Του Δημήτρη Παφίλα

Σε… αχαρτογράφητα νερά κινούνται το ελληνικό χρηματιστήριο και οι Τράπεζες ως προς το άνοιγμα και την επανεκκίνηση τους. Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το χρηματιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να ανοίξουν σταδιακά οι τράπεζες και το χρηματιστήριο.

Ειδικά, το δεύτερο αποτελεί μείζον θέμα αξιοπιστίας και φερεγγυότητας καθώς συμπληρώνουμε τρεις εβδομάδες χωρίς συναλλαγές, έτσι 47,9 δισ. ευρώ βρίσκονται εγκλωβισμένα δίχως κανείς να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια του(κεφαλαιοποίηση του ΧΑ στις 26 Ιουνίου 2015).

Η εικόνα που περιγράφουν ξένοι και Έλληνες διαχειριστές για το επικείμενο άνοιγμα του χρηματιστηρίου είναι επιεικώς εφιαλτική.

Οι έλληνες και ξένοι ιδιώτες θα βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε τραπεζικές μετοχές ενώ την ίδια στιγμή τα ελληνικά Αμοιβαία έχουν αιτήματα εξαγορών από τους πελάτες και ως εκ τούτου οι διαχειριστές πρέπει να πουλήσουν μετοχές για να ικανοποιήσουν τους πελάτες τους…

Το αποτέλεσμα θα είναι οι μετοχές να πέφτουν με ελάχιστα κομμάτια ενω θα υπάρχουν εκατομμύρια εντολές πώλησης και απο την άλλη πλευρά δεν θα υπάρχουν αγοραστές…

Η εικόνα είναι, όμως, μονοδιάστατη καθώς ουδείς ακόμη γνωρίζει τι θα επιβληθεί απο την Τράπεζα της Ελλάδος, την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το χρηματιστήριο.
Παράγοντες της αγοράς υποστηρίζουν ότι , όπως και στην Κύπρο- θα επικρατήσει διαχωρισμός παλιού και νέου χρήματος ( καταθέσεις ). Συγκεκριμένα, στην Κύπρο μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων διαχωρίστηκαν οι παλιές και νέες καταθέσεις. Στις παλιές καταθέσεις υπήρχε η επιβολή του ορίου ( Μέχρι 300 ευρώ στην Κύπρο 60 ή 50 στην Ελλάδα ). Οι νέες, όμως, καταθέσεις δεν είχαν όριο και βοήθησαν το σύστημα για να επανέλθει στην ομαλότητα.

Αν μεταφέρουμε τον διαχωρισμό παλιού και νέου χρήματος αυτό στο χρηματιστήριο, τότε αν ένας επενδυτής έχει ένα λογαριασμό 50.000 ευρώ και μεταφέρει εκεί άλλες 10.000 ευρώ τότε τα νέα χρήματα δεν θα έχουν το όριο των 50 ευρώ, αλλά μόνο οι 50.000 ευρώ.

Αντίστοιχα, όπως λένε χρηματιστές, οι επενδυτές θα μπορούν να πουλάνε τις μετοχές και να αγοράζουν άλλες καθώς μετά την πώληση θα θεωρείται “νέο” χρήμα. Το ίδιο θα ισχύσει και για τις ξένες μετοχές και τα ομόλογα εξωτερικού.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι δυνητικοί αγοραστές θα είναι επενδυτές απο το εξωτερικό και τα χρήματα που βρίσκονται εκτός συστήματος ( “στρώμα “)

Θα αργήσει να ανοίξει το χρηματιστήριο

Ακόμη, όμως, και στις τράπεζες δεν είναι τεχνικά εύκολο να ανοιχθούν νέοι λογαριασμοί λόγω της διαδικασίας MIFID. Δηλαδή, δεν μπορεί ένας πελάτης να έχει λογαριασμό Α και λογαριασμό Β ( με το νέο χρήμα ). Το ίδιο δύσκολο θα είναι το άνοιγμα ενός νέου λογαριασμού στους χρηματιστηριακούς κωδικούς.

Οι νέες καταθέσεις στις τράπεζες θα έχουν δυσκολίες, όπως αναφέρει χρηματιστής καθώς όλοι θα φοβούνται το ” κούρεμα’ καταθέσεων. Απο την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα θέμα με τους ξένους επενδυτές. Όπως αναφέρθηκε προχθές απο την Τράπεζα της Ελλάδος, μια ξένη τράπεζα που έχει πουλήσει μετοχές για λογαριασμό πελάτη της δεν είναι σίγουρο ότι τα πάρει τα χρήματα του. Αν ισχύσει η εξαίρεση για τους ξένους τότε θα επιβληθεί μια de facto διάκριση για τους Έλληνες επενδυτές…Μ ΄όλα αυτά τα τεχνικά ζητήματα άλυτα ο ίδιος χρηματιστής θεωρεί ότι, το ελληνικό χρηματιστήριο θα αργήσει να ανοίξει…

Δεν υπάρχουν ενδείξεις πανικού στα Αμοιβαία

“Δεν υπάρχουν ενδείξεις κάποιου πανικού απο τους μεριδιούχους για να ρευστοποιήσουν τα μερίδια τους, ούτε τηλέφωνα”, δηλώνει στο Nemmoney.gr διαχειριστής μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων μεγάλης επενδυτικής εταιρείας.
Όπως προσθέτει, δεν μπορούν να προβούν σε ενεργή διαχείριση των χαρτοφυλακίων λόγω της τραπεζικής αργίας και ως εκ τούτου, τα Αμοιβαία Κεφάλαια βρίσκονται σε φάση αναμονής. Σε ερώτηση για το ότι, οι διαχειριστές θα βρεθούν σε αναγκαστικές πωλήσεις μετοχών εξαιτίας ενδεχόμενων εξαγορών μεριδίων, ο ίδιος διαχειριστής τονίζει πως ” Αυτό συνέβαινε και συμβαίνει πάντα στα Αμοιβαία Κεφάλαια. Όταν υπάρχουν εξαγορές μεριδίων ο διαχειριστής προχωρεί σε πωλήσεις μετοχών, ομολόγων, παραγώγων προκειμένου να βρει ρευστότητα “. Κατά την γνώμη του, πρέπει οι παράγοντες πρέπει να έχουν όλα τα δεδομένα μπροστά τους – για το πως θα ανοίξουν οι τράπεζες – και στην συνέχεια το χρηματιστήριο.