Του Αργύρη Παπαστάθη

Στα όρια οδηγεί την κόντρα με το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, λίγο πριν τις θετικές (όπως αναμένει το οικονομικό επιτελείο) ειδήσεις για την πορεία του ΑΕΠ το 2016.

Στις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τα στοιχεία (εκτιμήσεις) του δ’ τριμήνου του 2016 που θα δώσουν μια πρώτη εικόνα για το αν την περασμένη χρονιά καταγράφηκε έστω και οριακή ανάπτυξη αντί για ύφεση – η Κομισιόν βλέπει πλέον ανάπτυξη 0,3%. Η σύγκριση πάντως γίνεται με το καταστροφικό 2015, τη χρονιά των capital controls και των κλειστών τραπεζών στην οποία υπογράφηκε και το τρίτο μνημόνιο.

Mε τη διαπραγμάτευση σε εμπλοκή και τα περιθώρια να στενεύουν επικίνδυνα ο κ. Τσακαλώτος εξακόντισε τη Δευτέρα τα βέλη του κατά της γενικής διευθύντριας του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Η τελευταία δήλωσε από το Ντουμπάι ότι το Ταμείο δεν μπορεί να δώσει μια ειδική, ευνοϊκή συμφωνία στην Ελλάδα.

«Δικαιούμαι να ζητήσω από την κυρία Λαγκάρντ να μην λέει ότι το πλεόνασμα του 2018 θα είναι 1,5% όταν είναι τώρα 2% με πολύ χαμηλότερη ανάπτυξη; Δικαιούμαι να ζητήσω να μην λέει ο κ. Τόμσεν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι οι ίδιες με την Γερμανία; Δικαιούμαι να λέω στην Λαγκάρντ όταν λέει με πολύ αμφισβητήσιμες αναλύσεις ότι το 40% και το 50% δεν πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα πως αν ήταν σωστές αυτές οι αναλύσεις θα έδειχναν ότι το ποσοστό είναι 12%;» διερωτήθηκε ο Υπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη.

Mάλιστα, ο ο κ. Τσακαλώτος σχολίασε ότι στο Ταμείο φοβούνται μήπως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ζητήσει να αποχωρήσουν, «μήπως τραβήξει την πρίζα», όπως είπε.

Το ξέσπασμα Τσακαλώτου κρύβει την αγωνία του για την άκαμπτη στάση του Ταμείου και την εμπλοκή που υπάρχει στη διαπραγμάτευση και η οποία οδηγεί (εκτός αν γίνει ένα θαύμα) στην απώλεια της ποσοτικής χαλάρωσης στις 9 Μαρτίου. Το ΔΝΤ επιμένει ότι αν δεν ληφθούν νέα μέτρα η Ελλάδα θα καταγράψει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018. Αντιθέτως η Κομισιόν στις χειμερινές τις προβλέψεις αναμένει υπέρβαση του στόχου για πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και πιάσιμο του στόχου 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Ακόμη και για το πλεόνασμα του 2016 το Ταμείο είναι πολύ συντηρητικό. Δέχεται ότι η Ελλάδα ξεπέρασε το στόχο του 0,5% του ΑΕΠ αλλά μόλις κατά 0,4% φτάνοντας στο 0,9% του ΑΕΠ. Στον αντίποδα η Κομισιόν στηρίζει τις εκτιμήσεις Τσακαλώτου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 θα είναι 2%.

Ο Υπουργός εμφανίστηκε έτοιμος να δεχτεί την προληπτική νομοθέτηση για τη μείωση αφορολόγητου αλλά θέλει αυτή η επώδυνη αναδίπλωση να συνοδευτεί από ικανά ανταλλάγματα. Τι ζητάει: κυρίως να μπει το κόψιμο των συντάξεων στον «κόφτη», να υπάρξει πακέτο φοροελαφρύνσεων για τους μικρομεσαίους -«τους έχουμε αδικήσει» είπε- και κυρίως να διατυπωθούν με σαφήνεια τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Ο κ. Τσακαλώτος δεν ξεκαθάρισε ωστόσο πότε θα γυρίσουν οι Θεσμοί, ενώ ερωτηθείς, αν κατά την επίσκεψη Μοσκοβισί μπορεί να κλείσει η διαπραγμάτευση, απάντησε «δεν θα πάμε τόσο γρήγορα». Είπε απλά ότι η επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μια πολιτική συμφωνία «για όλο το πακέτο» στο επερχόμενο Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου η οποία θα περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Την πρόβλεψη για πολιτική συμφωνία στο Eurogroup τη συμμερίζονται δυστυχώς όλο και λιγότεροι αξιωματούχοι των Βρυξελλών. Πρόσωπα κοντά στη διαπραγμάτευση λένε στο Newmoney ότι η επίσκεψη Μοσκοβισί έχει αυτός ακριβώς το νόημα: να επισημάνει στην Ελληνική πλευρά ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ήρθε η ώρα των δύσκολων αποφάσεων.