της Μαριάννας Τζάννε
Το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι εργασίες στο μετρό Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της επανεκκίνησης για την ολοκλήρωση του έργου που ανακοίνωσε σήμερα στην Συμπρωτεύουσα, ο υπουργός Υποδομών κ. Χρίστος Σπίρτζης.
Ωστόσο η ολοκλήρωση του έργου θα χρειαστεί να περάσει από τρεις φάσεις, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό χρονοδιάγραμμα και να κλείσουν τα δικαστικά μέτωπα των δύο πλευρών που έχουν εκτινάξει τις απαιτήσεις σε 1,1 δισ. Ευρώ όσο δηλαδή και το συνολικό κόστος του έργου! Η πρώτη φάση περιλαμβάνει την άμεση επανέναρξη εργασιών στο βασικό έργο και συνέχισή τους με εντατικό ρυθμό, βάσει του ήδη υπάρχοντος χρονοδιαγράμματος.
Το εν λόγω χρονοδιάγραμμα, υποστηρίζει το υπουργείο, ενσωματώνεται στο νέο οριστικό χρονοδιάγραμμα του έργου, που προβλέπει ολοκλήρωση της Α’ Φάσης τον Μάρτιο 2017 και παράδοση του συνόλου του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2020. Η δεύτερη αφορά την έναρξη των αρχαιολογικών εργασιών με την υπογραφή συμπληρωματικής σύμβασης ύψους 25 εκ. Ευρώ μέσα στον Ιανουάριο και η τρίτη, προθεσμία μέχρι τον Απρίλιο 2016.
Το διάστημα αυτό όπως έχει μεταδώσει από το πρωί το newmoney.gr θα επιλυθούν όσες διαφορές εκκρεμούν ακόμη ενώπιον των διαιτητικών δικαστηρίων, μεταξύ της κοινοπραξίας και του Δημοσίου. Επίσης θα συμφωνηθούν όλες οι αναγκαίες λεπτομέρειες για την ολοκλήρωση του έργου, μεταξύ των οποίων και το οριστικό χρονοδιάγραμμα εργασιών για τη δεύτερη φάση και την τελική ολοκλήρωση του έργου το πρώτο εξάμηνο του 2020. Το υπουργείο Υποδομών σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι “κατόπιν τούτου, το αίτημα του αναδόχου για διάλυση της εργολαβίας καθίσταται άνευ αντικειμένου και, κατά συνέπεια, θα ανακληθεί με την πάροδο της προθεσμίας αυτής”.
Για το σταθμό Βενιζέλου, η κατασκευή δεν ακυρώνεται αλλά μετατίθεται χρονικά, μέχρι την οριστική διευθέτηση της ανάδειξης και προστασίας των αρχαιοτήτων μετά από διάλογο και συνεννόηση με το Υπουργείο Πολιτισμού. Μέχρι τότε, η κατασκευή του έργου θα προχωρήσει με όλες τις πρόνοιες για την ομαλή λειτουργία του συνόλου της βασικής γραμμής.
Σύμφωνα με το υπουργείο τα πρωτογενή αιτήματα της κοινοπραξίας προς τα διαιτητικά δικαστήρια με βάση τα πρακτικά ανέρχονται σε 720 εκ. Ευρώ. Επειδή όμως, πολλά αιτήματα που απορρίφθηκαν, επανυποβλήθηκαν τροποποιημένα, αθροιστικά πρωτογενή αιτήματα και επανυποβληθέντα ανέρχονται συνολικά σε ύψος περίπου 1,1 δισ. ευρώ. Από αυτά (από το 1,1 δις €) έχουν δικαστεί και έχουν εκδοθεί αποφάσεις για περίπου λίγο πάνω από 600 εκ. € και έχουν επιδικαστεί στην Κοινοπραξία περίπου 80 εκ. €. Υπολείπεται η εκδίκαση περίπου 500 εκ. Ευρώ.
«Μ’ αυτό το έργο, ολοκληρώνεται η προσπάθεια για την επανεκκίνηση μίας σειράς βαλτωμένων, κολλημένων έργων, που κληρονομήσαμε και τα οποία βάλαμε σε τροχιά πραγματικής υλοποίησης. Κατά τη διάρκεια των πολύμηνων διαπραγματεύσεων, αντιμετωπίσαμε ανυπέρβλητες εμπλοκές και προβλήματα. Προχωρήσαμε όμως. Και δίνουμε λύση» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Σπίρτζης.
Σύμφωνα με τον υπουργό, “σήμερα, θα έπρεπε όλοι οι Θεσσαλονικείς να μετακινούνται με το μετρό. Δυστυχώς όμως, οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με τις συμβάσεις που υπέγραψαν σε μία σειρά κρίσιμων και μεγάλων έργων, έθεσαν το ελληνικό δημόσιο και τους πολίτες του, σε ομηρία.
Τα έργα ανατέθηκαν χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες, με ψεύδη χρονοδιαγράμματα, με δυσμενείς όρους για τις απαλλοτριώσεις και τις αρχαιολογικές εργασίες. Τα χρονοδιαγράμματα ήταν πλασματικά και οι προϋποθέσεις έγκαιρης και εντός προϋπολογισμών κατασκευής τους, ασαφείς και χαώδεις. Οι συνέπειες των προαναφερθεισών πολιτικών ήταν οδυνηρές για την κοινωνία. Πολύχρονες καθυστερήσεις, υπερβάσεις και αλλεπάλληλες νέες εργολαβικές διεκδικήσεις, τις οποίες κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε».

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.