Ποδαρικό με μειώσεις τιμών στα βασικά τρόφιμα έκανε το «καλάθι του νοικοκυριού». Μετά την «πιλοτική» πρώτη του μέτρου τον Νοέμβριο, τα στοιχεία δείχνουν αντιστροφή του κύματος αυξήσεων ή και οριακές μειώσεις, όχι μόνο στα ίδια τα προϊόντα που περικλείονται εντός του «καλαθιού», αλλά και στα αντίστοιχα βασικά προϊόντα διαβίωσης στην υπόλοιπη αγορά, επώνυμα ή μη που τιμολογούνται όπως και πριν το «καλάθι».

Στα τυποποιημένα, το «καλάθι» φαίνεται ότι επέδρασσε θετικά για τον καταναλωτή, εν σχέση με τους προηγούμενους μήνες που δεν υπήρχε «καλάθι». Στα «χύμα» και στα νωπά προϊόντα «με το κιλό» όμως -όπως στο χοιρινό και το μοσχαρίσιο κρέας- οι τιμές στην αγορά τραβούν την ανηφόρα. Μόνο στο ρύζι ή σε κάποια όσπρια ενδεχομένως, φαίνεται να έχασε πάντως τη μάχη με τον πληθωρισμό, το καλάθι του νοικοκυριού.

Για παράδειγμα, με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα οποία επεξεργάστηκε το newmoney.gr για το σύνολο της αγοράς –και όχι μόνο για το κόστος του «καλαθιού» που ανακοινώνει το υπουργείο Ανάπτυξης:

• η τιμή στο φρέσκο γάλα ανέβαινε περίπου 3% κάθε μήνα ως τον Οκτώβριο, αλλά Νοέμβριο και Δεκέμβριο οι αυξήσεις στην αγορά μηδενίστηκαν! Σε ετήσια βάση, τον Δεκέμβριο φέτος έναντι του Δεκεμβρίου πέρυσι, η τιμή στο γάλα είναι μεν 26% υψηλότερη, αλλά αν δεν είχαν «φρενάρει» οι αυξήσεις Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα είχαν ξεπεράσει και το 30%. Αντιθέτως τώρα δείχνουν μια τάση σταθεροποίησης, αν όχι και μείωσης

• στο αλεύρι και τα δημητριακά οι τιμές έχουν κάνει τεράστιο άλμα λόγω πολέμου Ρωσίας και Ουκρανίας –που αποτελούν τον σιτοβολώνα ολόκληρης της Ευρώης. Οι τιμές στην αγορά ανέβαιναν αλματωδώς έως τον Σεπτέμβριο, ενώ τον Οκτώβριο «πάγωσαν» (-0,1% πριν λειτουργήσει το «καλάθι»). Νοέμβριο και Δεκέμβριο όμως έπεφταν 2,5% από μήνα σε μήνα! Αποτέλεσμα ήταν το 2022 να κλείσει με ετήσια άνοδο 33% που, όμως, αν δεν είχε σημειωθεί πτώση 2,5% + 2,5% στο τελευταίο δίμηνο, θα «κτύπαγε» έως και 40% αύξηση

Ψωμί, τυριά, μακαρόνια ή και ο καφές της «παρηγοριάς» είχαν ασήμαντη αύξηση ή και μείωση στο δίμηνο λειτουργίας του «καλαθιού». Ελάχιστα προϊόντα από τα εξεταζόμενα βασικά είδη –λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τη στάθμιση βαρύτητας στις ετήσιες δαπάνες του νοικοκυριού- μπορεί να ξεπερνούν σε αύξηση το 1% μηνιαίως, ενώ πριν οι τιμές αυξάνονταν δραματικά πάνω από 3% ή 5% ή και 7% μέσα σε ένα μόλις μήνα!

Για το λόγο αυτό προφανώς ο κλάδος των τροφίμων συνολικά είχε αύξηση 15,5% (σχεδόν 1,3% μηνιαίως κατά μέσο όρο), αλλά τον Δεκέμβριο μόλις 0,4% ή το 1/3 του ετήσιου μέσου όρου.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν πάντως ότι ενώ ο μέσος ΔΤΚ για το 2022 έκλεισε στο 9,6% και τον μήνα Δεκέμβριος σε ετήσια βάση αυξήθηκε 7,2%  ο «πυρήνας» του πληθωρισμού σημείωνε αύξηση 3%. Εξαιρουμένων δηλαδή των πρόσκαιρων ή εποχικών μεταβολών, αλλά και των τιμών καυσίμων που λόγω πολέμου έχουν πετάξει στα «ύψη», ο πληθωρισμός στη χώρα θα έπεφτε στο 3%. Στα Αγαθά και τα προϊόντα στη χώρα μας η αύξηση φτάνει πλέον στο 12%, ενώ στις Υπηρεσίες στο + 6%.

Για το λόγο αυτό, ενώ τον Δεκέμβριο σημειώνεται κατακόρυφη πτώση τιμών στα καύσιμα έναντι του Νοεμβρίου, η ακρίβεια εξαπλώνεται στα τρόφιμα και σε άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Στις τιμές Ενέργειας πάντως:

• το φυσικό αέριο υπάρχει αύξηση 50% εν σχέσει με πέρυσι, όχι τριψήφια πια όπως προ μηνών. Και εν σχέσει με το Νοέμβριο η τιμή έχει πέσει 1,5%
• πολλαπλάσια μείωση σημείωσε τους τελευταίους μήνες και το πετρέλαιο θέρμανσης, παρότι παραμένει ακριβότερο 1,4%  από τον Δεκέμβριο του 2021
• η βενζίνη παραμένει σταθερή (περίπου +0,4% σε ετήσια βάση) αλλά από Νοέμβριο σε Δεέμβριο έχει πέσει 8,9%.
• και οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα έχουν πέσει 8,8% σε ένα χρόνο και κατά 1,3% μέσα σε ένα μήνα.

Διαβάστε ακόμη

Απόστολος Πίτσος (1918-2023): Ο εμβληματικός βιομήχανος που «μπήκε» σε κάθε ελληνικό σπίτι (pics)

RND Investments Greece: Έρχεται επένδυση €107 εκατ. στην Αιτωλοακαρνανία

Οι 10 παράγοντες που θα καθορίσουν την αγορά κατοικίας το 2023 – Πώς κινούνται οι τιμές