Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Η εκλογική αναμέτρηση πλησιάζει,την ίδια ώρα όμως ο χρόνος κυλά για τράπεζες και οικονομία. Χθες ολοκληρώθηκε η πρώτη διαδικασία για τα νέα στρες τεστς που χρησιμοποιούν σαν περίοδο αναφοράς το τέλος Ιουνίου. Αυτό λειτουργεί θετικά γιατί δεν φορτώνει τα αποτελέσματα με την επιβάρυνση που έχουν υποστεί τα χαρτοφυλάκια μετά τα capital controls.

Σε κάθε περίπτωση όμως το βασικό ζήτημα που είναι μπροστά και θα πρέπει να θεσμοθετηθεί είναι αυτό των κόκκινων δανείων. Ο τρόπος δηλαδή που τα δάνεια αυτά θα αναχρηματοδοτηθούν, θα μεταβιβαστούν και θα κουρευτούν. Αυτό θα απελευθερώσει ρευστότητα στις τράπεζες, την ώρα που οι δείκτες τους θα έχουν επιδεινωθεί περαιτέρω. Και αυτό θα έχει να κάνει με το πώς οι τράπεζες θα λογίσουν περαιτέρω ανάγκες για τις κεφαλαιακές τους επάρκειες.

Την ίδια ώρα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η καναδική πλευρά -Watsa- εμφανίζεται αγοραστής στις τραπεζικές μετοχές, αναμένοντας τα δεδομένα για τις αυξήσεις κεφαλαίων. Η αγορά, μετά τις δηλώσεις Ντράγκι, αλλά και τς εκτιμήσεις Moody’s, αναμένει με ποιους όρους θα κουρευτούν τα τραπεζικά ομόλογα και ποια θα είναι η πιθανή αναλογία των μετοχών που θα ανταλλάξουν οι ομολογιούχοι.

Ουσιαστικά, μετά την 20ή Σεπτεμβρίου θα απομένει ένα τρίμηνο για να προχωρήσει και ολοκληρωθεί η νεα ανακεφαλαιοποίηση. Ο χρόνος δεν είναι πολύς για τον λόγο αυτό οι πολιτικοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και ως προς το λέγειν και ως προ το πράττειν.

Ολα αυτά όμως θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Αν η διαπραγμάτευση δεν είχε οδηγήσει στα capital controls, δεν θα είχαμε ούτε χαμένα λεφτά από τους επενδυτές, ούτε ζημιές σε βάρος των ξένων, ούτε και μηδενισμό των 40 δισ που μπήκαν από τον ESM στο τραπεζικό σύστημα, επιβαρύνοντας το χρέος.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπορεί λοιπόν να λέει ότι έσωσε τις τράπεζες και τις καταθέσεις με το νέο μνημόνιο, πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του όμως και για το σημερινό πρόβλημα. Τώρα προεκλογικά.

Οικονομία χωρίς τραπεζικό σύστημα δεν υπάρχει. Μπορεί κανείς να άκουσε με ανακούφιση τον κ. Τσίπρα να λέει χθες στη Θεσσαλονίκη ότι τα κόκκινα δάνεια δεν θα τα αφήσει να τα πάρουν οι γύπες. Ομως θα έπρεπε να είχε μιλήσει και για τα capital controls που ήταν η προκύπτουσα ζημιά από την πολιτική επιλογή διενέργειας του δημοψηφίσματος. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως γραμμές πάνω στην οποία χαράζει κανείς την στρατηγική του. Και κάνει την αυτοκριτική του.