Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Newmoney.gr on Google

Το 2013 ήταν μία καλή χρονιά για το Χόλιγουντ. Οι πωλήσεις εισιτηρίων στους κινηματογράφους των ΗΠΑ και του Καναδά σημειώνουν νέο ρεκόρ φέτος, ξεπερνώντας τα 10,8 δισεκατομμύρια δολάρια που έφεραν πέρυσι  τα blockbuster στα ταμεία.

Δύο ημέρες πριν κάνουν ταμείο οι κινηματογραφικές αίθουσες, οι πωλήσεις εισιτηρίων αναμένεται να ξεπεράσουν τις περσινές κατά 1%, όπως αναφέρει ανακοίνωση της εταιρείας ερευνών Rentrak Corp.

Τα στούντιο φέτος μείωσαν τον αριθμό των ακριβών παραγωγών για να αποφύγουν τη “μετωπική σύγκρουση”, γυρίζοντας περισσότερες ταινίες, που απέφεραν έσοδα ύψους 200 εκατομμυρίων δολαρίων στις αμερικανικές αίθουσες, όπου οι ιδιοκτήτες προέβησαν σε έξτρα χρέωση για μεγαλύτερες οθόνες, βελούδινα καθίσματα και καλύτερο ήχο.

“Για να κάνεις τον κόσμο να βγει έξω και να χαλάσει παραπάνω χρήματα, θα πρέπει η ταινία να βρίσκεται στην κορυφή”, λέει στο Bloomberg, o Martin Pyykkonen, αναλυτής της Wedge Partners στο Κολοράντο.  “Αυτός είναι ένας από τους λόγους που τα στούντιο έχουν γίνει τόσο καλά- κι έχουν επικεντρωθεί- στο να παράγουν μεγαλύτερα blockbuster.”

Στην κορυφή του αμερικανικού box office βρίσκεται το “Iron Man 3” της  Walt Disney Co. (DIS)’s με 409 εκατομμύρια δολάρια, οδηγώντας τη βιομηχανία σε νέο ρεκόρ για δεύτερη συνεχή χρονιά μετά τα δύο προηγούμενα έτη στα οποία είχαν καταγραφεί χαμηλές επιδόσεις.

Η θεαματική απήχηση της τρίτης συνέχειας του Iron Man υποδεικνύει και την άριστη ικανότητα του Χόλιγουντ να αναβιώνει προηγούμενες επιτυχίες. Δεν είναι τυχαίο ότι οχτώ από τις δέκα ταινίες με τα περισσότερα εισιτήρια, ήταν sequel ή ριμέικ παλαιοτέρων φιλμ δράσης, animation ή επιστημονικής φαντασίας, σύμφωνα με το Box Office Mojo. Δύο από αυτές, “The Hunger Games” και “The Hobbit”, επιστρέφουν με νέα πλοκή το 2014.

Η ταινία “The Hobbit: The Desolation of Smaug”  της Time Warner, η δεύτερη από τις τρεις που βασίζονται στο συγγραφικό έργο του J.R.R. Tolkien, έκοψε τα περισσότερα εισιτήρια στους αμερικανικούς κινηματογράφους για τρίτο συνεχές σαββατοκύριακο, παρά την είσοδο της πολυαναμενόμενης ταινίας του Martin Scorsese’, “The Wolf of Wall Street”, κάνοντας εισπράξεις 190,3 εκατομμύρια δολάρια  στις ΗΠΑ από τις 13 Δεκεμβρίου που βγήκε στις αίθουσες και 614,1 εκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, σύμφωνα πάντα με το Box Office Mojo.

Ωστόσο, ούτε φέτος έλειψαν οι “πανωλεθρίες”. Η ταινία “The Lone Ranger” της Disney, προκάλεσε ζημίες ύψους 160 με 190 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ διάσημοι ηθοποιοί σε ακριβές παραγωγές, όπως ο Will Smith στο “After Earth,” και οι Channing Tatum και Jamie Fox στο “White House Down”, δεν κατάφεραν να συγκινήσουν το κοινό. 

Τα στούντιο απέφυγαν τον στείρο ανταγωνισμό, φροντίζοντας να παρεμβάλλεται αρκετός χρόνος μεταξύ της κυκλοφορίας των μεγαλύτερων ταινιών τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον 12 ταινίες να ξεπεράσουν τα 200 εκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις εισιτηρίων στις ΗΠΑ φέτος έναντι 11 ταινιών το 2012 και 7 το 2011, όπως αναφέρει το Box Office Mojo.

Η μείωση του ανταγωνισμού επέτρεψε επίσης σε ορισμένες “αργές” ταινίες, όπως το τρισδιάστατο. “Gravity”,  με τους Sandra Bullock και George Clooney, να φέρουν 254,6 εκατομμύρια δολάρια στις αμερικανικές αίθουσες για τη  Warner Bros. Το “Gravity” ήταν η δεύτερη ταινία φέτος για το στούντιο, μετά το “Man of Steel”, και συνέβαλε στο να παγιωθεί η Warner Bros ως πρώτη στη βιομηχανία φέτος με έσοδα 1,81 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις εισιτηρίων στις ΗΠΑ.