παράλληλα ο κ. Μίλερ άνοιξε ξανά το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου South Stream ενώ εκδήλωσε την πρόθεση να προχωρήσει σε συνεργασία με ελληνικές επιχειρήσεις στην δημιουργία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που θα λειτουργούν με ρωσικό αέριο.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά της όσον αφορά τις ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ ότι δεν θα παίξει με πολιτικούς όρους και ότι οι διαγωνισμοί θα κατακυρωθούν σε όποιες εταιρίες ή κοινοπραξίες κάνουν την καλύτερη προσφορά που περιλαμβάνει το τίμημα αλλά και την τιμή εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς με φυσικό αέριο.

H ρωσική πλευρά έθεσε υπόψη στην ελληνική δυσμενείς, κατά την άποψή της, όρους που είχε προωθήσει η προηγούμενη ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τη συμμετοχή της Gazprom  στον διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Οπως για, παράδειγμα, να απωλέσει η εταιρεία την εγγύση των περίπου 180 εκατ. ευρώ που συνοδεύει την προσφορά της στην περίπτωση που η Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ δεν κατακυρώσει υπέρ της τον διαγωνισμό ή θέσει περιορισμούς που θα τον καταστήσουν ασύμφορο για την ίδια.

Το αν θα ξεπαγώσουν οι ελληνορωσικές σχέσεις θα φανεί εντός του μήνα από το αν θα πραγματοποιηθεί το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας κ. Σεργκέι Λαβρόφ στην χώρα μας ενώ εκκρεμεί πάντα η επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Μόσχα.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ θεωρείται κρίσιμης σημασίας όχι μόνο εξαιτίας των προσδοκιών για τα έσοδα που εκτιμάται ότι θα εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους αλλά κυρίως επειδή συνδέεται άμεσα με την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, καθώς το φυσικό αέριο διαδραματίζει ολοένα αυξανόμενο ρόλο στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας.

Την ίδια στιγμή, η ελληνική πλευρά αναμένει μέσω του κ. Μίλερ την απάντηση της Gazprom στο αίτημα που υποβλήθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου μέσω επιστολή ςτου αρμόδιου υφυπ. Μάκη Παπαγεωργίου για μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου.

Το ίδιο θέμα έχει τεθεί, κατ’ επανάληψη και από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου και της βιομηχανίας, με την επισήμανση ότι οι όποιες συζητήσεις και διαπραγματεύσεις για το κόστος προμήθειας, πρέπει να προηγηθούν της πώλησης. Και αυτό διότι η πλευρά της Gazprom είναι παραγωγός αερίου, ενώ σε περίπτωση που αποκτήσει τη ΔΕΠΑ θα είναι και προμηθευτής. Το θέμα ακουμπά άμεσα και τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για την ενεργειακή αγορά, με τους οποίους θα πρέπει να είναι ακόλουθη η πώληση της ΔΕΠΑ. Για αυτό το λόγο άλλωστε η όποια απόφαση αναμένεται να τεθεί προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Σήμερα η Ελλάδα καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος των αναγκών της (πάνω από 3,5 δισ. κμ ετησίως) σε αέριο από τη Gazprom, βάσει διακρατικής συμφωνίας που υπεγράφη το 1987 και λήγει το 2016 με δικαίωμα προαίρεσης επιπλέον δέκα ετών. Οι διαπραγματεύσεις για την ανανέωση της συμφωνίας είχαν ξεκινήσει χωρίς να καταλήξουν, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα βρέθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti τόνισε ότι στο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ έχουν σημασία δύο παράγοντες, η τιμή που θα προσφερθεί και το «gas plan» δηλαδή οι όροι προμήθειας της Ελλάδας με φυσικό αέριο στη διάρκεια 10 ετών. Η σχετική απόφαση για την κατακύρωση του διαγωνισμού, θα γίνει σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Κεδίκογλου πριν από το τέλος του χρόνου.

Οι διεκδικητές

Εκτός της Gazprom δεσμευτικές προσφορές για ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ αναμένεται να καταθέσουν η επίσης ρωσική Negusneft, η κρατική εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν Socar, η κοινοπραξία των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη, Μ+Μ και η κοινοπραξία των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ/PPF.

Σε ότι αφορά το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ, κυβερνητικές πηγές διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται κανένα θέμα καθυστερήσεων εξαιτίας των εξελίξεων στη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρούν, ωστόσο, πολύ πιθανή μια παράταση της υποβολής των δεσμευτικών προσφορών που αναμένονται στις 12 Απριλίου για μία εβδομάδα, στην περίπτωση που το ζητήσουν υποψήφιοι επενδυτές προκειμένου να ολοκληρώσουν τους φακέλους τους.

(με πληροφορίες από το protothema.gr)