Η κόντρα Ευρωπαίων – ΔΝΤ καλά κρατεί, με υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου να χαρακτηρίζει ανεπαρκή τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και η απόφαση για τη συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα συνεχώς να… απομακρύνεται.

Οι χθεσινές αποφάσεις του Eurogroup δίνουν την ευκαιρία στο ΔΝΤ να χρησιμοποιήσει όλα τα «βαριά όπλα» όταν αποφασίσει, Ιανουάριο ή Φεβρουάριο του 2017 πλέον, αν θα συμμετάσχει και με τι όρους στο πρόγραμμα.

Η διαπραγμάτευση κατέληξε στα λιγότερα δυνατά μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, που δεν κοστίζουν τίποτε στους δανειστές -αλλά αντίθετα ίσως κοστίσουν (βραχυπρόθεσμα) και κάτι παραπάνω στην Ελλάδα, όπως προϊδέασε ο επικεφαλής του ESM κύριος Κλάους Ρέγκλινγκ.

Την ίδια στιγμή, το ΔΝΤ κατηγορεί ευθέως την Ευρώπη ότι βάζει τους πολιτικούς πάνω από τους αριθμούς, ξεκαθαρίζοντας πως όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απαιτείται από την Αθήνα πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% τόσο πιο αναξιόπιστη θα είναι η επιτυχία του όποιου προγράμματος αλλά και τόσο περισσότερα τα μέτρα. 

Αυτά τα μέτρα, εξηγεί το Ταμείο, δεν μπορούν να αντικατασταθούν από την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη. Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθούν οι μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και στη φορολογία εισοδήματος αν Ελληνες και Ευρωπαίοι επιμείνουν στο 3,5%, σημειώνει χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα αξιωματούχος του Ταμείου έκανε λόγο για άδικη κατηγορία ότι το Ταμείο πιέζει για περαιτέρω λιτότητα, αφού όπως αναφέρει άλλοι λαμβάνουν τις αποφάσεις για υψηλούς δημοσιονομικούς στόχους.

Τι ζητά

Μία από τις βασικές απαιτήσεις του Ταμείου είναι η δραστική μείωση των δαπανών για την στήριξη του ασφαλιστικού συστήματος που σήμερα είναι στο 10% του ΑΕΠ.
Το Ταμείο θέτει ανοιχτά πλέον θέμα μειώσεων στις καταβαλλόμενες κύριες συντάξεις μέσω της κατάργησης της προσωπικής διαφοράς μετά το 2019, στο πλαίσιο του πακέτου μέτρων 4,2 δισ. ευρώ που έχει ζητήσει.

Το ποσό αυτά μεταφράζεται μεσοσταθμικά σε μειώσεις που αγγίζουν το 20%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το 35%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν από την 1η Ιανουαρίου 2019 όλες οι παλαιές (ήδη καταβαλλόμενες) κύριες συντάξεις υπολογίζονται σύμφωνα με το νέο τρόπο υπολογισμού που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου, το σύστημα θα εξοικονομούσε 3,5 με 3,9 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, είναι γνωστές οι θέσεις του Ταμείου για παρεμβάσεις και στη μείωση του αφορολογήτου ορίου, το οποίο καλύπτει σήμερα το 60% των φορολογουμένων στην Ελλάδα. Η πρόταση είναι το αφορολόγητο να μειωθεί στις 5.000 ευρώ. 

Τζανακόπουλος καλεί ΔΝΤ να πιέσει στη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων

«Η μπάλα βρίσκεται στα χέρια του ΔΝΤ. Αυτό πρέπει να αποφασίσει τι θέλει να κάνει με το ελληνικό πρόγραμμα. Ο Τόμσεν στην ομιλία του στο Eurogroup φαίνεται να αποδέχθηκε το 10 ετες πλάνο για 3,5% πλεόνασμα και να πιέζει μόνο την Ελλάδα για τη λήψη μέτρων. Αν το ΔΝΤ εννοεί αυτό που λέει ότι δεν υποστηρίζει τη συνέχιση της λιτότητας, οφείλει να πιέσει τους ευρωπαίους εταίρους για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων» σχολίασε για το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων στη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων ο κ. Τζανακόπουλος.

Αναφορικά με το θέμα των αποφάσεων του Eurogroup ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «κανείς δεν αποδέχεται τίποτα μέχρι όλοι να τα αποδεχθούν όλα». «Σας είπα ότι οι ανακοινώσεις του Eurogroup αποτελούν συμβιβασμούς ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση. Όταν λέει ότι θα πρέπει να υπάρξουν μηχανισμός και διαρθωτικά μέτρα αυτά είναι αντιφατικά. Ή θα πρέπει να υπάρξει το ένα ή το άλλο. Αυτή τη στιγμή η συζήτηση συνεχίζεται, στόχος δικός μας είναι να κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα μετά το τέλος του προγράμματος.

Πρόκειται για μια συζήτηση που είναι σε εξέλιξη και με αυτή την έννοια σας λέω ότι δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα. Για τα πρωτογενή πλεονάσματα λέμε ότι οφείλουν να μειωθούν» πρόσθεσε ο κ. Τζανακόπουλος.