«Φύγετε από το ευρώ και θα σας διαγράψουμε το χρέος», η πρόταση του Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, κορυφαίου στελέχους του Ifo – «Ρίχνουμε χρήματα σε μία κατεστραμμένη χώρα», υποστηρίζει ο γερμανικός Τύπος – Στα θέματα που θα προκαλέσουν «καυτές» προεκλογικές συγκρούσεις στη Γερμανία το ελληνικό χρέος – Θεατής άνευ δυνατοτήτων παρέμβασης η ελληνική κυβέρνηση

της Σοφίας Ζαφείρη

Σε… παραλλαγές της περσινής πρότασης του Β. Σόιμπλε, για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, με «δώρο» τη διαγραφή του χρέους και την περαιτέρω στήριξη της χώρας μέσω επενδύσεων μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων, συνεχίζουν να διατηρούν στην επιφάνεια τόσο στελέχη γερμανικών οικονομικών ινστιτούτων όσο και ο Τύπος της χώρας.

Τελευταίος στη σειρά είναι ο Γκάμπριελ Φελμπερμάιερ, διευθυντής του τμήματος Εξωτερικής Οικονομίας του ινστιτούτου Ifo – δηλαδή του οργανισμού επικεφαλής του οποίου είναι ο Χανς Βέρνερ Ζιν ο οποίος θέλει να «δει» την Ελλάδα αλλά και ορισμένες ακόμη χώρες εκτός ευρώ -, ο οποίος καταθέτει μία πιο προχωρημένη πρόταση από τον κ. Σόιμπλε. Ο κ. Φελμπερμάιερ εκτιμά ότι η Ελλάδα μπορεί να «βγει» προσωρινά από το ευρώ και να λάβει ως αντάλλαγμα μία άνευ όρων διαγραφή του χρέους της.

Ταυτόχρονα, όμως, ο κ. Φελμπερμάιερ επιθυμεί η Αθήνα να εφαρμόσει κανονικά συγκεκριμένα τμήματα του μνημονίου, όπως η μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, δηλαδή ουσιαστικά η πλήρης απελευθέρωσή της, κάτι που κατά τον ίδιο θα οδηγήσει όχι μόνο σε αύξηση της παραγωγικότητας αλλά και σε προσέλκυση επενδύσεων από μεγάλες εταιρείες τόσο της Γερμανίας όσο και άλλων χωρών.

Την ίδια ώρα σε εκτενές δημοσίευμα του «Manager Magazin» -οικονομικού εντύπου το οποίο ανήκει στον όμιλο Spiegel – υποστηρίζεται ότι τα χρήματα που δίνουν οι Ευρωπαίοι θα πάνε χαμένα. Ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι κάτι παραπάνω από χαρακτηριστικός: «Και άλλα δισεκατομμύρια για μια καμένη χώρα».

Φυσικά το πρώτο ερώτημα που προκύπτει από αυτήν τη γερμανική εμμονή είναι «τι θα κερδίσει το Βερολίνο εάν η Ελλάδα εγκαταλείψει την Ευρωζώνη;». Οι απαντήσεις μπορεί να ποικίλουν, αλλά σίγουρα μία εκ των αιτιών έγκειται στο γεγονός ότι στη Γερμανία έχει, ουσιαστικά, ξεκινήσει η προεκλογική περίοδος, έστω και εάν οι εκλογές στη χώρα θα γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2017.

Το γερμανικό πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο θέλει να πείσει τόσο τους ψηφοφόρους όσο και κάποιους «επιθετικούς» πολιτικούς, ότι το Βερολίνο δεν προτίθεται να κάνει χάρες σε κανέναν και θα διατηρήσει την πλέον σκληρή στάση έναντι χωρών όπως η Ελλάδα, οι οποίες κατατάσσονται μεταξύ αυτών που… ζουν χάρη στη γερμανική καλοσύνη και αλληλεγγύη.

Ο γερμανικός Τύπος, αν και λιγότερο επιθετικός σε σύγκριση με τη στάση του πριν από την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συνεχίζει κατά καιρούς να φιλοξενεί δημοσιεύματα που καλούν την Άγγελα Μέρκελ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να «μη χαριστούν στους Έλληνες».

Το ζήτημα του ελληνικού χρέους και η εν γένει στάση του Βερολίνου έναντι της Ελλάδας αναμένεται ότι θα ενταχθούν μεταξύ αυτών που θα προκαλέσουν αρκετά έντονες αντιπαραθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.

Όσο για την ελληνική κυβέρνηση το μόνο που της έχει απομείνει είναι να παραμένει ένας… άπραγος θεατής και να επαναλαμβάνει τον κλασσικό μονόλογο του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα ότι «το θέμα του χρέους πρέπει να κλείσει έως το τέλος του 2016»….