της Ελένης Στεργίου

Αν και θα συσταθεί στην Ελλάδα και θα διοικείται από τις ελληνικές αρχές το νέο “Υπερταμείο” ιδιωτικοποιήσεων και διαχείρισης της ρευστότητας από την πώληση των περουσιακών στοιχείων θα βρίσκεται υπό την εποπτεία των αρμόδιων Ευρωπαϊκών Θεσμών.

Στην ουσία, θα αποτελεί μία εγγύηση για το νέο δάνειο και την αποπληρωμή του παλαιότερου χρέους που θα λάβει η Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό ESM, ενώ τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών. Τα υπόλοιπα 12,5 σε επενδύσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται η κυβέρνηση να εργαστεί πάνω το ήδη υπάρχον ταμείο, το λεγόμενο ΤΑΙΠΕΔ, τροποποιώντας προς το καλύτερο τις διαδικασίες.Αναμένεται να ενταχθούν περουσιακά στοιχεία των ελληνικών τραπεζών, των υπό αξιοποίηση ακινήτων του ΤΑΙΠΕΔ (βραχονισίδες, αεροδρόμια, λιμάνια, ΑΔΜΗΕ, υποδομές, κρατικές εταιρείες κλπ) και τα μελλοντικά έσοδα από την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων. Η αποτίμηση των εν λόγω στοιχείων περίπου στα 10 – 15 δισ. ευρώ, ενώ τα 50 δισ. ευρώ που είναι ο στόχος για τα προσδοκώμενα έσοδα από την αξιοποίηση του Δημοσίου είναι σε βάθος 30ετίας. Η πορεία αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας θα συνδέεται άμεσα με την ενίσχυση της φερεγγυότητας των τραπεζών, δημιοργείται δηλαδή ένα αποθεματικό ασφαλείας, το παλιό “μαξιλάρι” του ΤΧΣ.

Να σημειωθει ότι το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή επισημαίνεται δε ότι ότι υπογραμμίζει την ενίσχυση και της διαχείρισης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών, ιδίως εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα για πολιτική παρέμβαση ειδικά στις διαδικασίες διορισμού!

Ειδικότερα, οι Ευρωπαίοι ζητούν να ενταχθούν σε ένα “καλάθι” τα περουσιακά στοιχεία του ελληνικού κράτους, αφενός για να προχωρήσουν πιο γρήγορα οι ιδιωτικοποιήσεις και αφετέρου για να διασφαλίσουν ότι τα έσοδα από τις πωλήσεις θα χρηματοδοτούν τα χρέη και όχι τα κρατικά έξοδα. Δηλαδή, το 50% από κάθε ευρώ που απομένει για την αποπληρωμή του νέου δανείου και των τραπεζών (π.χ. 50% των 25 δις ευρώ) θα χρησιμοποιηθεί για τη μείωση του χρέους ως προς το ΑΕΠ, το δε υπόλοιπο 50% θα χρησιμοποιηθεί για επενδύσεις. Το έλλειμμα εμπιστοσύνης φαίνεται ότι θέλουν να μειωθεί μειώνεται με ένα σημαντικά ενισχυμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, με βελτιωμένη διαχείριση και από ανεξάρτητο φορέα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα μεταφερθούν σε ένα ανεξάρτητο ταμείο που θα ρευστοποιεί τα περιουσιακά στοιχεία μέσω ιδιωτικοποιήσεων και άλλων μέσων. Η ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων θα αποτελέσει πηγή για την προγραμματισμένη αποπληρωμή του νέου δανείου από τον Ε.Μ.Σ. και θα παράγει κατά τη διάρκεια ισχύος του νέου δανείου ένα σκοπούμενο σύνολο 50 δις ευρώ, εκ των οποίων 25 δις θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Μάλιστα, σε συμφωνία με τους Θεσμούς και με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές, θα πρέπει να υιοθετηθεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα διασφαλίζει διαφανείς διαδικασίες και επαρκή τιμολόγηση της πώλησης των περιουσιακών στοιχείων, σύμφωνα με τις αρχές και τα πρότυπα του ΟΟΣΑ για τη διαχείριση των Κρατικών Επιχειρήσεων.

Τέλος, σχετικά με το άλλο Ταμείο, το ΤΧΣ, δηλαδή εκείνο για τις τράπεζες, ζητά από την κυβέρνηση να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσει τον χρηματοοικονομικό τομέα, συμπεριλαμβανομένης αποφασιστικής δράσης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και μέτρων για την ενίσχυση της διαχείρισης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των τραπεζών, ιδίως εξαλείφοντας κάθε πιθανότητα για πολιτική παρέμβαση ειδικά στις διαδικασίες διορισμού.