Τη νέα ελληνική πρόταση απέναντι στην αντιπρόταση που κατέθεσαν χθες οι θεσμοί πάνω στο αρχικό σχέδιο Τσακαλώτου θέτει η κυβέρνηση το Σάββατο σε διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Πρόκειται για την απάντηση της Αθήνας στο φορολογικό που αντιπρότεινε το κουαρτέτο στο σχέδιο Τσακαλώτου, το οποίο προέβλεπε φορολογική επιβάρυνση έως 60% αθροιστικά και οδηγούσε σε εισπράξεις 600 εκατ.
Το νέο «ραντεβού» του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς έχει οριστεί τις 14.00 το Σάββατο.
Την ίδια ώρα συζήτηση Αθήνας – Θεσμών στο Χίλτον για την ανεξαρτησία της ΓΓΔΕ «πήγε πολύ καλά» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.
Στην συνάντηση συμμετείχαν ο Ευκλ. Τσακαλώτος και ο νέος επικεφαλής της ΓΓΔΕ Γιώργος Πιτσιλής ενώ δεν ήταν παρών ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.
Υπενθμυμίζεται ότι η πρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί για τη νέα κλίμακα φόρου εισοδήματος προβλέπει:
– Μείωση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει σήμερα, σε μόλις 1.700 ευρώ. Αυτομάτως δηλαδή όσοι υπόκεινται σε φόρο θα πληρώνουν έως 300 ή 400 ευρώ περισσότερα, σε σχέση με την κλίμακα φόρου εισοδήματος που ισχύει τώρα.
– Μείωση του ύψους του εισοδήματος που, πρακτικά, παρέμενε αφορολόγητο, από τα 9.550 ευρώ σε μόλις 7.000-8.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι, ενώ ως τώρα δεν θίγονταν μισθοί και συντάξεις των 700-800 ευρώ το μήνα, αν γινόταν δεκτή η πρόταση αυτή για τη νέα φορολογική κλίμακα, οι συνταξιούχοι που ζουν με μόλις 600 ευρώ και άνω (600Χ12=7.200 ευρώ) ή ιδιωτικοί υπάλληλοι των 500-550 ευρώ το μήνα (500 Χ 14= 7.000 ευρώ) που ως τώρα δεν πλήρωναν φόρο εισοδήματος, θα έβλεπαν λιγότερα λεφτά στην τσέπη λόγω αύξησης της φορολογίας.
– Αντιθέτως, για τα πιο υψηλά εισοδήματα, προβλέπει ότι η έκπτωση φόρου 2.100 ευρώ ούτε απομειώνεται, ούτε καταργείται. Για παράδειγμα, όσοι δηλώνουν πως βγάζουν πάνω από 42.000 ευρώ το χρόνο (πχ 60.000 ή 100.000 ευρώ) θα έχουν επίσης την ίδια μείωση από το φόρο (τα 1.700-1.800 ευρώ), ενώ ως σήμερα δεν δικαιούντο την έκπτωση των 2.100 ευρώ.
Χάνουν οι «μικροί»
Με βάση τα παραπάνω, αν διατηρηθεί ο αρχικός συντελεστής φόρου 22%, ένας συνταξιούχος που παίρνει πχ 800 ευρώ το μήνα και δηλώνει 9.600 ευρώ το χρόνο, θα κληθεί να πληρώσει 330 ευρώ φόρο, ενώ ως τώρα δεν πλήρωνε τίποτε. Ο φόρος θα του παρακρατείται κάθε μήνα και άρα θα δει το μηνιάτικό του να μειώνεται κατά 27 ευρώ το μήνα.
Αντίστοιχα, για έναν ιδιωτικό υπάλληλο που βγάζει πχ 600 ευρώ (8.400 ευρώ ετησίως), αν το όριο έκπτωσης τεθεί στα 1.700 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει 148 ευρώ, ενώ τώρα δεν πλήρωνε τίποτε. Χάνει δηλαδή 10 ευρώ κάθε μήνα.
Μισθωτός με εισόδημα 25.000 ευρώ το χρόνο, ενώ πλήρωνε φόρο 2.900 ευρώ, πλέον θα πληρώνει 3.200-3.300 ευρώ το χρόνο.
Αντιθέτως ένας υπάλληλος με εισόδημα 9.100 ευρώ (μισθός 650 Χ 14) θα πληρώσει φόρο 280 ευρώ επιπλέον, χάνει δηλαδή σχεδόν μισό μηνιάτικο!
Παρότι το σχέδιο αυτό προβλέπει επέκταση της έκπτωσης φόρου, το δημόσιο υπολογίζεται να βγάζει 200 εκατ. ευρώ περισσότερα

Σχολίασε εδώ
Για να σχολιάσεις, χρησιμοποίησε ένα ψευδώνυμο.