«Φιλόδοξη πρόταση που καλύπτει τις επιδιώξεις της ελληνικής κυβέρνησης» χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα 32 δισεκατομμύρια ευρώ της χρηματοδότησης προς τη χώρα μας από το νέο Ταμείο Ανάκαμψης. Εξέφρασε όμως και την εκτίμηση ότι, στην καλύτερη περίπτωση, εκταμιεύσεις από το νέο ευρωπαϊκό Ταμείο των 750 δισ. ευρώ δεν πρέπει να αναμένονται πριν το β΄εξάμηνο, ενώ επισήμανε πως ήδη στην Ευρώπη πολύ μιλούν για έναρξη των εκταμιεύσεων από το 2021.

Σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ALPHA και τον Αντώνη Σρόιτερ, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως η πρόταση της Κομισιόν έχει τέσσερα χαρακτηριστικά:

1. είναι γενναία, γιατί υπερβαίνει τα πρώτα 540 δισ. που είχαν κατ’άρχήν συμφωνηθεί

2. είναι ευέλικτη στα αντικείμενα που χρηματοδοτεί

3. περιλαμβάνει κυρίως άμεσες επιχορηγήσεις -όπως ζητούσε η ελληνική κυβέρνηση- και λιγότερο δάνεια

4. τα χρήματα θα προέλθουν από κοινό δανεισμό των ευρωπαϊκών χωρών, με αμοιβαία ανάληψη χρέους –εν είδει ευρωομολόγου δηλαδή,

Σύμφωνα με τον κύριο Σταϊκούρα, εγκρίσεις αναμένονται από τα θεσμικά όργανα πριν το καλοκαίρι και εξέφρασε την αισιοδοξία να αρχίσουν σύντομα οι εκταμιεύσεις.

Πού θα πάνε τα λεφτά

Τα κονδύλια αυτά των 32 δισ. που θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας, δεν έχουν προϋπολογιστεί, αλλά δεν είναι σίγουρο ακόμα και το πότε θα εκταμιευτούν.

Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, τα κονδύλια θα κινηθούν σε δύο βασικούς άξονες:

1. Για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όχι μόνον όμως με κονδύλια για την Υγεία και νοσοκομεία, αλλά και για την στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση

2. Σε άλλες προτεραιότητες, όπως για την κλιματική αλλαγή ή νέες Τεχνολογίες κλπ.