Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Του Κωστή Πλάντζου

Πλειστηριασμοί, 100 δόσεις αλλά και το θέμα του ασφαλιστικού που έθεσαν με το “καλημέρα” οι Θεσμοί, απασχόλησαν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης και το κουαρτέτο των δανειστών κατά την πρώτη ημέρα παρουσίας τους στην Αθήνα.

Υπάρχει διάθεση προσέγγισης για να προλάβουμε να κλείσουμε ως το Σάββατο συμφωνία που θα επικυρωθεί Κυριακή ή Δευτέρα από το EWG, κάτι που θα είχε και θετική επίδραση στη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης μετά το τέλος της συνάντησης, η οποία κράτησε περισσότερο από τέσσερις ώρες.

Ο κ. Σταθάκης δεν διέψευσε ότι η ελληνική πλευρά έχει προτείνει όρια προστασίας από πλειστηριασμούς στα 180.000 έως 200.000 ευρώ αξία ακινήτου έναντι 120.000 που έχουν ζητήσει οι δανειστές. Ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε ότι από την κυβέρνηση έχουν τεθεί προτάσεις για το ζήτημα και σημείωσε ότι εξετάζονται συμπληρωματικές λύσεις για το θέμα της α΄ κατοικίας.

Ο κ. Σταθάκης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αναφορικά με το εάν η σύγκλιση επιχειρείται από την ελληνική ή την πλευρά της Τρόικας, ο υπουργός επέλεξε να απαντήσει, λέγοντας απλά ένα «βιάζεστε».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα συνάντηση με τους θεσμούς συζητήθηκε αναλυτικά, πάντως, η στρατηγική διαχείριση που πρέπει να ακολουθηθεί όσον αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων, όμως, παρά τις υποχωρήσεις της κυβέρνησης, το ζήτημα δεν έχει «κλείσει» ακόμη, ενώ όπως σημειώθηκε, τα μέτρα θα πρέπει να νομοθετηθούν μετά το EWG της Δευτέρας.

Στο ίδιο ξενοδοχείο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στελεχών του υπουργείου Εργασίας με κλιμάκια των θεσμών, όπου στο τραπέζι μπήκε πρώτο-πρώτο το Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές ζητούν συνυπολογισμό όλων των συντάξεων ώστε να παίρνουν το 60% όσοι βγαίνουν πριν τα 65 έτη και αφού τα συμπληρώσουν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.

Ένα πολύ σημαντικό σημείο προς διευκρίνιση είναι αν η απαίτηση των δανειστών να λαμβάνουν το 60% της σύνταξής τους όσοι είναι μικρότεροι των 65 ετών αφορά και τους ήδη συνταξιούχους, καθώς και όσους έχουν αναπηρικές συντάξεις, χηρείας κλπ.

Ζητούν επίσης να μείνει μόνο ένα ταμείο κύριας σύνταξης για όλους τους Έλληνες και ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών λένε ότι το κουαρτέτο θα μείνει στην Αθήνα πάνω από 3 μέρες και δεν αναμένεται να αποχωρήσουν αν δεν κλείσουν τα ανοικτά ζητήματα, μέχρι την Δευτέρα.