Του Κωστή Πλάντζου

Μικρό διάλειμμα στις διαβουλεύσεις για τα νέα δημοσιονομικά και φορολογικά μέτρα μέχρι αύριο όταν οι δανειστές θα απαντήσουν επί της ελληνικής πρότασης για το νέο φορολογικό «πακέτο».

Σήμερα οι συναντήσεις κυβέρνησης και δανειστών επικεντρώνονται σε συζητήσεις για διαρθρωτικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις, με έμφαση στους τομείς της Ενέργειας, των «κόκκινων δανείων» και της Δικαιοσύνης.

«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται όμως και η συζήτηση σήμερα για το νέο υπερ-Ταμείο αποκρατικοποιήσεων, τα έσοδα και τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου θα αποτελέσουν «εγγύηση» –πέραν των νέων μέτρων λιτότητος- ότι η Ελλάδα θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της και μετά την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στα «χαρτιά», η δημιουργία του νέου Ταμείου Αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας που συζητείται το μεσημέρι, αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση και έχει συμφωνηθεί από το περασμένο καλοκαίρι. Το Βερολίνο και οι δανειστές φροντίζουν να θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία ότι εκτός από αυξήσεις φόρων ή περικοπές δαπανών, το δημόσιο πρέπει να κάνει άλματα στις ιδιωτικοποιήσεις και στην αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

Από το πρωί πάντως, ως πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης των διαπραγματεύσεων έχει τεθεί η συζήτηση για τις αλλαγές στην αγορά Ενέργειας.

Η κυβέρνηση «ποντάρει πολλά» για να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, στα σχέδια καταπολέμησης της διαφθοράς που θα συζητηθούν στη συνέχεια της ημέρας, καθώς οι δανειστές δεν έχουν ως τώρα δεχτεί να αναγωρίσουν στους υπολογισμούς τους για κάποιο συγκεκριμένο ποσό ετήσιας εξοικονόμησης εσόδων. Ακόμα και αν τελικώς αποδεχτούν ως εφικτό να εισπραχθούν κάποια εκατομμύρια ευρώ επιπλέον φέτος ή τα επόμενα χρόνια (πχ από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου), τα ποσά αυτά μόνον για να καλύψουν «τρύπες» αρκούν και, πάντως, κανείς δεν συζητά στα σοβαρά τις προβλέψεις για έσοδα 2-5 δισεκατομμυρίων που είχαν αρχικά τεθεί ως στόχος από την ελληνική πλευρά.

Κομβικό σημείο των συζητήσεων, από το απόγευμα και μετά, θεωρούνται οι αλλαγές στον τομέα της Δικαιοσύνης, με στόχο την αποτελεσματικότερη είσπραξη των φόρων αλλά και επίλυσης του προβλήματος των κόκκινων δανείων.

Τα κόκκινα δάνεια όμως θα είναι το πιο «καυτό» θέμα που θα τεθεί επί τάπητος από το απόγευμα και έως το βράδυ, δεδομένου ότι οι ελλείψεις και οι διαφωνίες παραμένουν πολλές –όπως και για το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.

Πώς θα γεφυρωθούν οι διαφορές ώστε να κλείσουν μέσα στην εβδομάδα που απομένει οι διαπραγματεύσεις; Πηγές μέσα από την διαπραγμάτευση απαντούσαν: «πρέπει να κλείσουν και θα κλείσουν» χωρίς να κάνουν καμία πρόβλεψη για το περιεχόμενο της τελικής συμφωνίας –που είναι όμως και το μεγάλο ζητούμενο σε κάθε διαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, για να λυθεί το πρόβλημα με τα δάνεια, έχει τεθεί ήδη και θέμα πώλησης σε ξένα funds ακόμα και κάποιων κανονικά εξυπηρετούμενων «πράσινων» δανείων, μαζί με τα προβληματικά «κόκκινα» δάνεια, ώστε οι τραπέζες να εισπράξουν περισσότερα ή και να εκδώσουν ομόλογα με «πακέτα» δανείων ως αντίκρυσμα, όπως κάνουν και ιταλικές τράπεζες.​​

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των συναντήσεων με τους θεσμούς διαμορφώνεται για σήμερα ως εξής​:

10.00 Ενέργεια

12.00 K​αταπολέμηση διαφθοράς

14.00 Ταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας​

16.30 Δικαιοσύνη

18.00 Κόκκινα Δάνεια