Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης σχετικά με τη νέα αύξηση του κατώτατου μισθού στα 780 ευρώ που θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου 2023. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε το ύψος του νέου κατώτατου μισθού, ο οποίος, όπως είπε είναι, αυξημένος κατά 9,4%.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης: «με τον κατώτατο μισθό αμοίβονται 585.000 εργαζόμενοι σε σύνολο 2,5 εκατ. εργαζομένων που είναι στο ΕΡΓΑΝΗ. Είναι μειωμένοι κατά 60.000 σε σχέση με το 2021 γεγονός που δείχνει τη δυναμική της οικονομίας καθώς τώρα αυτή παίρνουν υψηλότερες αμοιβές».

Όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό είπε ότι σε 12μηνη βάση το 2019 ήταν 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ και πρόσθεσε ότι οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε ετήσια βάση.

 

Για τις τριετίες ο υπουργός Εργασίας είπε ότι το καθεστώς θα αλλάξει για όσους συμπλήρωσαν τριετία το 2012 «όταν η ανεργία πέσει κάτω από το 10%».

«Η αύξηση συμπαρασύρει προς τα πάνω μία σειρά από επιδόματα. Το επίδομα ανεργίας πλέον θα είναι 479 ευρώ. Αυξάνονται συνολικά 19 επιδόματα», τόνισε ο υπουργός.

Ο υπουργός Εργασίας χαρακτήρισε την αύξηση «δίκαια» και «σημαντική» και «πρόσθεσε ότι όσον αφορά τον καθαρό κατώτατο μισθό, αφού καταβληθούν φόροι και εισφορές δηλαδή, το 2019 έμεναν στον εργαζόμενο 548 ευρώ, ενώ τώρα 667 ευρώ (σε 14 καταβολές). Σε δωδεκάμηνη βάση, ο καθαρός μισθός ήταν το 2019, 639 ευρώ ενώ τώρα θα είναι 778 ευρώ. Οι εργαζόμενοι δηλαδή που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό βλέπουν με τη νέα αύξηση 3 επιπλέον καθαρούς μισθούς σε σχέση με το 2019 σε ετήσια βάση».

Ποιοι παράγοντες επηρέασαν την αύξηση

  • Η μείωση της ανεργίας
  • Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια.
  • Η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχιστεί και το 2023, με χαμηλότερους ρυθμούς. Προβλέπεται ανάπτυξη περίπου 2%.
  • Ο πληθωρισμός θα είναι περίπου στο 5%.
  • Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ ως προς το ΑΕΠ και τους μισθούς.

Όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, η αύξηση βρίσκεται στο ανώτατο περιθώριο των δυνατοτήτων της χώρας και υπενθύμισε πως ο μισθός το 2019 ανερχόταν στα 650 ευρώ, «κάτι που σημαίνει ότι από τότε έχουν προστεθεί τρεις επιπλέον μισθοί για 600.000 εργαζομένους».

«Η νέα αύτη αύξηση προφανώς δεν λύνει το πρόβλημα αλλά αποτελεί μια σημαντική ανακούφιση και κυρίως δηλώνει την πρόθεσή μας να αναβαθμίσουμε τους μισθούς τόσο στον δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα» συνέχισε στην εισήγησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

«Θέλω να τονίσω ότι το τελικό ποσό που έχει συμφωνηθεί είναι στο ανώτατο όριο των δυνατοτήτων μας, είναι, ωστόσο, μέσα στις αντοχές των επιχειρήσεων που θέλω να θυμίσω ότι στηρίχθηκαν από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της πανδημίας» διευκρίνισε ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: 25 μ.β η αύξηση επιτοκίων της ΕΚΤ τον Μάιο

Πολυνομοσχέδιο: Διαγραφή προστίμων από την Εφορία – Διευκολύνσεις και αλλαγές στις μεταβιβάσεις ακινήτων

ΑΣΕΠ: Νέες προσλήψεις στο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης – Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις