Του  Κώστα Τσαούση

Η ιδέα -για την ακρίβεια το μισό της ιδέας- του συνδυασμού του μελιού με τα φύλλα βρώσιμου χρυσού ανήκει στον 32 χρόνο λογιστή κ. Γιάννη Καρυπίδη, που προτού καν ενηλικιωθεί δοκίμασε την τύχη του ως τερματοφύλακας στις ακαδημίες της Τότεναμ και τα «δεύτερα» της Λίβερπουλ, για να συνεχίσει στα γήπεδα της Καλλιθέας και του Πανσερραϊκού και να βρεθεί για ένα φεγγάρι στο μακρινό Ροστόφ ως μεταγραφή από τον ίδιο τον τότε ιδιοκτήτη της ομάδας, τον κ. Ιβάν Σαββίδη.

Η εταιρεία που ξεκίνησαν στη Χαλκίδα πριν από έναν χρόνο μαζί με τη σύζυγο του κυρία Στέβη Θεοδώρου, η οποία κατάγεται από οικογένεια μελισσοκόμων, διακρίθηκε ανάμεσα σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αναδείχτηκε στην τριάδα των νικητών στον διαγωνισμό της Cosmote «Share your Success».

Πριν από λίγο καιρό μια νέα επιχείρηση από την Εύβοια, η Stayia Farm -ιδρύθηκε μόλις τον Μάιο του 2012-, της οποίας η κύρια δραστηριότητα είναι η παραγωγή μελιού και αρωματικών φυτών, κατάφερε να διακριθεί στον διαγωνισμό της Cosmote «Share your Success». Μάλιστα η εταιρεία ήταν μία από τις τρεις νικήτριες που εξασφάλισαν ένα ολοκληρωμένο πακέτο διαφημιστικής προβολής αξίας 20.000 ευρώ η καθεμία.

Η διάκρισή της αυτή αποτέλεσε και τη βάση προκειμένου να δείξει τη δουλειά της -αλλά και τις επιδόσεις της- στο ευρύ κοινό. Η Stayia Farm, αν και startup του πρωτογενούς τομέα, πέτυχε σε λίγο χρονικό διάστημα να αποδείξει ότι όσοι επενδύουν στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια ανταμείβονται.

 

Μία από τις καινοτομίες της, το μέλι με βρώσιμο χρυσό, ήδη άρχισε σιγά-σιγά να βρίσκει θέση στα ράφια καταστημάτων delicatessen στο Λονδίνο και στο Μπορντό της Γαλλίας, ενώ πολύ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διατίθεται και στη Μόσχα. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.

Πίσω από την ίδρυση και τη λειτουργία της Stayia Farm βρίσκονται δύο νέοι άνθρωποι με μεράκι και αποφασιστικότητα: Ο 32χρονος λογιστής Γιάννης Καρυπίδης και η 28χρονη νηπιαγωγός Σταυρούλα (Στέβη) Θεοδώρου. Οι δυο τους -που για αλλού ξεκίνησαν κι αλλού η ζωή τους πάει, όπως λέει και το τραγούδι- είναι ένα ζευγάρι που επέλεξε να συνδυάσει την επιχειρηματικότητα με την αγροτική παραγωγή. Προτού αποφασίσουν να μείνουν στη Χαλκίδα και να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους, ο Γιάννης ήταν γνωστός τερματοφύλακας – και μάλιστα από οικογένεια τερματοφυλάκων. Ο πατέρας του έπαιξε στον Ολυμπιακό και ο ίδιος, αφού πέρασε και από τις ακαδημίες της Τότεναμ και τη δεύτερη ομάδα της Λίβερπουλ, υπερασπίστηκε μεταξύ άλλων την εστία της Καλλιθέας και του Πανσερραϊκού.

Στην περίπτωσή του, όμως, η «αγωνία του τερματοφύλακα τη στιγμή του πέναλτι» αποφεύχθηκε γιατί η καινοτομία με το μέλι με τον βρώσιμο χρυσό τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση της αναμονής και του προβληματισμού. Το μέλι Vasilissa με φύλλα βρώσιμου χρυσού 24 καρατίων φιγουράρει μέσα από μια premium συσκευασία ως εξαγώγιμο προϊόν και μάλιστα με μεγάλη προστιθέμενη αξία, τέτοια που να διαμορφώνει τη βάση για να λειτουργήσει και να αναπτυχθεί μια ευρεία γκάμα προϊόντων από μέλι με 11 διαφορετικές ποικιλίες στο ράφι – όλα σε γυάλινα βαζάκια των 250 γραμμαρίων.

