Μεγάλη ανατροπή φέρνει η ευρωπαϊκή περιοδεία Μητσοτάκη που, μετά το Παρίσι, την ερχόμενη εβδομάδα θα επισκεφθεί το Βερολίνο. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο επίκεντρο των συνομιλιών με την Αγκελα Μέρκελ την Πέμπτη θα βρεθούν -εκτός από τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών- “θέματα οικονομικής πολιτικής καθώς και ζητήματα ευρωπαϊκής και διεθνούς πολιτικής”.

Οι συγκρίσεις και οι συμβολισμοί  είναι αναπόφευκτοι:

–        μέχρι πέρυσι, το «ελληνικό πρόβλημα» κυριαρχούσε  στην Ευρώπη. Μετά ήρθε να προστεθεί η Ιταλία και το Brexit, αλλά όλα ξαφνικά ηρέμησαν στο α΄εξάμηνο της χρονιάς, για να κάνουν ήσυχα εκλογές οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη.

–        Μόλις οι ευρωεκλογές τέλειωσαν, ανέκυψε ένας μεγαλύτερος κίνδυνος για όλη την Ευρώπη: η Γερμανία, ως το πρώτο θύμα του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας.

Πρόβλημα τα πλεονάσματα

Ουσιαστικά, το ταξίδι Μητσοτάκη  υπογραμμίζει ότι έχουν έρθει «τα πάνω κάτω» στην διεθνή οικονομία:

–        από το 2014 μέχρι φέτος,  η ανοδική πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας διέσωζε την ελληνική οικονομία από την ύφεση, κρατώντας κοντά στο «συν-πλην» 1% για να μη βουλιάξει βαθύτερα λόγω δημοψηφίσματος και απειλής για Grexit.

–        αντιθέτως, τώρα που «σηκώνει κεφάλι» η ελληνική οικονομία, η ευρωπαϊκή οικονομία απειλεί να γίνει βαρίδι που θα την ρίξει ξανά πιο κάτω.

–        ενώ ο δείκτης εμπιστοσύνης για την Ελλάδα ανεβαίνει, ο δείκτης πέφτει για Ιταλία, Αγγλία, Γερμανία και την Ευρώπη ολόκληρη.

Η πιο μεγάλη ανατροπή όμως που διαφαίνεται, είναι ότι τα υψηλά πλεονάσματα που συγκέντρωνε ως τώρα η Γερμανία και ο ευρωπαϊκός Βορράς, από …ιερό δισκοπότηρο γίνονται πλέον  απειλή για την Ευρωζώνη.

Και ο λόγος είναι απλός: ΗΠΑ και Κίνα «πολεμούν» αλλά οι οικονομίες τους είναι σχετικά αυτάρκεις. Αντιθέτως εκτεθειμένη μένει η Γερμανία που «τρέφεται» από τις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ (κυρίως), ενώ έχει χάσει όμως και ένα μεγάλο μέρος από την «εσωτερική αγορά» του ευρωπαϊκού νότου, λόγω λιτότητας. Χάνοντας εξαγωγές, χάνονται πλούτος και θέσεις εργασίας, απειλώντας με εξαφάνιση τα συσσωρευμένα πλεονάσματα.

«Καίγεται χρήμα», χάνονται αγορές

Στη φάση αυτή, η συζήτηση για ένα μηχανισμό μεταφοράς συσσωρευμένων πλεονασμάτων από Βορρά προς Νότο, είναι ίσως πιο επίκαιρη από ποτέ.

Το πρόβλημα για την Ελλάδα όμως είναι πως «αν βρέχει έξω, θα βραχούμε και εμείς». Όπως επεσήμανε και πριν τις εκλογές το newmoney.gr, στην πεζή πραγματικότητα των αριθμών, τα μηνύματα ήταν ήδη κάτι παραπάνω από σαφή και ανησυχητικά για τον Προϋπολογισμό του ελληνικού Κράτους –αλλά και των ιδιωτών:

1.      Σε έκθεση της πριν 2 μήνες, η Morgan Stanley προειδοποιούσε τους επενδυτές ότι υποτιμούν το ρίσκο του διεθνούς εμπορικού πολέμου. Και τόνιζε ότι πως στην περίπτωση που αν οι ΗΠΑ επιβάλουν δασμούς 25% στα κινεζικά προϊόντα, η Κίνα θα απαντήσει και τότε  η παγκόσμια οικονομία απειλείται με επιβράδυνση και νέα ύφεση. Στο σημείο αυτπο ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα.

2.      Οι προβλέψεις οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία πάνε περίπατο. Στην εξαμηνιαία Έκθεσή της η Γερμανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξης μόλις 0,6% για το 2019 αντί 1,6% που προέβλεπε τον Δεκέμβριο. Ήδη στο Βερολόνο μιλούν για δεύτερο συνεχόμενο αρνητικό τρίμηνο (ο ορισμός της ύφεσης) και η Γερμανία, από «ατμομηχανή ανάπτυξης» της Ευρωζώνης μετατρέπεται σε τροχοπέδη,  εξέλιξη που απειλεί να εκτροχιάσει τη μακρά και παρατεταμένη ανάκαμψη στην Ευρώπη και να σημάνει είσοδο σε νέα κρίση, όσο μάλιστα ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος επιτείνει τα προβλήματα.

Και μέσα σε όλα, η Ιταλία τρομάζει ακόμα, ενώ  και τα στοιχεία για την βρετανική οικονομία -στη σκιά του Brexit- δεν εμπνέουν αισιοδοξία.

Αν και πώς όλα αυτά τα στοιχεία διεθνώς, μπορεί να επηρεάσουν την Ελλάδα, θα εξαρτηθεί και από τα μέτρα άμυνας που θα λάβει η Ευρώπη και που -δεν είναι άλλα ίσως- θα περιλαμβάνουν από μια νέα ποσοτική χαλάρωση, έως ανάλωση και ανακατανομή των πλεονασμάτων που συσσώρευε η ΕΕ, όταν η Ελλάδα την απειλούσε με Αρμαγεδώνα και τελικά έμπαινε σε 3ο Μνημόνιο αντί στην ποσοτική χαλάρωση τοης ΕΚΤ.