Mε πρόσθετους τόκους 5,354 δισ. ευρώ επιβαρύνεται το Δημόσιο από το 2017 έως και το 2021 εξαιτίας των swap (συμβάσεις ανταλλαγής επιτοκίου) στις οποίες είχε προχωρήσει ο τ. υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος. Όπως προκύπτει από το Προσχέδιο του Προυπολογισμού 2021 που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, η δαπάνη για τόκους που καταβάλλει ο κρατικός Προυπολογισμός είναι μεγαλύτερη, απ΄ ότι θα ήταν αν το Δημόσιο και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δεν είχαν προχωρήσει στη σύναψη των συμφωνιών αυτών.

Μόνο για φέτος ο Προυπολογισμός επιβαρύνεται με πρόσθετους τόκους εξαιτιας των swaps ύψους 1,69 δισ. ευρώ (τόκοι μετά swap 6,2 δισ. ευρώ – προ swap 4,6 δισ. ευρώ) ενώ για το 2021 η πρόσθετη επιβάρυνση αγγίζει το 1,45 δισ. ευρώ (5,9 δισ. ευρώ μετά swap – 4,47 δισ. ευρώ προ swap).

Οι συμφωνίες swap αφορούν τα διακρατικά δάνεια (GLF) ύψους 52,9 δισ. ευρώ που είχε λάβει η Ελλάδα στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης (Μνημόνιο). Τα δάνεια αυτά χορηγήθηκαν με κυμαινόμενο επιτόκιο (euribor τριμήνου + 0,50%), το οποίο στην συνέχεια «κλείδωσε» σε σταθερό (1,45%) μέσω των συμφωνιών αυτών.

Κατευθύνσεις του δανεισμού για το Δημόσιο το 2021

Φέτος όπως προκύπτει από το Προσχέδιο του Προυπολογισμού το Δημόσιο κάλυψε τις πρόσθετες χρηματοδοτικές ανάγκες που προέκυψαν εξαιτίας της πανδημίας κυρίως από κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων σταθερού επιτοκίου, δεκαπενταετούς, επταετούς και δεκαετούς διάρκειας, συνολικού ύψους 10 δισ. ευρώ.

Για το 2021 η δανειακή στρατηγική αναμένεται να είναι παρόμοια με αυτή του 2020, δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου, των αναμενομένων αυξημένων εκταμιεύσεων από τα διάφορα σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2021.

πηγη: απε/μπε