Όλα τα όπλα επιστρατεύουν οι τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των NPLs καθώς οι πιέσεις από τον SSM εντείνονται.

Στο τραπέζι βρίσκονται από προτάσεις για υποβοήθηση των τιτλοποιήσεων μέχρι εμπροσθοβαρείς λύσεις ανάλογες του deal Εurobank – Grivalia, αλλά και προώθηση καινοτόμων για τα ελληνικά δεδομένα προϊόντων.

Η κάθε τράπεζα διαμορφώνει τη στρατηγική της ανάλογα με τις κεφαλαιακές της δυνατότητες ώστε να ανταποκριθεί στους στόχους που έχουν τεθεί, ιδιαίτερα εν όψει και των stress tests του 2020.

■ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: Η αρχή θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, καθώς η Εθνική Τράπεζα βγάζει στην αγορά το πρόγραμμα Split & Settle το οποίο απευθύνεται σε δανειολήπτες με κόκκινα στεγαστικά και προβλέπει κούρεμα 30%-35% και μείωση της δόσης.

Η Εθνική ολοκλήρωσε το μοντέλο του νέου προγράμματος, το οποίο θα αρχίσει να τρέχει στην αγορά μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες.

Το Split & Settle αφορά μόνο κόκκινα στεγαστικά και το κούρεμα δεν θα γίνεται αδιακρίτως, αλλά με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια του δανειολήπτη.

Στόχος είναι να μειώνεται η οφειλή κάτω από την εμπορική αξία του ακινήτου, ώστε ο δανειολήπτης να έχει κίνητρο να εξυπηρετεί και πάλι το δάνειο, έχοντας και το επιπλέον κίνητρο της δραστικής μείωσης του ύψους της μηνιαίας δόσης.

Η Εθνική με το Split & Settle επιδιώκει να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά το χαρτοφυλάκιο των κόκκινων στεγαστικών που έχει και φτάνει τα 7 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για το πρώτο τραπεζικό προϊόν που προβλέπει γενναίο κούρεμα της οφειλής και η ΕΤΕ το βγάζει στην αγορά εκμεταλλευόμενη την υψηλή κάλυψη από προβλέψεις -φτάνει το 42%- που έχει στη συγκεκριμένη κατηγορία δανείων.

Το Split & Settle ανταποκρίνεται στη γραμμή που υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς που θεωρεί για την τράπεζα πιο προσοδοφόρα τη θεραπεία των προβληματικών δανείων παρά την πώλησή τους.

■ ALPHA BANK: Οι Ελληνες τραπεζίτες είναι σε ανοιχτή γραμμή με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες στην αναζήτηση μοντέλων εμπροσθοβαρούς αντιμετώπισης του ύψους των κόκκινων δανείων.

Το ζητούμενο είναι συμφωνίες στη λογική του deal Εurobank – Grivalia, οι οποίες επιτρέπουν την τιτλοποίηση μεγάλου μέρους του κόκκινου δανειακού χαρτοφυλακίου. Οι τράπεζες στρέφονται προς αυτές τις λύσεις επειδή κλείνουν την πόρτα στο dilution των μετοχών από την Αναβαλλόμενη Φορολογική Απαίτηση (DTC), καθώς οι ζημίες μένουν στην παλιά τράπεζα και το DTC μεταφέρεται στην καινούρια τράπεζα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της Alpha Bank φέρεται, σε συνεργασία με τη Citibank στο Λονδίνο, να έχει επεξεργαστεί συγκεκριμένο μοντέλο το οποίο επιτρέπει στην τράπεζα την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων περίπου 10 δισ. ευρώ. Το σχέδιο λέγεται ότι είναι σχεδόν ολοκληρωμένο.

Η Αlpha Bank είναι σε θέση να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου επειδή έχει τον υψηλότερο δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και συνεπώς μπορεί να «κάψει» κεφάλαια με μια τέτοια κίνηση.

Το συγκεκριμένο σχέδιο είναι μία από τις επιλογές του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank, Βασίλη Ψάλτη, ο οποίος προφανώς περιμένει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τις τράπεζες πριν πάρει τις τελικές του αποφάσεις.

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Ζαββός, που είναι ο αρμόδιος για τις τράπεζες, είναι σε συζητήσεις και επαφές με τους δανειστές, την Κεντρική Τράπεζα και τους τραπεζίτες προκειμένου να βρεθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια λύση βιώσιμη, ευέλικτη και κοινά αποδεκτή από όλους τους συντελεστές, η οποία θα βοηθά στην ταχεία μείωση των NPLs.

Εκ των πραγμάτων βάση της συζήτησης για να υποστηριχτούν τιτλοποιήσεις ΝPLs με εγγύηση του Δημοσίου είναι το σχέδιο για τα Asset Protection Scheme και η πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος που βασίζεται στην αναβαλλόμενη φορολογία.

■ EUROBANK: Στη Eurobank όλα εξελίσσονται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου τιτλοποίησης των 9,5 δισ. ευρώ και το όλο εγχείρημα -μετά και την επιλογή της Pimco- θα ολοκληρωθεί έγκαιρα χωρίς εκπλήξεις.

■ ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ: Στην Τράπεζα Πειραιώς όλο το δυναμικό επικεντρώνεται στην υλοποίηση της συμφωνίας με την ΙΝΤRUM, ενώ ξεκίνησε η προετοιμασία πακέτου κόκκινων στεγαστικών ύψους 2 δισ. ευρώ το οποίο θα πουληθεί στις αρχές του 2020.

Όσον αφορά στις πωλήσεις δανείων, η Αlpha Bank έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες πώλησης για το πακέτο Neptune, το οποίο περιλαμβάνει εξασφαλισμένα δάνεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων ύψους 1,5 δισ. ευρώ, ενώ προετοιμάζει για τιτλοποίηση ένα δεύτερο πακέτο, το Orion, με 2 δισ. ευρώ σε στεγαστικά δάνεια. Η ΕΤΕ ως το τέλος του χρόνου θα έχει ολοκληρώσει την πώληση του Symbol 2, ύψους 700 εκατ. ευρώ.