Οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Η Αθήνα επικυρώνει την απόφαση περί ιδίων πόρων

  • newsroom


Ακόμα ένα βήμα για να εξουσιοδοτηθεί η Κομισιόν ώστε να μπορεί να δανείζεται από τις αγορές για το Ταμείο Ανάκαμψης - Ποιες χώρες έχουν ήδη εγκρίνει την απόφαση

Στη Βουλή προς επικύρωση καταθέτει η κυβέρνηση, την απόφαση περί ιδίων πόρων, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο βήμα αλλά και προϋπόθεση, για τη συμμετοχή της χώρα στο Ταμείο Ανάκαμψης. Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουν όλα τα κράτη-μέλη, ώστε η Κομισιόν να μπορεί να αρχίσει να δανείζεται από τις αγορές για το Ταμείο Ανάκαμψης. Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά τη διασφάλιση επαρκών ιδίων πόρων για τη χρηματοδότηση των πολιτικών της Ε.Ε. για το διάστημα 2021-2027.

Η απόφαση εξουσιοδοτεί επίσης την Επιτροπή, κατ’ εξαίρεση, να δανειστεί ποσό ύψους έως 750 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης COVID-19. Το ανώτατο όριο των ιδίων πόρων θα αυξηθεί περαιτέρω, κατ’ εξαίρεση και προσωρινά, κατά 0,6% για να καλυφθούν όλες οι υποχρεώσεις της Ε.Ε. που απορρέουν από τον δανεισμό αυτό, έως ότου αποπληρωθεί το σύνολο των δανειακών κεφαλαίων.

Μέχρι σήμερα, μόλις 7 χώρες-μέλη (σε σύνολο 27 κρατών) έχουν προχωρήσει στην συγκεκριμένη έγκριση: Βουλγαρία, Γαλλία, Κροατία, Κύπρος, Μάλτα, Πορτογαλία και Σλοβενία.

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται και αλλαγές που αφορούν στις τράπεζες και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος.

Δείτε εδώ όλο το νομοσχέδιο.

Διαβάστε ακόμα:

Επίδομα €400: Ποιοι μακροχρόνια άνεργοι θα το λάβουν στο «ραντεβού» τους με τον ΟΑΕΔ

Ποιος δισεκατομμυριούχος «ξεφορτώθηκε» 1,8 εκατ. μετοχές Tesla και γιατί

Απόρρητο Απόρρητο