του Κωστή Πλάντζου

Μίνι μνημόνιο ακόμα και για το δάνειο-γέφυρα που αναμένεται να εξεταστεί σήμερα στις 11 το πρωί (ώρα Ελλάδος) στο Eurogroup, αξιώνουν πλέον οι δανειστές από την κυβέρνηση. Και επιπλέον «φορτώνουν» στην Αθήνα και τα έξοδα του τραπεζικού δανείου.

Τυπικά το θέμα του Eurogroup είναι η πιστοποίηση της προόδου που έκανε η κυβέρνηση, εκπληρώνοντας τις κατ’ αρχήν δεσμεύσεις της για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για μία νέα συμφωνία.

Όλα όμως πλέον γίνονται αργά και βασανιστικά εκ μέρους των δανειστών που στη φάση αυτή δείχνουν απαιτητικοί ακόμα και για τα …πρώτα μικροέξοδα.

Αποκαλυπτική των προθέσεών τους είναι η μελέτη-πρόταση της Κομισιόν για δάνειο ύψους 7 δισ. ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM), που θα καλύψει προσωρινά τις ανάγκες της χώρας μας από την προσεχή Δευτέρα και μέχρι το τέλος Ιουλίου. Αυτός ήταν και ο μηχανισμός που είχε δανείσει την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, για να καλυφθούν οι βραχυπρόθεσμες χρηματοδοτικές ανάγκες τους. Το δάνειο θα εκταμιευθεί μεν άμεσα και εφάπαξ, αλλά προβλέπεται να συνοδεύεται από μίνι0-Μνημόνιο και προαπαιτούμενα που θα πρέπει να εφαρμοστούν και που συμπίπτουν με αυτά του νέου δανείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η πρόταση της Κομισιόν παρουσιάστηκε χθες από τον αντιπρόεδρό της, Βάλντις Ντομπρόφσκις ως η «καλύτερη επιλογή» για τη χώρα μας και αναμένεται να συζητηθεί στην τηλεδιάσκεψη του Eurogroup, που θα δρομολογήσει και την έναρξη των διαπραγματεύσεων για το δάνειο του ESM.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι οι έλεγχοι θα ξεκινήσουν από την επόμενη εβδομάδα.

Τα μεικτά κλιμάκια των θεσμών (Ε.Ε. ΕΚΤ, ΔΝΤ) καταφτάνουν «αγριεμένα» στην Αθήνα για το πρώτο μεγάλο «τσεκ απ» της ελληνικής οικονομίας. Η αποστολή θα εξετάσει τα νέα οικονομικά δεδομένα μετά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί στο τραπεζικό σύστημα, την τραπεζική αργία και τον έλεγχο στη διακίνηση των κεφαλαίων.

Προεόρτια

Ήδη όμως η έκθεση της Κομισιόν που αποτιμά το ελληνικό αίτημα δανειοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) διαπιστώνει ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών, που θα οδηγήσει σε ύφεση 2% έως 4% φέτος και 0,5% έως 1,7% το 2016,

Η έκθεση αναδεικνύει, όμως, και το χάσμα που χωρίζει ακόμα τους Ευρωπαίους και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναφορικά με το πρόβλημα του ελληνικού χρέους –εξέλιξη που προκαλεί κίνδυνο εμπλοκής στις διαπραγματεύσεις για το νέο δάνειο προτού καν αυτές ξεκινήσουν!

Η Κομισιόν υπολογίζει το χρηματοδοτικό κενό στα 74 δισ. ευρώ για την περίοδο Ιουλίου 2015-Ιουλίου 2018. Προβλέπει αναιμικό πρωτογενές έλλειμμα 0% έως 1% του ΑΕΠ εφέτος και εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος θα φθάσει το 150% του ΑΕΠ το 2022, την ώρα που το ΔΝΤ ανεβάζει το χρηματοδοτικό κενό της προσεχούς τριετίας στα 78 δισ. ευρώ και προβλέπει εκτόξευση του χρέους στο 170% του ΑΕΠ το 2022.

Η δυσοίωνη αυτή πρόβλεψη του ΔΝΤ περιλαμβάνεται στην επικαιροποιημένη έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που δημοσιοποιήθηκε επισήμως χθες μετά τα μεσάνυχτα.

Ουσιαστικά όμως, με την έκθεση αυτή το ΔΝΤ στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορεί να συμμετάσχει στη δανειακή στήριξη της χώρας μας προτού επιλυθεί το ζήτημα του χρέους, το οποίο χαρακτηρίστηκε χθες από υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Ταμείου «εξαιρετικά μη βιώσιμο».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, το Ταμείο ζητά διπλασιασμό της περιόδου χάριτος και των λήξεων των δανείων της ευρωζώνης προς την Ελλάδα, κάτι που θα σήμαινε πως η περίοδος χάριτος θα φθάσει τα 40 χρόνια και η περίοδος αποπληρωμής τα 80 χρόνια, δηλαδή ως το 2095!

Το ίδιο στέλεχος τόνισε πως θα χρειαστούν 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εκτίμηση με την οποία συμφωνεί και η Κομισιόν, που τονίζει στην έκθεσή της ότι η κατάσταση των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων έχει επιδεινωθεί δραματικά και ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα παραμείνουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η επιβολή της τραπεζικής αργίας και η χαλάρωση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και των δημοσιονομικών μέτρων τον τελευταίο ένα χρόνο είναι οι λόγοι που επιδείνωσαν το προφίλ του δημόσιου χρέους. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του ΔΝΤ πριν από το δημοψήφισμα, η επικαιροποιημένη έκθεσή του διαπιστώνει αύξηση του χρέους κατά 40-45 δισ. ευρώ την επόμενη διετία.