Του Κωστή Πλάντζου

Μυστήριο εξακολουθεί να καλύπτει την ημέρα της επανόδου των απεσταλμένων των δανειστών, αλλά η κυβέρνηση εργάζεται πυρετωδώς πλέον για να την προετοιμάσει. Και ενώ πλέον κυβερνητικές πηγές δεν μιλούν για πιθανή επιστροφή τους «την Δευτέρα» αλλά για κάποια στιγμή «μέσα στην ερχόμενη εβδμάδα», άπό χθες τονίζουν πως «θα επιστρέψει και το ΔΝΤ», προφανώς γιατί ανησυχούσαν και για το αν θα επανέκαμπταν ως «τριπλέτα» αντί για «κουαρτέτο».

Το ΔΝΤ αποτελεί πλέον το κλειδί των διαπραγματεύσεων και η στάση του αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, και αντικείμενο των συζητήσεων Τσίπρα-Γιούνκερ χθες (που πάντως δεν συνοδεύτηκαν από επίσημες δηλώσεις).

Στο παρασκήνιο, ο κύριος Τσακαλώτος είχε χθες διαδοχικές συσκέψεις στο γραφείο του με τους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό και τις αλλαγές στη φορολογία, ενώ παράλληλα γίνονταν απανωτές επικοινωνίες με Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της κυβέρνησης, για τα θεματα των συντάξεων οι θεσμοί ζητούν στοιχεία αλλά δεν έχουν απαντήσει σε τίποτε, ούτε έχουν πει τις απόψεις και τις προτάσεις τους.

Πρόοδος και απαντήσεις εκ μέρους των δανειστών διαφαίνεται, όπως αναφέρουν και πηγές των θεσμών, στα θέματα των εφοριών για την πλήρη ανεξαρτητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και για το επικείμενο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα ξεμπλοκάρει η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων.

Ανησυχία όμως προκαλούν στους δανειστές η υστέρηση εισπράξεων φόρων το 2015 (παρά τις αυξήσεις ΦΠΑ και προκαταβολώ φόρων), που κάλυψαν μεν τους αναθεωρημένους επί τα χείρω στόχους του νέου προϋπολογισμού, αλλά ήταν κατώτερες και από εκείνες του 2014. Η διαπίστωση αυτή, αλλά και η αλλαγή των κυβερνητικών σχεδίων για το τέλος 0,05 ευρώ στα τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ, φαντάζουν «βούτυρο στο ψωμί» των απόψεων Τόμσεν που έδειξε την περασμένη εβδομάδα ότι το Ταμείο δεν πείθεται ότι αυξήσεις εισφορών και φόρων μπορούν να υποκαταστήσουν τις μειώσεις στις συντάξεις.

Στα τεχνικά κλιμάκια πάντως, οι συζητήσεις προχωρούν για τα «κόκκινα δάνεια», τις αλλαγές στις τράπεζες αλλά και για το χρέος. Ωστόσο οι διαφωνίες παραμένουν, όπως αναφέρουν και πληροφορίες από το εξωτερικό.

Ειδικά για τη στάση του ΔΝΤ, οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το Ταμείο επιθυμεί την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς των κόκκινων δανείων και ζητά οι δαπάνες αποπληρωμής χρέους που να μην ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ ετησίως. Οι απαιτήσεις, τόσο για τα σκληρά μέτρα στις συντάξεις και τα δάνεια, όσο και για την δραστική ελάφρυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, διχάζουν κυβέρνηση και δανειστές, αλλά και τους δανειστές μεταξύ τους.