Αναστολή της καταβολής ενοικίου, παράταση του μειωμένου ΦΠΑ για την εστίαση και τον τουρισμό, συνέχιση της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και στοχευμένα κρατικά δάνεια μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 προβλέπει το νέο πακέτο στήριξης που σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για όσες επιχειρήσεις δεν ανεβάσουν ρολά μέσα στο προσεχές διάστημα.

Το νέο πακέτο στήριξης θα άφορα τις επιχειρήσεις της εστίασης (εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, καφετέριες), του πολιτισμού (θέατρα, κινηματογράφοι), του αθλητισμού, γυμναστήρια, χιονοδρομικά κέντρα καθώς και τις επιχειρήσεις του τουρισμού (ξενοδοχεία, καταλύματα, τουριστικά γραφεία) και τις υπηρεσίες μεταφορών που μπορεί να λειτουργούν αλλά έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την απαγόρευση των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

  • Ενοίκια: Οι επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές μέχρι και τις 15 Φεβρουαρίου δεν θα καταβάλλουν ενοίκιο για τρίτο συνεχόμενο μήνα. Οι εργαζόμενοι στις ανωτέρω επιχειρήσεις θα πληρώνουν μειωμένο κατά 40% ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους ή για την κατοικία του παιδιού τους που σπουδάζει σε άλλη πόλη μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας. Επισημαίνεται ότι το μέτρο έχει «κλειδώσει» για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο και αφορά όλες τις επιχειρήσεις που ήταν κλειστές με κρατική εντολή έως τις 15 Ιανουαρίου. Το δημόσιο θα συνεχίσει να αποζημιώνει τους ιδιοκτήτες ακινήτων πληρώνοντας το 80% του συνολικού ενοικίου.
  • ΦΠΑ: Ειδικά για την εστίαση και τον τουρισμό εξετάζεται η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 13% μετά τον Απρίλιο που λήγει το ισχύον καθεστώς και ενδεχομένως μέχρι το τέλος του έτους. Όσον αφορά στον τουριστικό κλάδο υπενθυμίζεται ότι η διαµονή µε πρωινό, η ενιαία τιµή υπάγεται στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαµονή µε ηµιδιατροφή (πρωινό και γεύµα), η ενιαία τιµή υπάγεται, επίσης, στον µειωµένο συντελεστή ΦΠΑ. Στη διαµονή µε πλήρη διατροφή (full board – πρωινό, µεσηµεριανό, βραδινό γεύµα) το 5% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως αντιπαροχή που καταβάλλεται για τη διάθεση ποτών τα οποία περιέχουν οινόπνευµα σε οποιαδήποτε αναλογία. Στη διαµονή µε το σύστηµα all inclusive, το 10% της ενιαίας τιµής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%, ως σύνθετη παροχή υπηρεσιών.
  • Εισφορές: Εξετάζεται η επιδότηση έως και 100% των ασφαλιστικών εισφορών μετά τη λήξη των αναστολών συμβάσεων και των ειδικών επιδομάτων με στόχο τη διατήρηση των θέσεων εργασίας
  • Επιστρεπτέα Προκαταβολή: Δρομολογείται η ενίσχυση της ρευστότητας μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής 6 ύψους 750 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ενεργοποιηθεί το Μάρτιο. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών το μεγαλύτερο ποσό από το νέο κύκλο των φθηνών κρατικών δανείων θα διοχετευτεί στο τουρισμό και την εστίαση και οι πληρωμές θα γίνουν με διαδικασίες εξπρές.

Διαβάστε ακόμη:

Brexit: Χωρίς δασμούς, μόνο με ΦΠΑ, τα εμπορεύματα από Ηνωμένο Βασίλειο (πίνακας)

Δεξαμενόπλοια: Οι εφοπλιστές πληρώνουν… κι από την τσέπη τους!

ΟΠΑΠ: Ανοίγουν τα πρακτορεία από την 1η Φεβρουαρίου