Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Aρχές Αυγούστου τα πρώτα €4 δισ. από την ΕΕ

  • Κωστής Πλάντζος


Έρχονται κεφάλαια 30 δισ. για επενδύσεις 60 δισ. και ανάπτυξη 18% - Μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται και η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 3,96 δισ. ευρώ

«Σάρκα και οστά» παίρνει το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μετά και την κύρωση σήμερα Παρασκευή από τη Βουλή της συμφωνίας χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Άμεσα, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται και η εκταμίευση της προκαταβολής ύψους 3,96 δισ. ευρώ.

Η πρώτη συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που υπεγράφη στις 23 Ιουλίου στις Βρυξέλλες, αφορά στο σκέλος των επιδοτήσεων ύψους 17,8 δισ. ευρώ που έχει στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0». Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ολοκληρωθεί η διαδικασία για την υπογραφή και της σύμβασης για το σκέλος των δανείων, ύψους 12,7 δισ. ευρώ.

Με βάση το σχέδιο που εγκρίθηκε για τη χώρα μας, η Ελλάδα θα λάβει μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης συνολικά 30,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων 17,8 δισ. ευρώ (9% του ΑΕΠ) αφορούν επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ (6%-7% του ΑΕΠ) δάνεια. Και όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών και αρμόδιος για τον σχεδιασμό του Ταμείου, Θεόδωρος Σκυλακάκης, τα 30,5 δισ. θα κινητοποιήσουν συνολικές επενδύσεις 60 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει εγκριθεί.

Από τις επιδοτήσεις των 17,8 δισ. ευρώ από την ΕΕ, στην Ελλάδα θα δοθούν αρχικώς τα πρώτα 13,5 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 4,3 δισ. ευρώ, θα διατεθούν μετά την επισκόπηση της πορείας εκτέλεσης που προβλέπεται να γίνει το 2023 με βάση τον σχετικό κανονισμό.

Ήδη πάντως, οι δύο συμφωνίες, η εγκριτική απόφαση του Συμβουλίου, οι σχετικές εισηγήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το αναλυτικό σχέδιο και οι σχετικές υποστηρικτικές εκθέσεις είναι δημόσια διαθέσιμα στη σελίδα του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας https://greece20.gov.gr/to-plires-sxedio. Και ο Πρόεδρος του Eurogroup Πασκαλ Ντόναχιου, στις συναντήσεις του με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα την Παρασκευή 23 Ιουλίου, εξήρε την ποιότητα και την αξία του ελληνικού Σχεδίου Ανάκαμψης.

Μέσα στο 2021 η Αθήνα στοχεύει να λάβει «διπλή δόση» ή 7,5-8 δισ. ευρώ συνολικά: πέραν της προκαταβολής των 4 δισ. ευρώ, στους επόμενους μήνες αναμένει και α΄δόση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ύψους τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ υπό την προϋπόθεση ότι έχει εκπληρώσει τα ορόσημα που έχουν τεθεί.

Με βάση τον σχεδιασμό, προβλέπονται 331 ορόσημα που θα καθορίσουν την πορεία εκταμίευσης των υπολοίπων των ενισχύσεων από το 2023 έως και τα μέσα του 2026.

Η άμεση επίπτωση του Σχεδίου Ανάκαμψης στο ΑΕΠ εκτιμάται, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι θα είναι της τάξης του 2,1% με 3,3% έως το 2026. Εκτιμά ότι θα υπάρξει άμεσα πρόσθετη ανάπτυξη εφέτος της τάξης του 1%-2% και περίπου 2,5% κάθε χρόνο στα επόμενα έτη. Ενώ αν προσμετρηθούν και οι έμμεσες επιπτώσεις του πακέτου μέτρων, σε διάστημα 20 ετών εκτιμάται ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 18%, μόνο και μόνο εξ αιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης (ceteris paribus).

Διαβάστε ακόμη:

Στο σφυρί τα Village για 994.000 ευρώ, ο αφανής ήρωας του Lagonissi Resort, ο Βακάκης (και πάλι) γκρινιάζει, ο κοσμοναύτης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ και πώς η COSCO καθάρισε στον ΟΛΠ

Vivartia – CVC: Η επόμενη κίνηση μετά την αποεπένδυση από τη ΜΕΒΓΑΛ

ΔΕΗ: Νέα εθελούσια για 1.283 εργαζόμενους στις λιγνιτικές μονάδες