Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί ένα ουσιώδες εργαλείο για την ανάκαμψη της ευρωζώνης. Αν υπάρξουν καθυστερήσεις στην εκταμίευση των κεφαλαίων, οι προβλέψεις μας δεν θα είναι σωστές, ανέφερε σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, στον απόηχο της προειδοποίησης του μέλους της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ίζαμπελ Σνάμπελ  ότι μία επ’ αόριστον καθυστέρηση στην εκταμίευση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, λόγω της προσφυγής στο γερμανικό συνταγματικό δικαστήριο, θα αποτελούσε καταστροφή για την Ευρώπη.

Όπως είπε ο κ. Στουρνάρας, ειδικά ο ευρωπαϊκός Νότος χρειάζεται επειγόντως αυτά τα κεφάλαια και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ανάκαμψη δεν θα έρθει φέτος αν υπάρξουν καθυστερήσεις. Αν δεν υπάρξει πρόσβαση της Ελλάδας στα κονδύλια, το πρόβλημα θα είναι πολύ σοβαρό, καθώς θα προσφέρουν 1,2% στο ΑΕΠ κάθε χρόνο.

Αναφορικά με τους εμβολιασμούς, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η Ευρώπη είναι πίσω σε σχέση με τις ΗΠΑ. Οι προβλέψεις είναι κάπως καλύτερες σε σχέση με πριν, καθώς τώρα έχουμε εμβόλια, ωστόσο καθυστερήσεις στα logistics θα επιτείνουν τα καθοδικά ρίσκα για την οικονομία.

Παράλληλα, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος εξέφρασε την κατηγορηματική του αντίθεση στον περιορισμό του ύψους του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων για την πανδημία του κορωνοϊού (PEPP) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από το γ’ τρίμηνο.

Ανέφερε πως «είναι πολύ νωρίς για να περιορίσουμε το PEPP στο γ’ τρίμηνο. Δεν πρέπει να ξανακάνουμε το λάθος πρόωρης απόσυρσης των μέτρων στήριξης». Αυτό πρέπει να το κάνουμε μόνο όταν θα έχουμε απτές αποδείξεις ότι ο πληθωρισμός ενισχύεται σε βιώσιμη και μόνιμη βάση . Ωστόσο, αν χρειαστεί μπορεί να επεκταθούν.

Διαβάστε ακόμη:

Barclays: Η Ελλάδα θα χρειαστεί μεγάλη δημοσιονομική προσαρμογή

ΕΛΣΤΑΤ: Εντυπωσιακή αύξηση 97,5% καταγράφηκε στην αγορά αυτοκινήτου τον μήνα Μάρτιο

Τα μυστικά και πολυτελή καταφύγια των μεγιστάνων – Πού τα χτίζουν και γιατί κρύβονται