(Upd 17.12) Ολοκληρώθηκε, η συνεδρίαση – θρίλερ του Ecofin προκειμένου να εγκριθεί η παροχή 7 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Β. Ντομπρόβσκις να τονίζει ότι τα χρήματα θα έχουν «φθάσει» στην Αθήνα πριν από τη Δευτέρα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την αποπληρωμή της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. 

Η συνεδρίαση, όπως φάνηκε και από τη διάρκειά της, ήταν αρκετά «έντονη» με πληροφορίες να υποστηρίζουν ότι η Βρετανία εξέφρασε έντονες αντιρρήσεις, με δεδομένο ότι το δάνειο-γέφυρα θα δοθεί μέσω του EFSM, ενός μηχανισμού τον οποίο «στηρίζουν» οικονομικά όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και όχι μόνο οι χώρες της Ευρωζώνης. 

Το μέγεθος της εμπλοκής αποκαλύπτεται και από το γεγονός ότι αρχικά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βλάντις Ντομπρόβσκις, είχε υποστηρίξει ότι έως το μεσημέρι θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις, αλλά τελικά το όλο θέμα φαίνεται ότι μετατίθεται για το απόγευμα, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Πέραν της ανακοίνωσης για την παροχή δανείου ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, απατώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, τόνισε ότι η Ευρωζώνη επιδεικνύει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς την Ελλάδα, ενώ παραδέχθηκε ότι το θέμα του ελληνικού χρέους «επέστρεψε στην ατζέντα», προσθέτοντας, όμως, ότι βάσει της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης δεν τίθεται θέμα «κουρέματος» στην ονομαστική αξία του χρέους.

Ταυτόχρονα προανήγγειλε ότι η… τρόικα επιστρέφει στην Αθήνα, ούτως ώστε να υπάρξει εκ του σύνεγγυς αξιολόγηση για την εφαρμογή των δεσμεύσεων.

«Πράσινο φως» επί της αρχής από τον ESM για το 3ετές πρόγραμμα

Την έγκριση για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανειακού προγράμματος έδωσε και ο ESM.

Αναλυτικά, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, το εποπτικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα επί της αρχής την απόφαση να χορηγηθεί στην Ελλάδα στήριξη υπό τη μορφή ενός δανειακού προγράμματος. Η απόφαση έπεται της ολοκλήρωσης εθνικών διαδικασιών, που σε κάποιες χώρες αφορούσαν και εγκρίσεις από τα κοινοβούλια. Βάση για την έγκριση από τον ESM ήταν η εκτίμηση των θεσμών και η πρόταση του επικεφαλής του Ταμείου, Κλάους Ρέγκλινγκ.

Η απόφαση επί της αρχής ανοίγει το δρόμο στους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο Συναντίληψης (MoU) που θα περιγράφει τις συμφωνημένες μακροοικονομικές μεταρρυθμίσεις και τους όρους πολιτικής που συνοδεύουν την οικονομική βοήθεια. Την ίδια στιγμή, ο διευθυντής του ESM θα προετοιμάσει μια πρόταση για τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, το Financial Assistance Facility Agreement (FFA).

Οταν θα έχει ολοκληρωθεί το MoU, το συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση, που θα περιλαμβάνει και εγκρίσεις κοινοβουλίων σε κάποιες χώρες-μέλη, για να εγκριθεί το μνημόνιο και η πρόταση για τη δανειακή σύμβαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υπογράψει το MoU. Τέλος, το συμβούλιο του ESM θα πρέπει να υιοθετήσει την σύμβαση και να συμφωνήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Διαβάστε εδώ την επίσημη ανακοίνωση 

Τι έγραφε το newmoney.gr από το πρωί:

