Στο δύσκολο έργο της περιστολής δαπανών αποδύεται η κυβέρνηση με απώτερο στόχο, αφενός να αποσοβηθεί ο κίνδυνος να τεθεί σε ισχύ ο περίφημος «κόφτης» δαπανών που ορίζει το Μνημόνιο από το 2017, αφετέρου να αποτραπεί το αίτημα λήψης νέων μέτρων από την πλευρά των θεσμών, ώστε να καλυφθεί η τρύπα στα έσοδα.

Τον στόχο αυτό προδιέγραψε εξάλλου χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «ξεκινά μεγάλη προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων πιλοτικά από τα υπουργεία Οικονομικών, Οικονομίας και Πολιτισμού» ώστε να επιτευχθεί «μία μεγάλη εξοικονόμηση πόρων που σύντομα θα επιτρέψει να μειώσουμε τους φόρους και να αυξήσουμε τον κοινωνικό προϋπολογισμό», όπως είπε χαρακτηριστικά. Για το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Χουλιαράκης ανέφερε ότι το 2016 θα κλείσει όπως προβλέπεται, στα 875 εκατ. ευρώ και ότι τα χρήματα που είναι πάνω από το απαιτούμενο πλεόνασμα, θα κατευθυνθούν στην οικονομία.

Ήδη εντός του καλοκαιριού συγκροτήθηκε ομάδα με αρμοδιότητα να εκετάσει κρατικές δαπάνες ύψους 30 δισ. ευρώ για μισθούς και λειτουργικά έξοδα, με στόχο να καταθέσεις προτάσεις για περικοπές έως κατά 10% φέτος. Η εν λόγω έκθεση καταρτίζεται με τεχνική βοήθεια από τη Βρετανία και στόχος είναι μετά τα τρία ανωτέρω υπουργεία να επεκταθεί από το 2017 στο σύνολο της γενικής κυβέρνησης και των εποπτευόμενων φορέων.

Η δεύτερη παράλληλη δράση που θα εργαστεί προς αποφυγή ενεργοποίησης του «κόφτη» των δανειστών αφορά το Δημοσιονομικό Συμβούλιο. Πρόκειται για έναν «υπερεπόπτη» δαπανών, που προβλέπεται από τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, στελεχώθηκε προ μηνών. Το πρώτο του πόρισμα για τον κρατικό προϋπολογισμό για τα περιθώρια περικοπών δαπανών αναμένεται να κατατεθεί στο ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβριο.

Παράλληλα, ενεργοποιείται ο νέος μηχανισμός παρακολούθησης των προσφυγικών δαπανών. Το ΥΠΟΙΚ αναλαμβάνει πλέον την εποπτεία για τα κονδύλια της ΕΕ που προορίζονται για τους πρόσφυγες. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μπουν σε τάξη τα οικονομικά όλων των φορέων που συνδέονται με το προσφυγικό, όπως περιφέρειες, νοσοκομεία, δήμοι, κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι στη διαπραγμάτευση που θα συνεχιστεί με την επιστροφή των δανειστών στις 12 Σεπτεμβρίου, θα αποτιμηθεί η επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα 0,5% το 2016, σε διαφορετική περίπτωση θα ενεργοποιηθεί αυτομάτως ο κόφτης αρχής γενομένης από τον Μάιο του 2017, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των απολογιστικών στοιχείων της Eurostat. Πέραν τούτου, υπάρχει πάντα και ο κίνδυνος επιβολής και νέων μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους.