Του Αργύρη Παπαστάθη 

Ταφόπλακα στις όποιες ελπίδες για διατήρηση του waiver στα Ελληνικά ομόλογα και την ένταξή τους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) λίγο πριν αυτό λήξει έβαλε το απόγευμα της Πέμπτης ο Πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι «για την ένταξη των ελληνικών στην ποσοτική χαλάρωση είναι απαραίτητο το waiver. Το waiver για τα ελληνικά ομόλογα λήγει μετά το τέλος του προγράμματος».

Η λήξη του waiver μετά τις 20 Αυγούστου, πέρα από την οριστική απώλεια του QE σημαίνει και ότι κατά πάσα πιθανότητα το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα μπορεί να δανείζεται (κατά παρέκκλιση των κύριων κανόνων της ΕΚΤ) με τα χαμηλά επιτόκια της Ευρωτράπεζας. Τραπεζικές πηγές έλεγαν πως τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν αντλήσει με αυτό τον τρόπο χρηματοδότηση που φθάνει συνολικά τα 3,1 δισ ευρώ, η οποία θα πρέπει να αντισταθμιστεί πλέον απ’ την διατραπεζική αγορά με αυξημένα επιτόκια. Σημειώνουν ωστόσο ότι η επιβάρυνση δεν θα είναι μεγάλη. 

Αλληλεγγύη για την τραγωδία

«Γινόμαστε μάρτυρες ενός τραγικού δράματος τεραστίων διαστάσεων» στην Ελλάδα τόνισε ο κ. Ντράγκι. «Θα ήθελα να μεταφέρω την αλληλεγγύη του Συμβουλίου της ΕΚΤ προς τους Έλληνες» πρόσθεσε στο τέλος της συνένετυξης Τύπου.

Κάπως έτσι, εν μέσω εθνικού πένθους, στη Φρανκφούρτη κρίθηκαν σήμερα με αρνητικό πρόσημο δύο σημαντικά θέματα για την Ελληνική οικομομία. Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα της διατήρησης του waiver για την παροχή φθηνής ρευστότητας στις Ελληνικές τράπεζες μετά τις 20 Αυγούστου (τότε ολοκληρώνεται το τρίτο μνημόνιο) καθώς και ότι η Ελλάδα δεν θα συμπεριληφθεί έστω και στο τέλος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το τελευταίο θα ολοκληρωθεί στο τέλος της χρονιάς ενώ από το Σεπτέμβριο και μετά θα μειωθούν οι μηνιαίες αγορές ομολόγων από την ίδια στα 15 δισ ευρώ.

Ανησυχία και για την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους το ΔΝΤ

Εν τω μεταξύ, στην άλλη ακτή του Ατλαντικού, στις Ηνωμένες Πολιτείες, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία από τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ολοκλήρωση της Ανάλυσης Βιωσιμότητας Χρέους (DSA) της Ελλάδας η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Αυγούστου. Σύμφωνα με τα αρχικά δεδομένα που παρουσίασαν τον προηγούμενο μήνα στελέχη του ΔΝΤ στην Αθήνα, το Ταμείο εξακολουθεί να διατηρεί επιφυλάξεις για την μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους και μένει να φανεί αν αυτές θα διατυπωθούν -και με ποιο τρόπο- στην επίσημη Ανάλυση Βιωσιμότητας που θα δει το φως της δημοσιότητας. Οι επιφυλάξεις αυτές σχετίζονται με τον μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης, τα υψηλά πλεονάσματα και τις δημογραφικές εξελίξεις στη χώρα που έχουν να κάνουν με την γήρανση του πληθυσμού.

Το πόρισμα του Νομισματικού Ταμείου για το χρέος είναι σημαντικό και για την προσπάθεια επανόδου της Ελλάδας στις αγορές καθώς στην κυβέρνηση, πριν τις τελευταίες εξελίξεις, υπήρχαν σχέδια για την έκδοση 10ετούς ομολόγου για την άντληση ενός μικρού σχετικά ποσού στην περιοχή των 3 δις ευρώ. Η έκδοση αυτή θα μπορούσε να συνδυαστεί σύμφωνα με αρμόδιες πηγές και με τις εκδηλώσεις για την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο πρόγραμμα όπως σχεδιάζονταν από την κυβέρνηση για το Καστελόριζο, την Πνύκα ή τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν χτυπήσει τη χώρα η τραγωδία στο Μάτι Αττικής.