Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Ένας αναστεναγμός ανακούφισης ακούγεται από ολόκληρη την ήπειρο, όπου πολλές ευρωπαϊκές χώρες ελπίζουν ότι ένας συνασπισμός με αριστερό αντίβαρο θα μπορούσε να στρέψει την Άνγκελα Μέρκελ προς μια πιο ήπια στάση και λιγότερη λιτότητα στη διαχείριση της ευρωκρίσης.

Η απόλυτη πλειοψηφία για τους συντηρητικούς της Γερμανίας θα μπορούσε να αποτελέσει ένα τεράστιο εμπόδιο για τις επόμενες προσπάθειες για τη διάσωση του ευρώ. Με τόσα πολλούς διαφωνούντες και ευρωσκεπτικιστές στις τάξεις του CDU και του CSU, άλλος ένας γύρος πακέτων διάσωσης θα πυροδοτούσε εκ νέου νευρικότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Το τέλος του συνασπισμού μεταξύ των συντηρητικών και των φιλικών προς τις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), έχει ανανεώσει τις ελπίδες στην Αθήνα, το Παρίσι και τη Βαρσοβία ότι η Γερμανία θα επιδιώξει τώρα μια λιγότερο άκαμπτη πολιτική αποτελώντας πια τον βασικό εγγυητή των προγραμμάτων για τη διάσωση του ευρώ. Μια συμμαχία μεταξύ των συντηρητικών και του SPD, ή ακόμα και μια συμμαχία με τους Πράσινους, θα μειώσει τις εντάσεις με τους γείτονες της Γερμανίας, κυρίως στη νότια Ευρώπη.

“Η Μέρκελ γνωρίζει το βάρος της ευθύνης της”, δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Jean-Claude Juncker. Ο Juncker δήλωσε στο Spiegel ότι αναμένει από τη νέα γερμανική κυβέρνηση να υιοθετήσει “ήπια προσέγγιση” για τους ευρωπαίους εταίρους της, σε σχέση με το παρελθόν. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου εξήρε την πολιτική του SPD για την Ευρώπη μέχρι σήμερα κάνοντας λόγο για “εξαιρετική ισορροπία μεταξύ της αλληλεγγύης και τη σταθερότητα.”

Οι Βρυξέλλες και πολλά ευρωπαϊκά κράτη μέλη είχαν κατά κύριο λόγο μία αντίρρηση για το απερχόμενο συνασπισμό της Μέρκελ: σκληρότητά του. Επέκριναν την καγκελάριο για επιβολή λιτότητας και έλλειψη ευαισθησίας σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή ιστορία.

“Η Μέρκελ απλώς δεν είναι σε θέση να συνεχίσει να ακολουθεί αυτή την πολιτική με το SPD,” δήλωσε η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Martin Schulz. Ο ίδιος πιστεύει ότι οι κοινωνικές ανησυχίες των ανθρώπων πρέπει επιτέλους να ληφθούν σοβαρά υπόψη, και κατατάσσει την υψηλή ανεργία των νέων στις χώρες της Νότιας Ευρώπης ως ύψιστη προτεραιότητα. Η καγκελάριος προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τον περασμένο Ιούλιο με μια υψηλού προφίλ σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο. “Μετά την φλυαρία για τα κοινωνικά θέματα, η Μέρκελ πρέπει τώρα να αναλάβει επιτέλους δράση,” υποστηρίζει ο Schulz.

Οι διαπραγματευτές δεν έχουν πολύ χρόνο. Λόγω της γερμανικής προεκλογικής εκστρατείας, υπάρχει τεράστια πίεση για τη λήψη αποφάσεων στην Ευρώπη. Το Βερολίνο έχει βάλει φρένο σε διάφορα προγράμματα της ΕΕ κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών – και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει ότι καλύτερο μπορούσαν δίνοντας μόνο ένα ελάχιστο αριθμό νέων αιτήσεων.
Τα προβλήματα στην Ελλάδα αναμένεται να ενταθούν σύντομα αυτό το φθινόπωρο. Εν μέσω της προεκλογικής εκστρατείας, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έκανε δήθεν αυθόρμητα σχόλια που αποσκοπούσαν στην προσεκτική προετοιμασία του κοινού για το αναπόφευκτο: “Η Ελλάδα θα χρειαστεί ένα ακόμη πακέτο.”