Την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου από τις τράπεζες, αλλά και ρυθμίσεις για την ταχεία εκδίκαση υποθέσεων που σχετίζονται με επενδύσεις θα περιλαμβάνει το διυπουργικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Σεπτέμβριο, όπως αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στην «Καθημερινή της Κυριακής».

«Όλη η ιδέα του διυπουργικού νομοσχεδίου είναι να βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα. Από την πλευρά μας θα εισαχθούν διατάξεις που θα αφορούν τις τη διαδικασία αδειοδότησης των επειχειρήσεων, το ΓΕΜΗ, καθώς και την ανάθεση σε τρίτους (outsourcing) της αξιολόγησης των επενδυτικών σχεδίων του αναπτυξιακού νόμου, αλλά και του ελέγχου των επενδύσεων που έχουν υπαχθεί σε αυτόν», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Για τις επενδύσεις

Ο στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, να αποτυπώνεται σε αυτό το το πρώτο μεγάλο νομοσχέδιο, η βούληση της κυβέρνησης να μετατρέψει την Ελλάδα στην πιο φιλική χώρα της ΕΕ για επενδύσεις.

Ερωτηθείς για εμβληματικές επενδύσεις της χώρας στις οποίες έχει υπάρξει εμπλοκή, ο κ. Γεωργιάδης επισημαίνει ότι έχει συσταθεί στο υπουργείο μια ομάδα εργασίας που εξετάζει το πώς μπορούν να «ξεκολλήσουν» κάποιες μεγάλες επενδύσεις και ότι έχει ζητηθεί ενημερωτικό σημείωμα για καθεμιά από αυτές. Πέραν του Ελληνικού, αναφέρει ο υπουργός, εξετάζεται η επένδυση στο Αφάντου της Ρόδου, στην Κασσιόπη, ενώ ξεκινά ο διαγωνισμός για την ΕΛΒΟ. Επίσης υπάρχει πλάνο για τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας.

Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Ο υπουργός Ανάπτυξης αποκαλύπτει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη βελτίωση του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα για την πιστοποίηση της ταυτότητας των προϊόντων, αλλά και τις παρεμβάσεις στις οποίες θα προβεί αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο για τη διάσωση δέκα μεγάλων επιχειρήσεων.

 Creta Farms και διάσωση επιχειρήσεων

Αναφερόμενος στην περίπτωση της Creta Farms, καλεί τους κύριους μετόχους της να παράσχουν στις τράπεζες τις αναγκαίες εγγυήσεις που θα επιτρέψουν τη χρηματοδότηση της αλλαντοβιομηχανίας και την ομαλή λειτουργία της, θέτοντάς τους προ των ευθυνών τους.

«Δεν έχουν βάλει ακόμη ενέχυρο τις μετοχές τους. Η υπογραφή του MoU είναι η καλή τους πρόθεση, δεν αποτελεί ενέχυρο μετοχών. Οι ιδιοκτήτες της Creta Farms θα πρέπει τις επόμενες ημέρες να αποφασίσουν σοβαρά εάν θα παράσχουν τις απαραίτητες εγγυήσεις στις τράπεζες ώστε να έχουν το αναγκαίο κεφάλαιο για να μπορεί η επιχείρηση να είναι σε λειτουργία ή εάν θα αποφασίσουν ότι θέλουν να ρισκάρουν μόνοι τους» τονίζει.

Τέλος, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως «είμαστε σε επαφή με τις τράπεζες, από τις οποίες έχω ζητήσει μετά τον Δεκαπενταύγουστο να εξετάσουμε τις 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις (από τη λίστα των 170 προς διάσωση), μία προς μία ξεχωριστά μαζί με τους ιδιοκτήτες τους».