Στο «κόκκινο» βρίσκεται περίπου μία στις τέσσερις εμπορικές επιχειρήσεις (27,6%) λόγω μείωσης του τζίρου και αυξημένων ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για το 2016.

Σύμφωνα με την έκθεση,πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων. Από τα αποτελέσματα της μελέτης, που διεξήχθη σε 1.200 επιχειρήσεις χονδρικής και λιανικής διαπιστώθηκε επίσης ότι:

-έξι στις δέκα επιχειρήσεις, δηλαδή το 59,4% δήλωσαν μείωση του τζίρου το α’ εξάμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι. Το 32,5% ανακοίνωσε στασιμότητα στον τζίρο και μόλις το 8,2% αύξηση. Το μέσο ποσοστό πτώσης τζίρου ήταν 23,4%.

-το 86,1% των εμπορικών επιχειρήσεων δεν έκαναν προσλήψεις ή απολύσεις. Το 7% προσέλαβε υπάλληλο χωρίς να απολύσει ενώ το 3% απέλυσε χωρίς να προσλάβει.

-το 24% των επιχειρήσεων του χονδρικού εμπορίου και το 29% του λιανικού έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις προς την εφορία ενώ για τα ασφαλιστικά ταμεία τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 21% και 30%. Χαμηλότερα είναι τα ποσοστά των επιχειρήσεων με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές (19% και 17% αντίστοιχα), προφανώς για να αποφευχθεί ο κίνδυνος διακοπής εφοδιασμού.

Η έκθεση της ΕΣΕΕ κατηγοριοποιεί τις επιχειρήσεις με βάση το συνδυασμό των κριτηρίων του τζίρου και των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Από την ανάλυση προκύπτει ότι:

Το 5,8% των επιχειρήσεων παρουσιάζουν αύξηση τζίρου κατά το πρώτο εξάμηνο και δεν έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Πρόκειται για τις λεγόμενες «δυναμικές» επιχειρήσεις.

Οι «αναπτυσσόμενες» είναι η μικρότερη κατηγορία (2,8%) καθώς αυξάνουν τον τζίρο τους αλλά έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη. Το μικρό μέγεθος αυτής της ομάδας αποτελεί ένδειξη κατά την ΕΣΕΕ ότι ο κλάδος δεν περιλαμβάνει «στρατηγικούς κακοπληρωτές».

Στις «ανθεκτικές» ανήκει το 19,3% με στασιμότητα τζίρου και χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Το 11,6% χαρακτηρίζονται ως «αγωνιστές» (στασιμότητα τζίρου και ληξιπρόθεσμες οφειλές.)

Μείωση τζίρου αλλά όχι χρέη έχουν το 32,9% των επιχειρήσεων και είναι η πολυπληθέστερη ομάδα. Είναι οι λεγόμενοι συνεπείς.

«Το Μμε εμπόριο εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερης εργοδότης του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, μία από τις σημαντικότερες διεξόδους απασχόλησης εντός κρίσης και ένας οικονομικός χώρος συνέπειας σε ό,τι αφορά χρέη και οφειλές προς Δημόσιο και προμηθευτές» δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, παρουσιάζοντας την έκθεση.

«Οι ΜμΕ είμαστε ανθεκτικοί, άλλα όχι αλώβητοι, οι έμποροι είμαστε δυναμικοί αλλά και ευάλωτοι. Είμαστε, όμως, ακόμα εδώ και εδώ θα μείνουμε, στην αγορά της πατρίδας μας. Είμαστε μέρος του ελληνικού προβλήματος, το γνωρίζουμε και το παλεύουμε σθεναρά. Ο πολιτικός κόσμος του τόπου και πρωτίστως η Κυβέρνηση οφείλει πολλά στους Έλληνες πολίτες, που αδιαμαρτύρητα αποδέχθηκαν όλες τις συνέπειες της λαίλαπας της κρίσης, που δέχθηκαν να φτωχύνουν οι ίδιοι, που αναγκάστηκαν να πτωχεύσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις, για να μην πτωχεύσει και επίσημα η χώρα το 2010. Οφείλει να επαναφέρει την ελληνική κοινωνία στην κανονικότητα. Οφείλει να ανατάξει την οικονομία. Οφείλει να συνθέσει την πορεία για ένα σύγχρονο και άξιο κράτος, όχι κράτος-εργοδότη, αλλά κράτος-πάροχο δημόσιων υπηρεσιών στον πολίτη. Οφείλει να δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας στο εξωτερικό και πολιτικής σταθερότητας. Οφείλει να σεβαστεί και να στηρίξει την ιδιωτική πρωτοβουλία και την επιχειρηματικότητα» πρόσθεσε, τονίζοντας ξανά τρεις βραχυπρόθεσμες προτάσεις της ΕΣΕΕ (θεσμοθέτηση και λειτουργία ενός ειδικού «ακατάσχετου» αλλά, ουσιαστικά, «τροφοδότη λογαριασμού», αναστολή των περιορισμών για τη ρύθμιση των 100 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία, «πάγωμα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΟΑΕΕ και μετατροπή της οφειλής σε χρόνο με αποποίηση ασφαλιστικού χρόνου).

Το Προεδρείο της ΕΣΕΕ επέδωσε τεπίσης την Ετήσια Έκθεση Ελληνικού Εμπορίου 2016 στον αξιότιμο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος και εφέτος επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις θέσεις και τις προτάσεις του ελληνικού εμπορίου.

IMG_9593.JPG