Μέτρα στήριξης των ιδιοκτήτων ακινήτων που ξεκινούν από αύξηση του αριθμού δικαιούχων του προγράμματος “Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή”, συνεχίζονται με τη δημιουργία ενός συντομευμένου “Εξοικονομώ” για νέους και επεκτείνονται στην παροχή κινήτρων για ανακαίνισης και το πάγωμα του ΦΠΑ 24% στα ακίνητα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.  

Συγκεκριμένα, αυξάνονται κατά 200.000 οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή» καθώς θα διατεθούν 140 εκ. ευρώ, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Το πρόγραμμα επιχορηγεί νοικοκυριά για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες, φιλικές προς το περιβάλλον και ενεργειακά πιο αποδοτικές.  

Επίσης θα τρέξει και ένα πρόγραμμα χρηματοδότησης 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών σε στέγες κατοικιών, επιχειρήσεων και αγροτικών εκμεταλλεύσεων που θα καταναλώνουν δωρεάν τη δική τους ενέργεια. Οι λεπτομέρειες του συγκεκριμένου προγράμματος θα ανακοινωθούν από τα Υπουργεία Ενέργειας και Ανάπτυξης το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Για να αυξηθεί η ιδιοκατοίκηση και να ανακαινιστούν τα παλαιότερα σπίτια, δημιουργείται ένα στοχευμένο «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και χαμηλότοκο δάνειο έως 7.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, ως κίνητρο σε τουλάχιστον 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, θα δοθεί κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν. Με την υποχρέωση, όμως, να τα ενοικιάσουν σε μακροχρόνιες μισθώσεις. Η πολιτεία έτσι καλύπτει έως και το 40% του κόστους ανακαίνισης κάθε κλειστού διαμερίσματος. 

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την παράταση έως και το 2024 της αναστολής του ΦΠΑ 24% στις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων που ισχύει και φέτος. Ο σχεδιασμός προβλέπει τη συνέχιση του ευνοϊκού καθεστώτος για δύο ακόμα χρόνια, έως το τέλος του 2024. Η Ελλάδα (όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες) έχει τη δυνατότητα να αναστείλει εκ νέου τον ΦΠΑ στα νεόδμητα, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανόνων για τους μειωμένους φορολογικούς συντελεστές. Από τον Ιανουάριο του 2025 και εφόσον παραταθεί για τα επόμενα δύο χρόνια, ο ΦΠΑ στα νεόδμητα μπορεί να περιοριστεί στο 13%. 

Διαβάστε ακόμη:  

Αποκάλυψη: Φορτιστές made in Greece – Κατασκευάζονται στη Μάνδρα Αττικής  

Οικογένεια Αγούδημου: Άλλαξε χέρια η μεζονέτα στη Βουλιαγμένη – Ποια ακίνητα ακολουθούν   

Τι φέρνει η τριπλή αύξηση στις αποδοχές των συνταξιούχων