Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Μια ώρα διήρκεσε περίπου η συνάντηση που είχε η Άνγκελα Μέρκελ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο Βερολίνο όμως άλλες τέσσερις κράτησε το δείπνο του πρωθυπουργού με την καγκελάριο.

Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου η Γερμανίδα καγκελάριος κάλεσε την Ελλάδα να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

“Θα πρέπει τα οικονομικα στοιχεία να είναι σαφή. Ποιες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πότε από την κυβέρνηση και αυτό πρέπει να συζητηθεί με τους θεσμούς. Η Γερμανία δεν θα πει ανεπερκές κάποιο μέτρο”, σημείωσε χαρακτηριστικά. «Πρέπει να υπάρξει ένας ισοσκελισμένος προϋπολογισμός. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δεν διέψευσε ότι υπάρχουν προβλήματα ρευστότητας, αποφεύγοντας να απαντήσει σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν στις 8 Απριλίου η Ελλάδα θα ξεμείνει από ρευστό. 

“Θα ήταν οξύμωρο αν περιμένατε να ζητήσω από τη γερμανίδα καγκελάριο να μου δώσει χρήματα να πληρώσω μισθούς και συντάξεις”, απάντησε σε άλλη ερώτηση ο Έλληνας πρωθυπουργός.  “Γνωρίζουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση που έρχονται από το παρελθόν. Εμείς τις παραλάβαμε”, σημείωσε.

Κοινός στόχος, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, πρέπει να είναι η υλοποίηση μεγάλων και αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα που δεν έκαναν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, που (οι μεταρρυθμίσεις) θα αποδώσουν φορολογική δικαιοσύνη, που θα χτυπήσουν την φοροδιαφυγή και την διαφθορά και που θα αναγκάσουν να πληρώσουν μερίδιο στην κρίση αυτοί που δεν έχουν πληρώσει ακόμα.

Από δω και στο εξής πρέπει να είναι κοινός τόπος, ότι αλλάζοντας προτεραιότητες πολιτικής και έχοντας την κοινωνική συναίνεση μπορούμε να προχωρήσουμε και να ολοκληρώσουμε μια διαδικασία δημοσιονομικής προσαρμογής, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Για το επίμαχο θέμα της χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας, η κυρία Μέρκελ είπε ότι εκπροσωπεί ένα μόνο από τα 19 κράτη της ευρωζώνης και τις αποφάσεις για τη ρευστότητα παίρνει το Eurogroup πάνω στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου. “Εμείς μπορούμε να συζητήσουμε, αλλά δεν μπορώ να αποφασίσω εγώ. Μην περιμένετε σήμερα αποτέλεσμα” ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Ελλάδα συμπληρώνει σε λίγο πέντε χρόνια από την εφαρμογή ενός προγράμματος διάσωσης που επέφερε μία πρωτοφανή δημοσιονομική προσαρμογή. Ένα πρόγραμμα που κατά την εκτίμησή μας δεν ήταν success story γιατί επέφερε τρομακτικές επιπτώσεις στην οικονομία, χάσαμε το 25% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος μας, με απαράδεκτα επίπεδα ανεργίας, ιδίως στους νέους, και αδυναμία επίτευξης στόχων σ’ ότι αφορά το δημόσιο χρέος που διογκώθηκε, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτά τα 5 χρόνια στην Ελλάδα είχαμε διεύρυνση των ανισοτήτων. Τα εισοδήματα των φτωχότερων Ελλήνων μειώθηκαν κατά 85% ενώ των πλουσιότερων μειώθηκαν μόνο κατά 16%. Την ίδια στιγμή που οι φόροι στους φτωχότερους αυξήθηκαν κατά 337% ενώ στους πλουσιότερους μόνο 9%.

Όπως είπε η κ. Μέρκελ “θέλουμε να ακούσουμε από την ελληνική κυβέρνηση αν θέλει να συνεχίσει κάποια προγράμματα ή όχι. Yπάρχει η Task Force και αναμένουμε να μας πει η ελληνική κυβέρνηση μέχρι ποιο σημείο θέλει να συνεχιστεί αυτή η συνεργασία”.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από τον διάλογο, για να γεφυρωθούν οι όποιες διαφωνίες υπάρχουν.

Μεταξύ άλλων, ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε πως είναι λάθος και απλουστευτικό να λέμε ότι για όλα τα δεινά που μας έχουν βρει, φταίνε οι ξένοι και πρόσθεσε ότι «πρέπει όχι να γκρεμίσουμε ό,τι θετικό έγινε τα προηγούμενα χρόνια, αλλά να αλλάξουμε το μείγμα πολιτικής».

“Θα ήθελα να πω ότι η συζήτησή μας σήμερα, και θα συνεχιστεί αργότερα, ήταν γόνιμη για να προσδιορίσουμε κοινούς τόπους, αλλά και διαφορές, γιατί αν δεν τις προσδιορίσεις δεν μπορείς να τις γεφυρώσεις”, ανέφερε στην συνέντευξη τύπου ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Πάντως στην ελληνική πλευρά επικράτησε αίσθηση ικανοποίησης, μετά το πέρας του 4ωρου δείπνου που ακολούθησε.