Μεταξύ αυτών: μέλι με άνθη λεβάντας, με μαστίχα Χίου, αλλά και μέλι με γκότζι μπέρι ή τσίλι. Πάντως, η ιδέα του συνδυασμού του θυμαρίσιου μελιού με φύλλα βρώσιμου χρυσού ανήκει κατά το ήμισυ στον κ. Καρυπίδη, που μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν του είχε περάσει καν από το μυαλό να ασχοληθεί με τα μελίσσια. Αλλωστε, δεν είχε καμιά γνώση ή εμπειρία στο αντικείμενο και η μοναδική βάση για το ξεκίνημά του ήταν η παράδοση της οικογένειας της συζύγου του. Συγκεκριμένα, η οικογένεια της κυρίας Στέβης Θεοδώρου έχει πολύχρονη και σημαντική μελισσοκομική παράδοση, η οποία περνά από γενιά σε γενιά. Αυτή η παράδοση ήταν η αρχική βάση για το ξεκίνημα της επιχείρησης, αλλά και η αφορμή για την ανανέωση και τη μετεξέλιξη της. Η μελισσοκομία στην περίπτωση του νεαρού ζευγαριού είναι μόνο ένα μέρος της δραστηριότητας που ξεκινά από τα ταξίδια των κυψελών, για να ακολουθήσουν η παραγωγή, η τυποποίηση και η συσκευασία, το μάρκετινγκ και η εμπορική διάθεση.

Ας επιστρέψουμε, όμως, στην αρχική ιδέα. Το ζευγάρι είχε αποφασίσει να δοκιμάσει την ιδέα της παραμονής για λίγα χρόνια στο Λονδίνο. Η κυρία Θεοδώρου, πτυχιούχος νηπιαγωγός, είχε κανονίσει ένα μεταπτυχιακό πάνω σε ένα ενδιαφέρον γνωστικό αντικείμενο, όπως αυτό της παιδικής ψυχολογίας.

Με αυτό το δεδομένο, ο κ. Καρυπίδης είχε σκοπό, αξιοποιώντας τις σχέσεις αλλά και τον ευρύ κύκλο γνωριμιών (παλαιοί συμπαίκτες και προπονητές γνωστών αγγλικών ομάδων), να προσπαθήσει να πουλήσει το μέλι με βασιλικό πολτό ως premium προϊόν για αθλητές.

Η μετάβαση στη βρετανική πρωτεύουσα ακυρώθηκε, όμως, γεγονός που είχε ως συνέπεια να πάνε πίσω και τα σχέδια για τη γνωριμία των ποδοσφαιριστών της Premier League με τον βασιλικό πολτό και τις ευεργετικές ιδιότητές του. Το ζευγάρι παραμένει στη Χαλκίδα και είναι αφοσιωμένο στην υπόθεση της επιχειρηματικότητας που συνδυάζει παράδοση και καινοτομία.

«Αξίζει τον  κόπο παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες»

Ο κ. Καρυπίδης προτρέπει κι άλλους να ασχοληθούν με επιχειρηματικές δραστηριότητες στον αγροτικό τομέα. «Ας μη φοβηθούν τη γραφειοκρατία», λέει και επισημαίνει πως «αξίζει τον κόπο παρά τα προβλήματα και τις δυσκολίες». Εναν χρόνο μετά η δουλειά φαίνεται πως αρχίζει να αποδίδει και το ζευγάρι κάνει τα επόμενα σχέδιά του. Μεταξύ αυτών, ένα ιδιόκτητο συσκευαστήριο κοντά στην έδρα της εταιρείας που βρίσκεται στη Χαλκίδα και η παράλληλη ανάπτυξη της καλλιέργειας και της εμπορίας των αρωματικών φυτών, μια καλλιέργεια που αναπτύσσεται στον κάμπο του Μαντουδίου στη Βόρεια Εύβοια και περιλαμβάνει -σε πρώτη φάση- το δενδρολίβανο, το θυμάρι και τη ρίγανη.

*Αναδημοσίευση από το Πρώτο Θέμα της Κυριακής 7/4/2013