Το νέο δάνειο-γέφυρα θα ληφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) με τους όρους που το έλαβαν Ιρλανδία και Κύπρος. Δεν έχει τους ευνοϊκούς όρους που είχαν προβλεφθεί και ίσχυαν ειδικά για την Ελλάδα, έως ότου έληξε το Μνημόνιο ΙΙ. Παρότι «μικρό», θα επιβαρύνεται από περισσότερους τόκους και θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα. Και αυτό γιατί αυτό ισχύει για όλες τις άλλες χώρες που ζήτησαν βοήθεια μετά την Ελλάδα. Επιπλέον, μπορεί για την Ελλάδα να φαίνονται λίγα τα 7 δισ. για 1 μήνα, αλλά για να συμφωνήσουν χώρες όπως η Σλοβακία και η Εσθονία που το συνολικό τους χρέος, οι μισθοί και το ΑΕΠ είναι απείρως μικρότερα από την Ελλάδα, θα ζητήσουν σκληρούς όρους πριν αναλάβουν ξανά βάρη για τη χώρα μας (ήδη η συμμετοχή τους στα ελληνικά δάνεια φτάνει ή ξεπερνά το 4% του δικούς τους ΑΕΠ)!

Ο πρόεδρος Ντομπρόβσκις δήλωσε πως η Κομισιόν παρεμβαίνει ήδη για να κάμψει τις αντιστάσεις χωρών που αντιτίθενται στην νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Και η κυβέρνηση όμως προσφέρει σαν εχέγγυα την υπερψήφιση του νομοσχεδίου με την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων χθες από την ελληνική Βουλή.

Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να επιστρέφει ξανά στην Αθήνα για επιτόπιο έλεγχο η πρώην Τρόικα. Εκπρόσωποι των θεσμών πάντως αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την κίνηση της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της κυβέρνησης, να αποσύρει από το νομοσχέδιο Τσακαλώτου την κύρωση της συμφωνίας της 12 Ιουλίου, που περιείχε την «ρήτρα» των ελέγχων εκ του σύνεγγυς και χωρίς να μπαίνουν εμπόδια στους απεσταλμένους των Θεσμών.

Εκτός από την κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση επχειρεί και έναν άλλον ελιγμό: υπέβαλε αίτημα να έρθουν μόνον τα τεχνικά κλιμάκια και όχι οι επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα, για να μην τους δείχνουν οι κάμερες να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Ουσιαστικά η κυβέρνηση επαναφέρει ξανά την πρόταση για την λειτουργία του Brussels Group οι θεσμοί δεν έχουν απαντήσει επισήμως ακόμα, αλλά είναι ήδη παγκοίνως γνωστό πως απαιτούν τους επιτόπιους ελέγχους, ειδικά μετά τα «καψόνια» που έκανε το ΥΠΟΚ πριν τέσσερις μήνες στα μέλη της αποστολής να μένουν κλειμένα στα ξενοδοχεία για να μην πάνε στα υπουργεία.

Αν, πάντως, σήμερα ολοκληρωθεί ο κύκλος των εγκρίσεων του βραχυπρόθεσμου δανείου πριν πάει στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, τότε το ποσό των 7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί εφάπαξ σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος ως την Κυριακή.

Με αυτά θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, όπως:

– προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ,
– τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν την προσεχή Δευτέρα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),
– των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),
– τόκους ύψους 900.000.000 ευρώ και
– διάφορες άλλες υποχρεώσεις ύψους 600.000.000 ευρώ.

Το μίνι δάνειο του EFSM θα επιστραφεί το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).Όπως είναι σαφές, ούτε οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου θα μπορέσουν να καλυφθούν από το δάνειο του ESM, γι’ αυτό είναι πιθανό να επιστρατευθεί εκ νέου ο EFSM ή να βρεθεί κάποια άλλη λύση. Όπως έχει υπολογίσει το Eurogroup,τον προσεχή μήνα η χώρα μας καλείται να καλύψει υποχρεώσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, με κυριότερες τα 3,2 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και 500.000.000 ευρώ για τόκους.