search icon

Οικονομία

«Στερεύει» η πηγή χρηματοδότησης από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή

Λιγοστεύουν οι επιχειρήσεις που δηλώνουν ότι πλήτονται βαριά – Οι περισσότερες δηλώνουν άνοδο πωλήσεων ή μικρή έως και ασήματη πτώση τζίρου λόγω πανδημίας

Στα όριά της κοντεύει να φτάσει η επιστρεπτέα προκαταβολή. Συνολικά 721.396 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες έκαναν και πάλι αιτήσεις για την τελευταία Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6.

Ωστόσο οι τελικοί δικαιούχοι επιδότησης μειώνονται συνεχώς όλο και περισσότερο. Μόνον 40% ή οι 286.181 θα λάβουν Επιστρεπτέα 6 ύψους 500 εκατ. ευρώ. Είναι οι λιγότεροι από τότε που άνοιξε «κάνουλα» της χρηματοδότησης και για αυταπασχολουμένους ή ελεύθερους επαγγελματίες χωρίς ταμειακή μηχανή και χωρίς προσωπικό. Στην Επιστρεπτέα  4 οι δικαιούχοι ήταν 447.041 ή 55% περισσότεροι, ενώ στην Επιστρεπτέα 5 είχαν μειωθεί στους 359.691 και τώρα ακόμα περισσότερο.

 

Μόνον οι  4 στις 10  από αυτές αποδεικνύουν ότι πλήττονται ουσιαστικά εξαιτίας της πανδημίας.  Αντιθέτως, και παρά το «λουκέτο» που επεβλήθη στην αγορά:

Με βάση τα παραπάνω, συνολικά οι επιχειρήσεις που δήλωσαν ότι επηρεάστηκαν πολύ από την κρίση ήταν λιγότερες από αυτές που επηρεάστηκαν λίγο ή καθόλου (286.181 έναντι 314.316 αντίστοιχα).

Όσες έφτασαν τελικά «στην πηγή» , θα κάνουν αιτήσεις μέχρι 16 Μαρτίου και οι πληρωμές τους  ξεκινούν μέσα στην εβδομάδα. Και στη συνέχεια θα ξεκινήσει η «κούρσα» για την Επιστρεπτέα 7, όπου το διαθέσιμο ποσό αυξάνεται ξανά (στο 1  δισ. ευρώ). Αλλά μένει να φανεί τι δήλωναν πριν την πανδημία, και τι θα δηλώσουν τώρα.

Διαβάστε περισσότερα

Προς lockdown τύπου Μαρτίου για 15 μέρες – Τι αλλάζει σε μετακινήσεις, κωδικούς

Το σχέδιο Μαξίμου για την Τράπεζα Πειραιώς, ο «διασώστης» και ο «γάιδαρος» του Ιωάννου!

Lufthansa: Έμφαση σε Ελλάδα, Καραϊβική και Κανάρια το καλοκαίρι

Exit mobile version