Tην πέμπτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα εξέδωσε η Κομισιόν, στην οποία καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο όσον αφορά την υλοποίηση των ειδικών μεταρρυθμιστικών δεσμεύσεών της για τα τέλη του 2019.

Όπως σημειώνεται, τα συμπληρωματικά μέτρα που εφαρμόζονται ή εξαγγέλλονται από την κυβέρνηση αναμένεται να επιτρέψουν την έγκαιρη ολοκλήρωσή τους για την έκτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας, που έχει προγραμματιστεί Μάιο του 2020.

Τούτο απαιτεί διαρκείς προσπάθειες από μέρους των ελληνικών αρχών, ιδίως στον χρηματοπιστωτικό τομέα, όπου χρειάζεται να αναληφθεί σημαντική περαιτέρω δράση. Η έκθεση θα συζητηθεί τώρα από την Ευρωομάδα, αλλά δεν θα οδηγήσει σε μέτρα σχετικά με το χρέος.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι δέκα δεσμεύσεις που είχαν ληφθεί έως τα τέλη του 2019 περιλαμβάνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν ως στόχο να αυξήσουν την αποδοτικότητα της δημόσιας διοίκησης, να ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα της κοινωνικής πολιτικής, να προάγουν την ατζέντα των ιδιωτικοποιήσεων και να βελτιώσουν την ποιότητα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Τονίζει δε ότι οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειές τους σε στενή συνεργασία με τους θεσμούς και προωθούν μέτρα και πέραν των δεσμεύσεων στο Eurogroup, στο πλαίσιο της ευρύτερης μεταρρυθμιστικής τους ατζέντας.

Επόμενα βήματα

Το Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει τις εκθέσεις ανά χώρα μαζί με τα αποτελέσματα των εμπεριστατωμένων επισκοπήσεων. Η Επιτροπή θα συζητήσει με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα συνοπτικά ευρήματα των εκθέσεων ανά χώρα. Τους επόμενους μήνες, η Επιτροπή θα πραγματοποιήσει επαφές με τα κράτη μέλη για να πληροφορηθεί τις απόψεις των εθνικών κοινοβουλίων, των κυβερνήσεων, των κοινωνικών εταίρων και άλλων ενδιαφερόμενων μερών σχετικά με την ανάλυση και τα συμπεράσματα των εκθέσεων ανά χώρα.

Τον Απρίλιο, τα κράτη μέλη αναμένεται να παρουσιάσουν τα οικεία εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων, στα οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς οι προτεραιότητές τους στον τομέα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, καθώς και τα οικεία προγράμματα σταθερότητας (για τις χώρες της ζώνης του ευρώ) ή τα προγράμματα σύγκλισης (για τις χώρες εκτός της ζώνης του ευρώ), στα οποία θα καθορίζονται οι πολυετείς δημοσιονομικές στρατηγικές τους.

Η Επιτροπή θα υποβάλει τις προτάσεις της για μια νέα δέσμη συστάσεων ανά χώρα την άνοιξη του 2020.