«Γίνονται τα πρώτα βήματα να οικοδομηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών”, σημείωναν κυβερνητικές πηγές.

Οι συνεργάτες του πρωθυπουργού, διαβεβαίωσαν ότι δεν συζητήθηκαν στο δείπνο Τσίπρα-Μέρκελ θέματα μεταρρυθμίσεων. “Εδώ δεν είναι Βρυξέλλες” έλεγαν χαρακτηριστικά. (Διαβάστε ΕΔΩ περισσότερα).

Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στο Βερολίνο, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο νομικός και υπεύθυνος του γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο διπλωματικός σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα Βαγγέλης Καλπαδάκης και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνώμων του υπουργείου Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός έφθασε στην καγκελαρία με τη συνοδεία του στις 18.00 ώρα Ελλάδος και έγινε δεκτός με όλες τις προβλεπόμενες τιμές από την κυρία Ανγκέλα Μέρκελ, η οποία επιφύλασσε στον Αλέξη Τσίπρα εντυπωσιακή υποδοχή.

 Όπως μετέδιδε το newmoney.gr νωρίτερα:

Το “πράσινο φως” από την Γερμανίδα καγκελάριο αναζητά ο Αλέξης Τσίπρας από τη σημερινή συνάντησή τους, για να ανοίξει ο δρόμος τόσο για ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup αλλά και την απαραίτητη ρευστότητα από την ΕΚΤ.

Από την αντίδραση της Άνγκελα Μέρκελ θα κριθεί εάν θα ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης και της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας από την ΕΚΤ και τους δανειστές τις αμέσως επόμενες ημέρες, με δεδομένο ότι τα χρήματα στην Αθήνα φτάνουν το πολύ μέχρι τα μέσα Απριλίου.

 

Τον αυξημένο και καθοριστικό ρόλο της κυρίας Μέρκελ στη διαμόρφωση των εξελίξεων τον έχει άλλωστε αναγνωρίσει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, τόσο με την επιστολή για το δίλημμα της Αθήνας, όσο και με το αίτημα, που ικανοποιήθηκε τελικά, για σύγκληση της επταμερούς σύσκεψης την περασμένη Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Ο κ. Τσίπρας αναγνωρίζει στην καγκελάριο πρωτίστως και δευτερευόντως σε Ολάντ και Γιούνκερ τους καθοριστικούς ρόλους για το μέλλον της Ευρώπης.


“Η Γερμανίδα καγκελάριος, περιμένει να ακούσει από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα”, τόνισε νωρίτερα ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στ. Ζάιμπερτ.

«Σαφώς η καγκελάριος ενδιαφέρεται να ακούσει από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει η Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε, όμως, ότι η ελληνική λίστα μεταρρυθμίσεων θα εξετασθεί από το Eurogroup και όχι από επιμέρους κυβερνήσεις της ευρωζώνης. Σε καμία περίπτωση η συνάντηση μεταξύ της κας Μέρκελ και του κ. Τσίπρα δεν πρόκειται να αντικαταστήσει το Eurogoup».

Την ίδια στιγμή ο Μπενουά Κερέ μιλώντας για την Ελλάδα σήμερα από το Μαυροβούνιο, σημείωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να βοηθήσει και να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα, ότι το ελληνικό πρόγραμμα μπορεί να τροποποιηθεί ώστε να εξυπηρετήσει την νέα κυβέρνηση.

“Υπάρχει σαφής βούληση και καλή πίστη από όλες τις πλευρές να επιταχυνθούν οι προσπάθειες και να υπάρξει αποτέλεσμα σε αυτό το πλαίσιο… που λήφθηκε στο Eurogroup. Οι τρεις θεσμοί, εκ των οποίων και η ΕΚΤ, δεσμεύονται να στηρίξουν όσο μπορούν”, ανέφερε ο Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισκέπτεται σήμερα το Βερολίνο για την κρίσιμη πρώτη επίσημη συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, με σκοπό να βρεθεί ένα σημείο ισορροπίας ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Η σημερινή συνάντηση είναι ουσιαστικά εφ’ όλης της ύλης: Ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει αναλυτικά στην κυρία Μέρκελ το μεταρρυθμιστικό πακέτο που θα εφαρμόσει η κυβέρνησή του το επόμενο τρίμηνο.

Ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι η συνάντηση δεν θα γίνει υπό την πίεση των διαπραγματεύσεων, αλλά είναι προφανές ότι δεν μπορεί να μην αφορά πρωτίστως αυτό το θέμα.

Βέβαια το Μαξίμου τηρεί χαμηλούς τόνους και αποφεύγει να ανεβάσει τον πήχη των προσδοκιών. Έχει ωστόσο μεγάλη σημασία τι θα πει το Βερολίνο επί των προτάσεων Τσίπρα. Για το λόγο αυτό ο φάκελος με τις μεταρρυθμίσεις θα έχε συγκεκριμένες δράσεις, με σαφή χρονοδιαγράμματα και ακριβή κοστολόγηση.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου από τη Γερμανίδα Καγκελάριο και τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα δοθεί περίπου στις 18:15 (19:15 ώρα Ελλάδος), αντί για τις 19:00 που ήταν ο αρχικός προγραμματισμός.